Panorama editorialelor din 15 martie

Din conţinutul principalelor editoriale apărute în ediţia de miercuri, 15 martie, a cotidianelor centrale:

A fi sau a nu fi Mircea Geoană… (Bună ziua, Braşov – Octavian Andronic)

Luni de zile, Geoană a fost preşedinte doar cu numele, tentativele sale de a prelua controlul fiind cenzurate prompt de către colegi. Ascensiunea sa în percepţia internă a fost minată serios şi de relaţia delicată cu preşedintele fondator. Soarta a început să-i fie favorabilă abia în momentul în care a încetat să-i mai zâmbească lui Năstase. Moştenirea mătuşii Tamara a fost detonatorul necazurilor celui care-şi salvase in extremis scaunul de preşedinte al Camerei Deputaţilor, funcţie care-i dădea prilejul să-şi menţină echipa de intervenţie pe care n-ar fi putut să o gestioneze de la partid. Pe măsură ce problemele lui Năstase s-au acutizat, Geoană a început să se mişte mai natural şi să coaguleze în jurul său o nouă camarilă care a prevăzut că fostul lider are şanse minime să-şi mai revină la strălucirea din trecut.

Cometa Năstase, pe orbita demisiei (România liberă – Eliade Bălan)

Fara tratament, conflictul s-a acutizat rapid. Supuratia era evidenta. Inevitabilul s-a produs si buba s-a spart o data cu implicarea DNA in dosarele Zambaccian si matusa Tamara. A fost momentul crucial care a declansat fiesta scandalului din partid. Focul izbucnit in Filiala PSD Bucuresti s-a extins iute in tot PSD-ul. Flacarile au ajuns si la structurile de rezistenta. Acum se vorbeste doar de retrageri, demisii, excluderi si chiar de un congres extraordinar. PSD a devenit un vulcan in plina eruptie. Curge lava incandescenta peste partid si Adrian Năstase spune ca chestiunea cu demisia este absolut aberanta! Nu concepe sa plece nici din PSD, nici din fruntea Camerei Deputatilor. Sefii organizatiilor judetene s-ar putea sa aiba o alta parere. Discutiile de aseara nu pun insa fostul partid de guvernamant intr-o lumina favorabila. Cu atat mai putin pe proprietarul depozitului de tablouri. In mod normal, astazi Adrian Năstase nu poate evita despartirea de PSD.

PZD (Cotidianul – Traian Ungureanu)

Coruptia e o tema impopulara si cine reuseste sa ii dea o adresa cistiga enorm. In citeva luni s-a aflat ca sediul central nu e in Flotei, ci in Zambaccian 16. Băsescu a fortat prima criza de adincime, iar eu tocmai mi-am pierdut obiectivitatea. Alaturi de multe milioane de romani. Asta spun sondajele. Partidul care se obisnuise cu un 30-35%, indiferent de mersul istoriei, incalzirea globala si chelirea padurilor pe Trotus, a coborit la 23%. Exact in clipa in care oligarhia parlamentara tinea propriul referendum si il gasea pe Adrian Năstase cel mai popular si mai neperchizitionabil om al momentului, electoratul ajungea la rezultatul contrar. Dar stirea n-a ajuns si nici nu va ajunge la virf, acolo unde Geoană, Mitrea si Năstase cred, mai departe, ca unul dintre ei va cistiga lupta. Grupul care se sfisie, acum, prin televiziuni nu poate pregati o despartire neta. Năstase nu are unde pleca. Pina si locul in preajma lui Maniu e monitorizat de Talpes. Fara Năstase, Geoană nu are unde ramine. Toti vor descoperi, in cele din urma, ca au nevoie unii de altii si ca se presupun reciproc. Sint inclestati de mult si orice lovitura la virf va declansa sinuciderea colectiva. Asa incit se vor mai rani un timp, dupa care se vor aseza in banci. Dar partidul se va alege cu un nume nou si rau colector de voturi: PZD.

Doar Congresul PSD poate decide (Jurnalul naţional – Ion Cristoiu)

Sa fim bine intelesi. Nu sustinem ca demisia lui Adrian Năstase din fruntea PSD si a Camerei Deputatilor ar fi o aberatie. Dimpotriva, noi credem ca un asemenea gest i-ar servi de minune chiar lui Adrian Năstase. La ora actuala caderea PSD in sondaje e pusa exclusiv pe seama lui Adrian Năstase. Plecarea sa din cele doua functii ar fi o excelenta posibilitate de a verifica daca aceasta e singura explicatie a dezastrului actual din PSD. Numai ca un asemenea gest nu depinde de Adrian Năstase. Plecarea sa din fruntea PSD si a Camerei Deputatilor va avea, indiscutabil, efecte majore asupra destinului pe termen lung al partidului. Cine garanteaza ca vor fi doar efecte pozitive? Cu atat mai mult un asemenea gest nu poate fi rezultatul unor trucuri precum cel lesne de sesizat in spatele taraseniei din aceste zile. Un asemenea gest trebuie discutat si decis in cadrul unui organism fundamental de decizie al partidului: Congres Extraordinar sau cel putin Consiliu National. Acest organism trebuie sa-si asume o decizie precum cererea adresata lui Adrian Năstase sa-si dea demisia sau o decizie de demitere. Ulterior, acest organism va trebui sa raspunda pentru posibilele efecte negative ale deciziilor. Cum tot el se va bucura de posibilele efecte pozitive. E singura solutie pentru PSD de a dovedi ca nu e, asa cum spune autorul mesajului de pe internet, ‘o formatiune care a adunat, in timp, marii rechini si vulpoi ai politicii postdecembriste’.

Plutonul (Curentul – Tia Şerbănescu)

Cu matusa Tamara devenita personaj in ‘The Washington Post’ si criticat de comisarul european Frattini din cauza deputatilor sai care ‘s-au jucat nebuneste cu viitorul tarii si aderarea ei la UE’ aparandu-l pe nepotul national Năstase de justitie, PSD s-a trezit intr-o situatie imposibila. Riscul de a deveni partidul Tamara si de a cobori in sondaje alaturi de legendara raposata a devenit atat de evident incat groparii insisi au inceput sa-si puna celebra intrebare: a fi sau a nu fi Năstase exclus din partid? Dl Geoană s-a decis pentru o formula ‘inteligenta, coerenta si colegiala’ – si, in consecinta, i-a cerut fostului premier sa demisioneze din functiile de partid si de la conducerea Camerei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.