Panorama editorialelor din 15 martie

Sfârşitul Partidului Comunist (II) (Gândul – Cristian Tudor Popescu)

Ion Iliescu, părintele fondator al partidului, a făcut un gest unic în lunga sa carieră de apparatcik, a cerut o demisie cu nume şi prenume la vârful partidului. Asta pentru că bătrânul activist simte că Adrian Năstase poate deveni cel mai detestat om politic din istoria României. Dacă însă Iliescu va reuşi să-şi plaseze în schimb la conducere una sau mai multe clone palide ale sale, atunci soarta PSD e pecetluită. După mătuşa Tamara şi Zambaccian, cred că singura şansă pentru PSD este să ajungă la conducere nişte băieţi fără pedigri de nomenclatură, crescuţi la bloc, fie în provincie, fie în Berceni sau Drumul Taberei. Dar nu Oprişan sau Vanghelie…

Sector 1 dă cu tunu’ (Ziua – Ovidiu Bancheş)

Revenim la gestul prin care conducerea PSD Sector 1 i-a intors cutitul in rana contra-candidatului lui Băsescu la ‘prezidentiale’. Observam ca instrumentul ‘Vot’ i-a cauzat din nou probleme lui Adrian Năstase. Iar daca cel atacat contesta exercitiul democratic exprimat de filiala din care face parte, alegerile preliminare exercitate inaintea momentului ‘alegeri 2004’ apar aruncate in ridicol. Congres extraordinar. Tot mai multe voci din PSD solicita acest lucru, vazand in imediatul alegerilor interne ‘solutia salvatoare’, ‘socul’ sau ‘varianta necesara’ supravietuirii. Grupul de la Cluj, tabara de la Bucuresti, falanga de la Focsani… Toti, ce mai. Insusi Ion Iliescu spune ca prefera rezolvarea disputelor intr-un astfel de ‘meci’. De inteles. Iliescu vrea sa redevina grabnic primadona Stangii. Caci timpul nu mai are rabdare pana la Congresul ordinar. Gandind si actionand in acest fel, pesedistii nu observa ca pasesc pe urmele taranistilor, care, trezindu-se in opozitie, s-au dovedit incapabili sa se constituie in ‘alternativa’. Desigur ca, urmarind istoricul celor doua grupari, nu putem scrie acelasi rezumat. Insa asocierea ramane.

Soluţia ‘finală’ (Libertatea – Mihai Valentin Neagu)

Solutia cu adevarat morala ar constitui-o un congres extraordinar in urma caruia PSD sa se curete nu numai de uscaturile de la centru, ci si de cele locale. Iar apoi, un gest unic s-ar impune, prin retragerea din Parlament. Ulterior, fara liste aprobate de Năstase sau de Geoană, partidul se va putea purifica printr-un nou vot al electoratului. Dar spun povesti… Un astfel de scenariu este tot atat de fantezist ca acela potrivit caruia demisia lui Năstase ar transforma PSD intr-un nou partid.

Totul se plăteşte (1) (Ultima oră – Ion Marin)

Gata, s-a spart gasca. La PSD, Popescu, Ionescu, dascalimea, Geoană, Năstase, soferimea, Mitrea, Musetescu, p…verzimea, cum ar zice Oprescu, alde Vanghelie, Oprisan, si alte asemenea personaje penibile, care pozau pâna mai ieri in idolii natiunii sau macar ai baronatelor pe care le devalizasera, isi sparg acum capetele… pe capete, uitând ca, mai an, nu indrazneau sa ridice ochii la unul ca Năstase, lustruindu-si pantofii de cracii pantalonilor câte un sfert de ora inainte sa-i patrunda in birou, unde erau primiti, deseori, doar de vreun consilier sau sefa de cabinet; si acum urla toti ca smintitii, ca ’otu si coruptu’ trebuie mazilit. Intre toti, figura cea mai hilara o face acest Geoană, chiar opera lui Năstase, inclusiv prin achiesarea la tradarea fata de Iliescu, pusa la cale de combinatorul Hrebe, când Prostanacu’ s-a trezit uns peste PSD, spre bucuria Miaelei, varului de la ‘Doi cocosi’ si altor cumetri. Era o alta lucratura, la fel ca cea din vara lui 2004, când, dupa asa-zisele alegeri interne facute cu mare tam-tam si tâfna ‘democratica’, listele de circumscrisi au fost inlocuite peste noapte cu echipa lui Năstase, precum disponibila Plumb si alte metale rare gen imbecilul fudul din Galati, dar mai ales cu ‘portocaliii’ lui Voiculescu, intre care figura de cazut fata era principialul Copos, acest Patriciu al pur-conservatorilor, ce abia a inceput sa-si scrie memoriile dedicate lui Botos si Morar.

Miei turbaţi şi ape tulburi (Realitatea românească – Constantin Mihul)

Din pacate pentru dansul, Adrian Năstase a pierdut enorm in ochii celui mai important ‘grup de interese’, cel reprezentat de electoratul pe care partidul din care face parte incearca sa-l reprezinte. Un ‘grup de interese’ pentru care principala grija este ziua de maine, cei pentru care imaginile din ‘muzeul’ din Strada Zambaccian au avut efectul unui soc. Dar pana la urma, tot raul este spre bine, si domnul Năstase ar putea fi cel care ar determina o limpezire a apelor intr-un partid de opozitie care trebuie neaparat sa-si recastige credibilitatea; pentru binele tuturor, inclusiv al celor care se afla acum ‘in capul mesei’. Pentru ca slabiciunea Opozitiei conduce automat la excese din partea Puterii, situatie care nu face bine nimanui.

De 15 martie câştigă Băsescu (Evenimentul zilei – Ioana Lupea)

UDMR a facut eforturi in 2004, sustinuta de PSD, pentru blocarea inscrierii Uniunii Civice Maghiare, a carei participare la alegeri ar fi scos formatiunea condusa de Marko Bela in afara parlamentului. Faptul ca presedintele Traian Băsescu a dezbatut intre patru ochi cu Szasz Jeno si nu cu Marko Bela despre manifestatia de 15 martie de la Odorheiu Secuiesc ii creste primului si cota politica, si speranta ca anul acesta UCM ar putea deveni legala, cum de altfel au cerut si organizatiile europene, preocupate de incalcarea dreptului la libera asociere a persoanelor din acest caz. O a doua organizatie a maghiarilor le-ar fi si lor probabil folositoare, dar mai ales liderilor politici de la Bucuresti si, in viitor, de la Budapesta, daca Fidesz-ul lui Orban Viktor va castiga alegerile din mai ca forma de presiune asupra UDMR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.