Panorama editorialelor din 15 martie

Codul vs contul lui Da Vinci (Adevărul – Marius Vasileanu)

Ne întrebăm ce anume va scoate ortodoxia românească din starea de somnolenţă socială în care se ascunde sub pretextul ‘trăirii’? Iată de ce sugerăm adepţilor de subiecte à la Dan Brown câteva posibile titluri de carte care ar avea un succes garantat, dacă se va găsi cineva să le scrie: ‘Codul despărţirii Mitropoliei Ardealului’, ‘Codul din Tanacu’ ori ‘Contul Catedralei Neamului vs contul construirii câtorva sute de case de bătrâni şi orfelinate’, ‘Contul lui Teodosie şi al nepoţilor săi tomitani’, ‘Contul pierdut al lui Gojdu’. Dar, dincolo de orice coduri ori conturi în veacul vecilor îngropate, cel mai blagoslovit bestseller ar fi ‘Codul dosarelor de Securitate ale ierarhilor’… Deocamdată, dacă ar fi să ne luăm după aderenţa la fabulaţie, pare că românul are o singură credinţă: mitomania salvează România.

Prăpăd (Cronica română – Răzvan Voncu)

In cei patru ani de regim Năstase (ca Iliescu n-a prea fost), desi tara a cunoscut o reala crestere economica, nu s-a facut nici un fel de imbunatatire funciara. Banii, inclusiv fonduri europene, au fost ‘sifonati’ catre firme si fundatii ale matusilor, unchilor si verilor de gradul al III-lea. Ministrii agriculturii, de la vanatorul… vanat si pana la liberalul Flutur, de azi, se ocupa doar de restituiri si fonduri SAPARD. Restituiri, in special de paduri, iar fonduri, in special nerambursabile. Am ajuns la sapa de lemn. Dezastrul lumii rurale se regaseste, insa, pentru cine stie sa vada, in dezastrul clasei politice. O clasa care a crezut ca poate face politica, ignorand din start 46% din populatie. De aici, lipsa ei de legitimitate si de reazem moral. Si lipsa ei de resurse umane.

Madgearu şi FMI (Ziarul financiar – Adrian Vasilescu)

Puteam noi, românii, să ajungem la un astfel de echilibru? Bineînţeles. Înainte de război, România a ştiut să-şi pună în valoare câteva avantaje competitive. Locomotivele lui Malaxa erau căutate în toată lumea. Avioanele făcute la Braşov erau între cele mai bune din lume. Pe făina românească se băteau toate marile patiserii europene. Şi mai era petrolul. Jumătate avantaj comparativ, căci ni-l dăduse Dumnezeu. Dar jumătate era avantaj competitiv. Pentru că am ştiut să atragem investiţii, să-l industrializăm şi să-l valorificăm. E vremea să reînvăţăm să ne batem pentru avantaje competitive. Şi să impunem o constrângere competitivă: concurenţa. Dar întâi şi întâi, să redobândim vocaţia lucrului bine făcut.

Adevăruri otrăvite (Bursa – Cornel Codiţă)

Doar cei care nu au calcat niciodata in spatiul iugoslav si nici nu au habar de istoria si sociologia locului pot spune ca Milosevici a ‘inventat’ sau ‘reinventat’ nationalismul sirb sau croat. Milosevici s-a folosit de el, atunci cind ‘internationalismul’ lozincii mostenite de la Tito, ‘Fratie si justitie’, nu mai era de nici un folos, nu mai avea nici o baza de sprijin in realitate, nu mai avea cum sa solutioneze criza din Kosovo, Bosnia-Hertegovina sau ‘eterna’ competitie dintre sirbi si croati. Nationalismul i-a oferit lui Milosevici o noua baza de putere, ceea ce arata ca era un fenomen puternic, pre-existind ascensiunea politica sau reconvertirea lui Milosevici. Ceea ce, desigur, nu schimba cu nimic din consecintele dezastruoase, monstruoase si inacceptabile la scara umana, pe care utilizarea acestei unelte in politica tensionata a anilor ’90 le-a avut. Dupa cum, nici lipsa de condamnare formala a lui Milosevici la Haga nu schimba cu nimic responsabilitatea lui pentru singele inocentilor, ramas acum pentru eternitate pe minile lui si pe filele de istorie care il vor mentiona.

Energia unui peisaj (7 plus)

Când suntem conştienţi de incapacitatea noastră de a face schimbări de acest fel într-un câmp care funcţionează pe baza unor legi clare ale universului, alegem să ieşim din câmp. Ne mutăm din oraşul rău famat în unul… liniştit şi curat. Schimbăm condiţiile care ne fac rău sau alegem să ne simţim bine, în ciuda manifestării lor. Şi acestea sunt gesturi de autoprotecţie şi de putere, care ne pot plasa pe alte niveluri de energie şi pe diferite segmente de realitate, care ne dau mai multă plăcere, mai multă bucurie şi mai multă încredere în noi înşine.

Autor : Alic MÎRZA, Amos News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.