Revista presei din 13 martie

Avocaţii propun ca judecătorii să fie aleşi doar din rândurile lor (Ziarul financiar)

Judecătorii ar urma să fie selectaţi doar din rândurile avocaţilor, dacă un proiect elaborat de Baroul Bucureşti va deveni lege. De asemenea, potrivit aceluiaşi proiect, procurorul nu se va mai putea considera egal al judecătorului, ci al avocatului – el urmând să fie repoziţionat în sistemul juridic drept avocat al acuzării (avocat al statului sau avocat al interesului general, în procesele civile).

Adunarea Generală a Baroului Bucureşti a adoptat, la finele săptămânii, un proiect care prevede repoziţionarea profesiei de avocat în sistemul judiciar românesc şi unificarea profesiilor liberale din domeniu. ‘Este o soluţie interesantă, dar rămâne de văzut ce va fi adoptat din ea’, a afirmat pentru ZF preşedintele Comisiei juridice din Senat, Peter Eckstein-Kovacs.

Decanul Baroului Bucureşti, avocatul Cristian Iordănescu, a declarat, citat de Mediafax, că adoptarea iniţiativei legislative s-a făcut cu o anumită rezistenţă din partea celor care se opun schimbărilor şi care îşi văd periclitat viitorul. Potrivit proiectului, ca arbitru al intereselor aflate în conflict, judecătorul trebuie să poată privi un litigiu în primul rând din perspectiva unui avocat. De aceea, judecătorii ar urma să fie selectaţi exclusiv din rândurile avocaţilor cu experienţă în avocatura pledantă. Judecătorii în exerciţiu vor fi păstraţi, dar nu vor putea avansa profesional decât în urma unui concurs, pe care trebuie să-l dea oricine vrea să intre în rândul avocaţilor.

Moartea îl scapă pe Miloşevici de pedeapsă şi acuză TPI (Gândul)

Fostul preşedinte iugoslav Slobodan Miloşevici a fost găsit mort, sâmbătă, în celula sa din centrul de detenţie al Tribunalului Penal Internaţional de la Haga. Gardienii l-au descoperit la câteva ore după ce încetase din viaţă, probabil din cauza inimii. Moartea lui Slobodan Miloşevici a survenit la mai puţin de o săptămână de la sinuciderea, tot într-o închisoare a TPI, a fostului preşedinte al sârbilor din Croaţia, Milan Babici, găsit mort duminica trecută. Această coincidenţă suscită o serie de semne de întrebare în legătură cu supravegherea deţinuţilor de la închisoarea Scheveningen, unde, în mod normal, potrivit Reuters, controalele au loc la fiecare jumătate de oră în timpul nopţii. Despre Miloşevici se ştia că suferă de hipertensiune arterială şi că are probleme cardio-vasculare.

Prizonierul timpului (Cronica română)

Umbra pe care o arunca moartea lui Milosevici asupra temei Kosovo este inca si mai grea de consecinte. Impactul psihologic, dar si politic, a fost resimtit in plin de reprezentantii Europei, adunati chiar zilele acestea pentru a stabili conditiile de negociere ale fazei decisive in elaborarea solutiei. Independenta sau nu? Aceasta-i intrebarea! Cu Milosevici in boxa acuzatilor la Haga, raspunsul parea mai usor. Cu umbra lui Milosevici deasupra capetelor, raspunsul va fi mult, mult, mai greu de dat. De pe taramul celalalt, nimeni nu-l va mai putea impiedica sa-i intrebe pe cei de la masa negocierii: Pe ce temei a suspendat comunitatea internationala exercitiul suveranitatii nationale a Federatiei Serbia-Muntenegru asupra teritoriului sau, numit Kosovo? Pe temeiul greselilor politice si al atrocitatilor pe care eu le-am comis! Va raspunde tot el! Eu nu mai sunt! Care mai sunt temeiurile, azi, pentru a mentine aceasta stare exceptionala? Pe ce temei s-ar putea amputa definitiv suveranitatea Federatiei Serbia-Muntenegru, prin acordarea independentei unui teritoriu numit Kosovo? Pe temeiul ‘exercitarii dreptului la auto-determinare’, vor veni raspunsurile din sala! Al cui drept? Va intreba stafia. Al albanezilor! Pai de ce nu si al sarbilor va veni implacabil replica! Iar pe de alta parte, albanezii, ca popor, si-au exprimat acest drept, ca si noi sarbii, ca si romanii, ca si ungurii, ca si cehii si slovacii, irlandezii, lituanienii, finlandezii, estonienii, latvii si altii, pe la 1919-1920, cind s-au constituit in Europa statele lor nationale. Eu unul nu stiu ca intelegerile de la Versailles si Trianon sa fi fost abrogate sau negate oficial de vreun stat!!! Comunitatile locale, etnice sau de orice alt fel, da, pot avea drepturi speciale, mergind pina la auto-guvernare, dar asta nu poate abroga sau limita exercitarea suveranitatii pe teritoriul propriu si nici nu da dreptul cuiva sa suspende acest drept suveran al unui popor!

Laura Stoica, aplaudată pe ultimul drum (Adevărul)

Durere şi neputinţă în faţa morţii, ieri, în Cimitirul Bellu, unde mii de bucureşteni au venit să-i conducă pe Laura Stoica şi Cristi Mărgescu pe ultimul lor drum. Ploua mărunt şi trist, iar vântul puternic îndoia brazii de mijloc. Doar vocea Laurei plutea caldă, încă vie, peste oamenii care tot veneau spre capela cimitirului: ‘Dacă astăzi simt că toate mă dor/Mâine ştiu că-mi va fi mai uşor’. Oamenii erau nedumeriţi, şi întreabau mereu, obsesiv: De ce ei? De ce acum, când erau cei mai fericiţi din lume?

Autor : Alic MÎRZA, Amos News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.