Panorama editorialelor din 20 februarie

Presa cu mandat (Libertatea – Simona Ionescu)

Ocupata cu termopanele lui Nastase şi cu petrolul lui Patriciu, presa n-a reactionat intr-o prima faza. Stirea a trecut usor, doar prin paginile catorva ziare. Probabil ca şi procurorii si-ar fi facut în liniste ancheta, dacă cineva interesat din ‘Axa americana” n-ar fi cerut insistent ca armata romana sa dea socoteala cum s-au scurs acele informatii militare din baza lor din Afganistan. şi ce subiect putea fi mai mediatizat decât arestarea unui ziarist şi anchetarea altora? Numai aşa se auzea şi la Washington ca la Bucuresti partenerii militari iau masuri drastice!

Vrea cineva fuziunea? (Agenda zilei – Octavian Andronic)

În faţa opoziţiei crescânde a liberalilor în cestiunea arzătoare a fuziunii, părţile par să dea înapoi. Acum, până şi ultimatumul lui Boc apare într-o altă lumină: nu cumva micul democrat a suprasolicitat tocmai în ideea de a-i şoca pe liberali şi a obţine o reacţie negativă? Pentru că, deşi nu se aud voci potrivnice în disciplinatul PD, este sigur că nici acolo oamenii nu mor de dragul înfrăţirii cu liberalii. Iar tactica utilizată de Boc a avut doar darul de a exprima necesara adeziune faţă de un ucaz prezidenţial şi atât. Privită mai la rece, problema fuziunii apare ca păguboasă pentru toată lumea.

PSD îşi apără corupţii cu disperare (Ziarul financiar)

Joi şi vineri la Cotroceni, la invitaţia preşedintelui Băsescu, conducerea tuturor partidelor din parlament – cu excepţia PSD – s-a pronunţat în favoarea întoarcerii la Senat a ordonanţei de urgenţă privind DNA şi Băsescu a declarat: ‘Nu sunt adeptul nici unei alte soluţii alternative. Ar discredita Parlamentul şi interesul meu şi al întregii naţiuni e să avem un Parlament credibil’, dat fiind că unele partide au produs unele modificări care nu afectează fondul, ci doar tind să prevină obiecţiuni constituţionale, Băsescu a decis să mai invite astăzi pe şefii partidelor însoţiţi de de un raport pentru a definitiva textul. Cum Vadim Tudor a reafirmat decizia PRM de a vota de astădată ordonanţa de urgenţă, la Senat este asigurată o majoritate solidă. S-ar putea ca şi conducerea PSD să-şi dea seama că nu e bine ca partidul să rămână singura forţă politică ce se opune instituţiei DNA.

Patriciu, la pachet! (Ultima oră – Ion Marin)

(…) arestarea lui Patriciu nu este decât o etapa cu final amânat pâna la 3 martie, care va deveni, din data de nastere a lui Ion Iliescu, Ziua Consacrarii lui Traian Băsescu drept primul om de stat post-revolutionar care a luat taurul de coarne (marea coruptie, adica), i-a pus belciug în nas şi l-a bagat dupa gratii. Dusmanii sai sustin ca nu va fi decât inceputul sfârsitului în ce-l priveste, dar, pâna acum, Băsescu a dat dovada de mai multe atuuri decât ei, facându-i ghem (sau pachet) ca sa-i depoziteze la loc sigur, uscat şi rece. Desi, ca sa-l creditam cu varianta pe care o reafirma de câte ori are prilejul, el personal nu face nimic. Doar asista la ‘executiile” în lant. Ca jucator, desigur.

Aliaţi în Vest, prieteni în Est (Realitatea românească – Mugur Cosmin)

Initiativele – lansate sau în pregatire – ale României în problema transnistreana şi în bazinul extins al Marii Negre nu ar avea, de aceea, sanse de a fi luate în seama nu numai de ‘prietenii’ din Est, dar nici de ‘aliatii’ din Vest dacă nu ar fi, în prealabil discutate cu partenerii de Alianta şi de Uniune ai României. Se pare ca acest lucru a fost – şi el, în sfarsit – inteles la Bucuresti, caci seful diplomatiei romane declara, zilele trecute, la Chisinau ca România nu vrea starneasca ‘un vacarm suplimentar în zona implicarilor’ şi ca intentia ei este de a avea ‘un punct de vedere logic, care sa fie convingator, care sa poata fi credibil în UE, care sa poata intruni voci pozitive în cadrul OSCE, care sa fie multumitor pentru NATO’. Dar care, adauga ministrul Ungureanu, ‘sa reprezinte interesul nostru de securitate în regiune’. Parte preambulara a noului capitol de politica externa romaneasca exista, deci. Urmeaza partea de implementare.

Autohipnoza de zi cu zi (7 plus)

Când laşi viaţa să se deruleze negativ în capul tău, vei întâlni negativitatea chiar şi în momentele fericite ale vieţii tale. Nu mai eşti capabil să trăieşti nici bucuria de a ieşi la iarbă verde, căci mintea ta va căuta să vadă gunoaiele, sticlele aruncate, oamenii prea graşi, soarele prea arzător sau umbra prea deasă. Nu mai eşti capabil să-ţi apreciezi prietenii, căci te vei concentra continuu asupra lipsurilor comportamentale sau a celor fizice, pentru a exprima dezgustul tău mental. A fi conştient de procesul autohipnotic şi-a te desprinde de el înseamnă a dezvolta intuiţia şi capacitatea de a percepe frumuseţea sau utilitatea, or partea bună a fiecărui lucru. Aceasta te va ajuta să te orientezi spre oamenii şi locurile care te sprijină în a crea ceea ce doreşti sau visezi, pentru că universul îi oferă prietenie aceluia care are încredere în ea, iubire şi frumuseţe aceluia care-o vede în jurul său.

Autor : Alic MÎRZA, Amos News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.