Revista presei din 17 februarie

Principalele subiecte din ediţia de vineri, 17 februarie, a cotidianelor centrale se referă la consultările de la Cotroceni dintre preşedintele Traian Băsescu şi reprezentanţi ai PRM, PSD, PC şi ai minorităţilor naţionale, pe tema Ordonanţei DNA; potrivit unui sondaj BCS, Adrian Năstase este coruptul nr. 1 în România; Adrian Năstase în faţa procurorilor DNA; ce n-a spus Adrian Năstase la ieşirea de la DNA: bunurile din China – intrate în ţară cu acte false; a doua arestare ratată a lui Dinu Patriciu; parlamentarii şi-au votat pensii şi indemnizaţii de lux; un ziarist de la ‘România liberă’, reţinut în cazul scurgerii de informaţii MApN; pregătind o megaafacere imobiliară, Ministerul Transporturilor a girat transferul a 20% din Aeroportul Băneasa către Fondul Proprietatea; peste două săptămâni Ţiriac jr. va afla dacă dosarul său va fi trimis spre rejudecare; Miron Cozma refuză să se prezinte la un proces intentat de victimele mineriadelor; expert american: ‘accidentul l-a omorât pe Teo Peter’; aderarea nu presupune expres triplarea preţului gazelor, spun oficialii europeni; Guvernul a abrogat Acordul de cooperare româno-elveţian care pregătea încredinţarea directă a unor lucrări de un miliard de euro; SIF Muntenia a vândut 120 de hectare în sudul Capitalei; Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a promulgat Legea pentru ratificarea Tratatului de aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeană; conflict la vârf în justiţia bulgară.

Consultări la Cotroceni – Băsescu a luat pulsul pe ordonanţa DNA (Jurnalul naţional)

Preşedintele Traian Băsescu a avut ieri dupa-amiaza la Palatul Cotroceni prima runda de consultari cu PRM, PSD, PC şi minorităţile naţionale pe tema respingerii în Senat a ordonanţei privind infiintarea DNA.

Cei care au deschis seria consultarilor initiate de preşedinte au fost reprezentantii PRM. Undeva în discursul de circa zece minute, tinut după iesirea de la preşedinte, liderul PRM, C.V. Tudor, a strecurat ca PRM va vota ordonanţa DNA. Cum? ‘Electronic’, a vrut acesta sa faca un spirit de gluma. ‘Indiferent cum se va numi acest organism, ca e minister, autoritate naţionala, secretariat de stat, el trebuie infiintat şi sa functioneze’, a explicat Tudor apoi ceva mai serios.

Liderul PSD, Mircea Geoană, a venit la Cotroceni fără Adrian Năstase şi Miron Mitrea. În locul lor, Geoană a mizat pe Ion Iliescu, cu care a impartit microfonul şi declaratiile de presa. Geoană l-a felicitat pe Băsescu pentru ca si-a ‘reluat functiunile constituţionale’ şi pentru ‘atmosfera cordiala şi constructiva a dialogului’. PSD nu va sustine însă, nici după intalnirea cu Băsescu, infiintarea DNA prin ordonanţă de urgenta, ci printr-un proiect de lege care sa stabileasca şi ca numirea procurorilor-şefi se face la propunerea CSM, aprobata de preşedinte, şi nu sa fie o chestiune ‘la discretia ministrului Justiţiei’.

Potrivit unui sondaj BCS / Adrian Năstase este coruptul nr. 1 în România (Adevărul)

Cel mai corupt om din România este Adrian Năstase, susţin 19,1 la sută din participanţii la o anchetă de opinie realizată de Biroul de Cercetări Sociale la începutul acestei luni. La mare distanţă în percepţia publică se situează Dinu Patriciu (2,4 la sută), Traian Băsescu (2,3 la sută), Sorin Ovidiu Vântu (2,3 la sută), Viorel Hrebenciuc (1,7 la sută), Ion Iliescu (1,6 la sută), Călin Popescu Tăriceanu (1,5 la sută). Pe ultimele locuri pe această scală se află Gigi Becali (0,9 la sută), George Copos (0,9 la sută), Corneliu Vadim Tudor (0,8 la sută ), Miron Mitrea (0,5 la sută). 62,2 la sută din cei intervievaţi nu au menţionat niciun nume.

Dacă Adrian Năstase nu ar fi intrat în politică, averea sa ar fi fost mai mică acum, cred 68,7 la sută din repondenţi. În proporţii ceva mai reduse, subiecţii consideră că averile ar fi fost mai mici şi în cazul lui Dan Ioan Popescu (64,6 la sută) şi Viorel Hrebenciuc (62,2 la sută). Cei mai mulţi dintre participanţii la sondaj (40 la sută) consideră că presa a jucat cel mai important rol în scandalul ‘Mătuşa Tamara’, pe locurile următoare fiind nominalizaţi Traian Băsescu (11,7 la sută), serviciile secrete (8,5 la sută), Călin Popescu Tăriceanu (7,7 la sută) şi Adrian Năstase însuşi (6,3 la sută).

Cea mai lungă zi pentru Adrian Năstase (Evenimentul zilei)

Preşedintele Camerei Deputaţilor nu s-a putut imparti ieri intre procurorii şi judecatorii care-l ancheteaza.

Agenda lui Adrian Năstase a fost supraincarcata, ieri, de problemele din ce în ce mai presante pe care le are cu justiţia. Chemat dimineata la Departamentul Naţional Anticoruptie (DNA) şi dupa-amiaza la Comisia de cercetare a averilor, Năstase nu s-a putut ocupa personal de toate pentru ca a tinut sa-si indeplineasca şi indatoririle de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Ce n-a spus Adrian Năstase la ieşirea de la DNA: Bunurile din China – intrate în ţară cu acte false (Gândul)

Tot ieri, în acelaşi dosar, i-au fost aduse la cunoştinţă învinuirile lui Ioan Păun, fost consul general al României la Hong Kong. Faţă de acesta, procurorii DNA au declanşat urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la folosirea – în faţa autorităţilor vamale – a unor documente falsificate. Surse oficiale mai spun că în dosarul Zambaccian mai sunt învinuite încă patru persoane, printre care şi fostul ministru al Transporturilor Construcţiilor şi Turismului, Miron Mitrea. Acesta ar fi făcut o favoare fostului premier Adrian Năstase. Şi anume, ar fi numit-o în funcţia de inspector-şef în Inspectoratul General de Stat la Inspecţia în Construcţii, pe Irina Jianu, mâna dreaptă a lui Sergiu Sechelariu. Totodată, Miron Mitrea ar fi fost şi cel prin intermediul căruia fostul premier, Adrian Năstase, ar fi importat bunuri din China, respectiv, materiale de construcţii, necesare pentru ridicarea celor două clădiri din Zambaccian şi Cornu-Prahova, Mitrea fiind în acea perioadă ministru. La rândul său, Miron Mitrea este aşteptat la DNA pe 22 februarie pentru a i se prezenta oficial învinuirile. Ex-vicepreşedintele Conimpuls, Irina Jianu, este, conform aceloraşi surse, urmărită penal, alături de soţii Dana şi Adrian Năstase, în dosarul Zambaccian pentru dare de mită. Pe de altă parte, Adrian Năstase ar fi primit de la Irina Jianu, în schimbul numirii şi menţinerii acesteia în funcţia de inspector-şef la IGSIC, peste 100.000 de dolari – reprezentând contravaloarea unor bunuri din China – şi 1.200.000 RON – reprezentând tâmplăria din aluminiu şi lemn cu geam termopan.

Arestarea ratată a lui Dinu Patriciu (Evenimentul zilei)

Omul de afaceri Dinu Patriciu a iesit liber din Tribunalul Bucureşti, după ce instanta nu a aprobat cererea de arestare formulata de procurori. El a declarat ca procedurile de citare ‘nu au fost indeplinite deloc’. Partenerii sai ar fi trebuit citati la adresele lor, a spus el. Urmatoarea infatisare la tribunal a fost stabilita pentru 3 martie.

Veteranii PSD vor trăi bine (Cotidianul)

Cei mai multi parlamentari cu trei mandate care vor primi pensii de lux se gasesc la PSD. Senatul a votat ieri forma revizuita a statutului parlamentarilor. Alesii nu au renuntat la pensiile speciale.

Senatorii şi deputaţii care au avut cel putin trei mandate vor primi pensie de magistrati. În topul fericirii se afla PSD, cu 23 de deputaţi şi 13 senatori, urmat de UDMR, cu 11 deputaţi şi sapte senatori. PD numara sapte deputaţi cu trei mandate şi 4 senatori. PNL a trimis de trei ori în Parlament sase deputaţi şi trei senatori. şi la Partidul Conservator vor fi trei pensionari de lux – doi deputaţi şi un senator.

Ziarist reţinut în cazul scurgerii de informaţii MApN (Ziua)

Lovitura de teatru în cazul scurgerii de informatii militare cu caracter secret. Marian Garleanu, corespondentul din Focsani al cotidianului România libera, a fost retinut. Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata şi Terorism (DIICOT) din cadrul Parchetului instantei supreme a constatat, în cazul scurgerii de informatii militare, ca ziaristul ar fi incalcat Legea sigurantei naţionale şi divulgarea secretului care pericliteaza securitatea statului. Impotriva lui a fost eliberat un mandat de retinere pentru 24 de ore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.