Panorama editorialelor din 17 februarie

Din conţinutul principalelor editoriale apărute în ediţia de vineri, 17 februarie, a cotidianelor centrale:

Efectele embargoului asupra psihozelor (Ziua – Zoe Petre)

(…) ar fi foarte bine sa se prevada prin lege ca toate persoanele care, prin funcţia lor, iau cunostinta de secrete de stat, nu numai ofiterii de informatii, vor fi supuse unui control al institutiilor competente un timp precis limitat dupa ce si-au incetat activitatea. Cine n-ar fi de acord, ar renunta de la bun inceput la funcţia respectiva, nici o suparare. Dar nu mi se pare a fi un simptom de delir maniacal al persecutiei faptul ca, stiind pertinamente ca mi-a fost ascultat telefonul, dar nu şi ca nu imi mai este, ma consider lezata şi insultata fiindca, sub administratia Iliescu, macar un procuror a crezut – oare pe ce baza? – ca as pune în primejdie statul roman, şi a emis în scris un act oficial care ramane secret pentru mine, nu insa şi pentru viitorime. Nu-i doresc altceva preşedintelui Băsescu decât ca asemenea banuieli sa devina un semn cert de psihoza când va fi în cauza administratia d-sale. Deocamdata, semnele sunt, eufemistic vorbind, mai degraba incerte, dar astept. 56 de zile.

Miza (Curentul – Tia Şerbănescu)

La Cotroceni au inceput cele doua zile de consultari ale preşedintelui cu partidele parlamentare care au respins Ordonanta DNA – gest despre care oficialii UE au declarat ca ar putea avea ‘consecinte dezastruoase’ asupra integrarii României. Inainte de mediere preşedintele si-a oferit doua zile de relaxare în Qatar unde a dat asigurari ca ‘mediul de afaceri din România nu mai e afectat de marea coruptie’. Poate doar infectat. Simtind ca intre declaratiile sale de la Bucureşti unde coruptia era ‘pe masa guvernului’ şi cele din Qatar e o distanta mult prea mare, dl Băsescu a adaugat ca ‘acest guvern nu este corupt dar este în pericol’.

Aceşti mici terorişti (Cotidianul – Dan Tapalagă)

Ce face, în schimb, domnul Năstase? Intervine pe fata în cursul justiţiei intr-o cauza personala. Incearca sa blocheze o cerere de perchezitie plimbând-o pe la Biroul Permanent, fiind perfect constient ca incalca legea. Le ride în fata liberalilor şi democratilor care stau preş în fata atotputernicului Năstase când i se sugereaza timid ca ar abuza de funcţie. Dan Voiculescu, a carui fiica este şi ea pe listele procurorilor anticoruptie în dosarul ‘Rompetrol’, si-a utilizat recent minusculul partid, dar şi unul dintre ziarele din trust, drept tribuna anti-DNA. Ei şi toti cei care au votat la Senat impotriva ordonantei DNA se pot inregimenta în Partidul Micilor Teroristi, un grup compact fără culoare politica, pentru care democratia n-a insemnat niciodata altceva decât un paravan, o scuza şi un pretext. Egalitatea în fata legii este o conditie esentiala pentru increderea cetatenilor în mecanismele democratiei. Abuzul de putere, dispretul fata de justiţie, utilizarea institutiilor democratiei chiar impotriva sistemului au colonizat România cu figuri sinistre, intrate acum în centrifuga istoriei. Când vor fi azvirlite în neant sau, dupa caz, la puscarie, vom putea respira mai usor aerul din jurul nostru. În mod paradoxal, democratia lucreaza şi pentru inamicii ei, acesti mici teroristi ai vremurilor noastre. În PMT supravietuieste şi se zbate un intreg sistem de putere, fie-i zilele numarate.

Pe targă! (România liberă – Petre Mihai Băcanu)

Morar, la varsta şi intransigenta sa, nu poate fi catalogat ‘comisar sovietic’. Dar criticii sai s-au radicalizat: ‘militienii’ lui Băsescu ar folosi metode securiste, intr-un ‘stat politienesc’. Se plang de ‘comandouri politice’, ‘justiţie stalinista’, ca tocmai ei sunt ‘terfeliti public’. Se plang şi de ‘politie politica’. Stiu ei cum arata politia politica? Daca ar fi intrat pe mana Directiei a VI-a sau a Directiei de Cercetari Penale din IGM, dupa ce erau trecuti prin ‘macavela’ şi ‘rotisor’, ar fi cerut singuri sa le perchezitioneze casa. 130 de procurori, 150 de ofiteri de politie judiciara şi 45 de experti economico-financiari de la DNA chiar fac ‘politie politica’? Nu zice un anchetat ca asteapta dezbaterea de la Judecatorie. Se napustesc, se dezlantuie asupra Justiţiei, pe care incearca s-o discrediteze. Solutia: intoarcerea legii! Pentru ca majoritatea în Senat o asigura targa, sa fie adusi la vot şi bolnavii. Ca sa nu fie incalecati magistratii, iar neincrederea romanilor în puterea legislativa – mandria neamului nostru – sa nu sporeasca şi sa duca la falimentul clasei politice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.