Panorama editorialelor din 13 martie

Din conţinutul principalelor editoriale apărute în ediţia de luni, 13 martie, a cotidianelor centrale:

Ce ne doare pe noi şi ce vor ei… (Cronica română – Octavian Andronic)

Săptămâna care a trecut a început cu o operatiune care, preşedintelui – jucator, ii parea nesuferita, motiv pentru care nu a recurs la ea decat dupa vreo 13 luni de mandat: consultarea cu partidele. Inclusiv cu cele care nu fac parte din Alianţa de la guvernare. Lasa ca nici cu cele din Alianţa nu-i prea dadea ghes inima sa stea la taclale, gasind printre acestea prea multe ‘optiuni imorale’. Pentru prima data preşedintele a stat de vorba cu partidele dupa caderea ‘ordonantei DNA’ – din cauza neglijentei Alianţei – cand licuricii cei mari i-au transmis semnalele lor nelinistite. A repetat acum figura pe tema a patru aspecte majore, esentiale pentru efortul de a ne integra la termen. Consultarile au fost pur şi simplu formale, participantii venind şi plecand cu propriile lor pareri. Lucru care n-a deranjat pe nimeni, pentru ca nimeni nu se astepta la altceva. Gestul a contat. în schimb, ma-nifestarea a prilejuit o ciocnire directa intre preşedinte şi premier, în care cei doi nici macar nu si-au mai disimulat resentimentele. ‘Ai uitat, Căline’ va suna de-acum incolo ca un fel de ‘Sa nu uiti, Darie’, raportat la tipul de relatie, cronica, dintre Preşedinţie şi Executiv.

Anticorupţia nu înseamnă dictatură! (România liberă – Simona Popescu)

Din pacate, politicienii, inclusiv senatorii şi deputatii, pierd procente serioase în privinta credibilitatii din cauza actiunilor de genul votului impotriva ordonantei DNA ori a respingerii perchezitiei în cazul Adrian Năstase. Daca este cineva care pune în pericol democratia parlamentara, sunt chiar ei, parlamentarii! Voturile acordate total aiurea şi care dovedesc cu prisosinta faptul ca putin le pasa de respectarea momentului aderarii României la UE pentru ca mai importanta li se pare România lor, cea a dispretului şi nerusinarii, nu fac decat sa ajute la adancirea prapastiei dintre ei şi oamenii care i-au ales sa-i reprezinte. Inca vreo doua ocazii în care partidele din coalitia guvernamentala sa voteze din motive obscure unele impotriva altora şi oficialii europeni se lamuresc irevocabil cam cu cine au de-a face. La instalarea actualei puteri era imposibil de anticipat ca ministrul Justiţiei va ajunge pana acolo incat sa nu aiba suportul coalitiei guvernamentale exact în momentul trecerii la actiuni concrete! Atat parlamentarii, anchetatii, cat şi analistii lor preferati ar fi trebuit deja sa realizeze ca sansele de a mai convinge pe cineva de buna lor credinta scad vazand cu ochii. în mintea lor cetatenii au pronuntat deja sentinta pentru toti cei care incearca sa-i cheme martori la un proces al vorbelor goale: vinovati pentru tentativa de ucidere cu premeditare a adevarului.

Mafia luptei anticorupţie (Jurnalul naţional – Ion Cristoiu)

Nu se repeta cumva scenariul din decembrie 1989 şi în aceste zile, cand lupta impotriva corupţiei a devenit un spectacol care lasa neatinsa marea corupţie? şi n-avem temeiuri sa credem ca tot ce se intampla în aceste zile e opera Mafiei? Care-si poate vedea de treaba în timp ce opinia publica e ocupata cu spectacolul telejustiţiei în direct?

Justiţie anapoda (Libertatea – Simona Ionescu)

Ceea ce s-a întamplat la Curtea de Apel în dosarul Rompetrol, a doua zi dupa ce interventia preşedintelui Băsescu incinsese spiritele în Consiliul Superior al Magistraturii, poate fi o explicatie lucida a ceea ce provoaca nemultumirea maselor fata de justiţie. Aceasta nemultumire a fost invocata corect şi de preşedinte, insa a plasa responsabilitatea incompetentei şi corupţiei doar pe umerii judecatorilor este incorect. Fiindca actul de justiţie nu inseamna numai instanta judecatoreasca, ci şi procurorii şi politistii care contribuie din plin la stabilirea sau ascunderea adevarului. Aici a gresit preşedintele în aprecieri, deoarece în acele scrisori invocate, chiar contribuabilii reclama modul în care s-a desfasurat ancheta, sau procedurile aplicate anapoda de unii procurori.

Dezamorsarea bombei secuieşti (Ziua – Sorin Roşca Stănescu)

Contraofensiva la sfidarea secuiasca se afla inca în stadiul în care principalii protagonisti suna trambitele si-si lovesc cu sabiile scutul. Peste doua zile vom sti daca institutiile statului au reusit sau nu sa-si exercite rolul preventiv, evitandu-se, astfel, producerea unor grave evenimente. Pana atunci, insa, Băsescu poate primi, la acest capitol, o nota buna. şi care poate fi chiar marita daca va fi silit sa mearga la Odorhei pe post de pompier. Si, evident, daca va reusi. O nota proasta merita, în schimb, Parchetul General, care de mult timp a fost sesizat de catre SRI, dar şi de catre presa, asupra unor fapte care aduceau o grava atingere sigurantei naţionale, dar, din motive de neinteles, nu a reactionat.

Executivul nu mai are timp de guvernare (Ziarul financiar – Silviu Brucan)

În repetate rânduri, am atras atenţia că noi am păşit în faza decisivă a integrării României în Uniunea Europeană, pentru că în mai urmează să fie publicat Raportul de Ţară, iar în iunie va avea loc summitul care va hotârî dacă România va fi acceptată ca membru la 1 ianuarie 2007. Eu pledam pentru o concentrare maximă a executivului pe tematica exigenţelor europene, pentru a evita declanşarea clauzei de salvgardare care ar amâna primirea nostră în Uniunea Europeană. Asistăm, însă, la orientări şi divergenţe ale executivului care merg exact în direcţia contrară şi ne întrebăm cât va mai dura buimăceala factorilor noştri de decizie?

Lege şi tocmeală (Bursa – Cristian Pârvulescu)

Justiţia nu mai este oarba. Dupa tratamentul improvizat din Tranzitia fara de sfirsit, administrarea de ultima ora a noii legislatii privind CNSAS, a facut minuni. Acum ca toti bravii informatori ai Securitatii din magistratura pot fi deconspirati, fie ca au facut sau nu politie politica, agentii Dreptatii se manifesta. Acum ca vede, Justiţia si-a oprit privirea agera asupra lui Traian Băsescu. şi cum o minune nu vine singura, Justiţia a devenit vocala. Cel putin asa s-a intimplat cu Asociatia Magistratilor din România, care isi revendica reprezentarea judecatorilor şi procurorilor. Dar pentru ca acuitatea vizuala nu a revenit complet, lucrurile se cam incurca. Iar faptele sociale, precum corupţia, nu sint observate, în schimb afirmatiile Preşedintelui sint auzite. şi reactia nu intirzie sa apara: CSM a fost somat sa il reclame pe Traian Băsescu în fata Curtii Constituţionale pentru atentat impotriva demnitatii şi independentei Justiţiei. Sa se invete o data minte şi Preşedintele, ca libertatea cuvintului nu poate fi folosita în exces. Caci excesul dauneaza. Corupţiei.

Ce este şi ce nu este compromis în România? (Azi – Valentin Stănilă)

Oare se mai îndoieşte cineva că ‘marea speranţă’ o constituie însuşi Traian Băsescu, în carne şi oase, preşedintele-jucător? Respectiv cel care n-a candidat la funcţia supremă în stat pentru a dormi la Cotroceni, cel care – indiferent de ce spune Constituţia va continua să fie vocea celor care i se adresează, cel care se manifestă, cu intenţii mai mult decât onorabile, pe realităţile din ţară (toate acestea sunt parafraze ale declaraţiei sale la recenta şedinţă a Consiliului Superior al Magistraturii). Parcă mai mult decât oricând până acum, această declaraţie a devoalat concepţia dlui Traian Băsescu despre rolul său de şef al statului. Citiţi textul integral al comunicatului de presă al Administraţiei prezidenţiale şi veţi avea, frază cu frază, rând cu rând, cuvânt cu cuvânt, confirmarea faptului că preşedintele se consideră speranţa naţiunii, salvatorul ei. Mai ales postura de justiţiabil îl prinde de minune. Grav este că declaraţiile sale produc efecte. Cum spunea fostul preşedinte al CSM, nu mai rămâne decât ca magistraţii să fie luaţi la ciomege înainte de a intra în sala de judecată. Şi uite aşa, instituţiile statului vor începe să funcţioneze…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.