Revista presei din 8 martie

Sechestru pe acţiunile Petromidia (Evenimentul zilei)

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a pus sechestru asigurator pe actiunile societatii Petromidia aflate in proprietatea actionarului majoritar, grupul Rompetrol, informeaza un comunicat al Rompetrol Rafinare remis Bursei de Valori Bucuresti.

‘Instituirea sechestrului a fost efectuata fara ca procurorii sa instiinteze societatea asupra acestei masuri ori asupra motivelor pentru care au dispus instituirea masurii sechestrului’, se mentioneaza in comunicat. Compania va contesta masura in instanta.

133.900 de euro pe lună, cel mai mare salariu plătit unui român din România (Cotidianul)

Cel mai mare venit net din salariu al unui roman in 2004 a fost de nu mai putin de 65 de miliarde de lei pe an, ceea ce pe luna ar veni circa 133.900 de euro (la cursul de atunci), a reiesit din cercetarea fiselor fiscale primite de ANAF pe anul amintit. Asadar, un salariat roman cistiga, inca de acum doi ani, numai din salariu si nu din alte sporuri, o suma neta lunara care i-a permis sa devina milionar in euro intr-un singur an. Oficialii din ANAF au refuzat sa divulge domeniul in care activeaza. Ce am reusit sa aflam de la ei este ca vine din mediul privat si nu este nici bancher, asa cum ar fi tentata toata lumea sa creada, nici om de media. In mod firesc, ar trebui sa fie doar un angajat la firma care il plateste, pentru ca un preşedinte ar fi preferat sa ia dividende decit sa plateasca la acea vreme impozit de 40% pe venit.

Leul puternic loveşte în profitul Dacia şi scumpeşte Loganul (Evenimentul zilei)

Aprecierea leului din acest an ar putea afecta profiturile Automobile Dacia , după ce anul trecut producătorul local a înregistrat primul său profit anual de după venirea Renault ca acţionar în 1999.

‘În principiu, marja noastră operaţională ar trebui să crească, având în vedere că vom produce mai multe maşini. Nu pot însă avansa un nivel al marjei operaţionale pentru acest an, deoarece un efect negativ l-ar putea avea aprecierea monedei naţionale, ca urmare a faptului că noi facem achiziţii şi avem costuri în lei şi vindem în euro. Pe de altă parte, creditul deţine o pondere importantă în vânzările noastre pe piaţa locală, iar înăsprirea condiţiilor de creditare sau creşterea dobânzilor va determina o reorientare a clienţilor către versiunile mai slab echipate, ceea ce ar putea afecta profitabilitatea’, explică Francois Fourmont, directorul general al Automobile Dacia.

Ministrul Vlădescu şi-a pus consilier la Finanţe şi reprezentant în CA al Loteriei un partener de afaceri (Gândul)

Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a recunoscut, ieri, că şi-a numit un fost partener de afaceri în Consiliul de Administraţie al Loteriei Române. Vlădescu a fost audiat, ieri, în Comisia pentru cercetarea abuzurilor din Senat. Cel mai dur l-a atacat colegul său de Alianţă, pedistul Marius Marinescu, care a vrut detalii despre numirea, în CA, a lui Nicolae Rotileanu, cu care ministrul a fost asociat la o firmă, alături de premierul Călin Popescu Tăriceanu. ‘Normal că-l cunosc pe dl. Nicolae Rotileanu, atât timp cât este consilierul meu. În ceea ce priveşte asocierea mea cu el şi cu dl. Călin Popescu Tăriceanu, aceasta a existat, sunt date de la Oficiul Comerţului. Acea companie (Leader High Tech – după cum a precizat, ulterior, Vlădescu – n.red.) a fost lichidată. E o informaţie publică. Nu înţeleg sensul întrebării. (…) Eu l-am desemnat în conducerea unei instituţii din portofoliul Ministerului Finanţelor’. Senatorul Marinescu s-a enervat: ‘Noi susţinem guvernul, dar nu ilegalităţile. (…) Nu trebuie să confundăm Guvernul României cu un SRL şi vă cer să-l retrageţi imediat pe dl. Rotileanu din CA al Loteriei şi să-l suspendaţi pe dl. Nicolae Cristea din funcţia de director al Loteriei Române, fiindcă sunt suspiciuni că poate influenţa ancheta DNA’. Vlădescu a răspuns, uşor ironic, că nu ştie ce autoritate are senatorul să solicite aceste lucruri, dar că se va consulta cu juriştii.

Ministerul Finanţelor nu vrea să accizeze suplimentar taxa pe viciu (Ziarul financiar)

Ministerul Finanţelor nu doreşte să accizeze suplimentar taxa pe viciu, a declarat ieri ministrul de resort Sebastian Vlădescu, care a fost audiat la Comisia pentru cercetarea abuzurilor din Senat. El a spus că, în acest moment, Ministerul Finanţelor lucrează la o modalitate care să permită majorarea preţului (la alcool şi tutun – n.r.) strict cu valoarea taxei pe viciu, nu cu această taxă la care să se adauge o acciză calculată la taxa pe viciu. ‘Nu dorim să majorăm preţurile la ţigări sau la alcool cu mai mult decât taxa pe viciu. Modalitatea de calcul a preţului la aceste produse implică o dificultate tehnică’, a arătat Vlădescu.

Pe de altă parte, ministrul finanţelor a precizat că TVA se va aplica, în mod cert, şi asupra taxei pe viciu, ‘pentru că nu se poate altfel’.

1.200 de apartamente în loc de Semănătoarea (Cotidianul)

Vechile intreprinderi din Capitala se dovedesc mai valoroase decit se credea. Daca pina acum erau considerate gauri negre, acum acestea se dovedesc o buna afacere imobiliara. Cel mai bun exemplu il constituie Semănătoarea. In locul fabricii se va construi un ansamblu comercial si rezidential de 700 de milioane de euro.

Autor : Alic MÎRZA, Amos News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.