Revista presei din 25 ianuarie

Principalele subiecte din ediţia de miercuri, 25 ianuarie, a cotidianelor centrale se referă la misterul întâlnirii de la Palatul Vcitoria dintre premierul Călin Popescu Tăriceanu, ministrul Justiţiei, Monica Macovei, şi omul de afaceri Dinu Patriciu; preşedintele Traian Băsescu: ‘Am preferat corespondenţa scrisă cu Patriciu’; telefoanele lui Dinu Patriciu, interceptate din 2003; Hora Unirii la Focşani cu Traian Băsescu, MIrcea Geoană şi Miron Mitrea; Averea lui Adrian Năstase verificată de Înalta Curte; aripa trădătorilor din PSD; Documentul Dâncu, secţiunea ‘numai pentru uz intern’: ‘Recursul la Ion Iliescu este sinucigaş din perspectiva imaginii şi viitorului’; Marian Vanghelie a trecut de partea lui Mircea Geoană; la Iaşi, atentat la imaginea premierului Tăriceanu; PNL îl susţine pe Ticu Dumitrescu la şefia CNSAS; ‘Casa Macovei’ – DNA s-a spălat pe mâini; eurorealismul începe să crească timid în România; în scandalul închisorilor CIA, raportorul Consiliului Europei nu a găsit nici o probă împotriva vreunui stat european.

Macovei, băgată în şedinţă cu Patriciu (Evenimentul zilei)

Ministrul justiţiei, Monica Macovei, a recunoscut ieri ca s-a întâlnit la inceputul lunii iunie cu Dinu Patriciu la Palatul Victoria, chiar în cabinetul premierului Călin Popescu-Tăriceanu. Indirect, ea a declarat ca a fost obligata sa se întâlneasca cu omul de afaceri. ‘Am fost convocata de premier, dar nu am stiut care este motivul acestei intrevederi şi nici cine mai participa la ea. Nu am stiut ca Dinu Patriciu este acolo pana în momentul cand am intrat în cabinetul prim-ministrului’, a precizat ieri Macovei.

Ea a adaugat ca a discutat pret de cateva minute cu Patriciu, care s-a plans ca procurorii care îl cerceteaza în dosarul ‘Rompetrol’ i-ar fi incalcat drepturile procesuale în timpul anchetei. ‘I-am raspuns ca are posibilitatea sa formuleze plangeri pe caile legale dacă i s-au incalcat drepturile’, a mai spus ministrul.

Băsescu: Am preferat corespondenţa scrisă cu Patriciu (Gândul)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că a preferat ‘corespondenţa scrisă’ cu omul de afaceri Dinu Patriciu, referindu-se la informaţiile apărute în presă referitoare la întâlnirea dintre premierul Călin Popescu Tăriceanu, ministrul Monica Macovei şi preşedintele Rompetrol.

‘Guvernul are conduita lui. Şi mie mi-a solicitat Dinu Patriciu, public, audienţă. Am preferat corespondenţa scrisă cu Domnia Sa. Fiecare instituţie îşi stabileşte standardele’, a afirmat Băsescu, răspunzând unei întrebări referitoare la faptul că premierul Călin Popescu Tăriceanu, ministrul Monica Macovei şi preşedintele Rompetrol ar fi avut o întâlnire la sediul Guvernului.

Telefoanele lui Dinu Patriciu, interceptate din 2003 (Adevărul)

Lovitură de teatru, ieri, la Parchetul General. Dinu Patriciu a fost înştiinţat oficial de anchetatorii dosarului ‘Rompetrol’ că i s-au interceptat toate convorbirile telefonice, în baza Legii siguranţei naţionale. ‘Am aflat cu stupoare că îmi sunt interceptate convorbirile telefonice încă din 2003 şi v-aş ruga să vă amintiţi când a început această urmărire penală – mult mai târziu. Mă tem pentru economia românească, mă tem pentru climatul de afaceri din această ţară’, a declarat Patriciu la ieşirea de la Parchet, după o întâlnire de aproximativ o oră cu procurorii.

Băsescu s-a unit cu Geoană şi Mitrea (Evenimentul zilei)

Manifestarile dedicate Unirii Principatelor i-a adunat, la Focşani, pe Miron Mitrea, Mircea Geoană şi Traian Băsescu, sub o manifestare care s-a vrut dirijata de Marian Oprisan. Hora Unirii s-a transformat insa intr-o imbulzeala generala din care Traian Băsescu cu greu a iesit intreg, după ce – la un singur gest al preşedintelui – vrancenii au rupt cordonul de militari şi s-au calcat în picioare, cu speranta ca vor putea da mana cu el.

Averea lui Năstase verificată de Înalta Curte (Ziua)

Averea fostului premier Adrian Năstase va fi verificata de Comisia de Verificare a Averilor Demnitarilor, a Inaltei Curti de Casatie şi Justiţie. Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, dezbaterile în acest proces vor incepe în data de 2 februarie. Potrivit Legii 115/1996 privind declararea şi controlul averii demnitarilor, magistratilor, functionarilor publici şi a unor persoane cu functii de conducere, procurorii anticoruptie au inaintat Comisiei ICCJ o cerere de verificare a modului în care si-au dobandit averea sotii Dana şi Adrian Năstase.

PSD, aripa Brutus (Cotidianul)

Reuniunea PSD de la Poiana Braşov a ramas în memoria pesedistilor drept momentul în care cei mai multi dintre adeptii lui Adrian Năstase au sarit în barca lui Geoană.

‘Tanasescu a trecut cu arme şi bagaje la noi. şi Dan Nica, desi sint convins ca în sufletul sau are regrete. Alin Teodorescu e cu cine-i la putere. La fel şi Adrian Severin. Dar ei nu conteaza. Iar Stan de la Dimbovita a incercat ceva în prima seara, dar cind s-a vazut izolat s-a inchinat’, ne-a caracterizat unul dintre vicepreşedintii PSD principalii cinci ‘tradatori’. De fiecare data cind lua cuvintul, Tanasescu se raporta la Geoană. Nu-l numea Mircea, ci ‘domnul preşedinte’: ‘asa cum spune domnul preşedinte…’ sau ‘trebuie sa facem cum a zis domnul preşedinte’, ne-a relatat şi un alt lider important al PSD. Toti acestia ii datoreaza lui Adrian Năstase accesul şi promovarea în partid. El i-a facut ministri.

Documentul Dâncu, secţiunea ‘numai pentru uz intern’: ‘Recursul la Ion Iliescu este sinucigaş din perspectiva imaginii şi viitorului’ (Gândul)

În PSD funcţionează teoria ‘licuriciului mare’: cine vrea să avanseze trebuie să întreţină relaţii cu şefii de la Bucureşti. Adrian Năstase şi Ion Iliescu au condus partidul prin ‘frică’. PSD-ul lui Năstase ‘i-a trădat’ pe săraci. ‘Gândul’ vă prezintă, în premieră, secţiunea de uz intern din deja celebrul ‘Document Dâncu’, actul de naştere al ‘noului PSD’, dezbătut la sfârşitul săptămânii trecute, la Poiana Braşov. Ideologul ‘noului PSD’, Vasile Dâncu, le-a prezentat colegilor săi două documente: o analiză generală a vieţii politice, în care se spune că sistemul este corupt şi că se cumpără locuri de parlamentar, şi un document de ‘strategie şi poziţionare’, care este scheletul unei strategii care va fi prezentată la Consiliul Naţional. Cel de-al doilea text, care poartă ştampila ‘Confidenţial’, este deosebit de important: el reprezintă o declaraţie de intenţie a ‘noului PSD’, croit pe măsurile grupului de la Cluj, care se desparte polemic de Ion Iliescu şi de Adrian Năstase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.