Revista presei din 25 ianuarie

‘Frica a fost cel mai important operator de solidaritate în PSD’, se spune în document. ‘A dispărut obiectul fricii (Năstase sau Iliescu), dar nu şi senzaţia’. După despărţirea de cei doi lideri autoritari, pesediştii încearcă fie ‘să-şi găsească un nou stăpân’, fie să se ‘întoarcă în trecut, prin pelerinaje la Ion Iliescu, ceea ce accentuează sentimentul de dezorientare şi frica de viitor’, constată Vasile Dâncu.

Vanghelie l-a luat în braţe pe ‘maimuţoiul implementat’ (Cotidianul)

Adrian Năstase a fost acuzat de Marian Vanghelie ca a comandat procurorilor sa faca dosare penale prin cei doi prieteni ai sai, Alexandru Bitner şi Adrian Petrache. Dar şi Vanghelie este acuzat de PSD-Bucureşti, filiala controlata de Dan Ioan Popescu, de tradare, cu acordul lui Miron Mitrea.

Atentat la imaginea premierului Tăriceanu (Evenimentul zilei)

Imaginea premierului Călin Popescu-Tăriceanu a fost serios sifonata după ce, luni seara, şeful guvernului a aparut alaturi de controversatul om de afaceri iesean Iulian Dascalu la un restaurant din centrul comercial ‘Iulius Mall’, pe care acesta din urma îl patroneaza.

PNL îl susţine pe Ticu Dumitrescu la şefia CNSAS (Ziua)

Liberalii îl propun pe Constantin Ticu Dumitrescu, preşedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din România (AFDPR), pentru preşedintia Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS). Decizia PNL, luata luni, la Iasi, de membrii Delegatiei Permanente, face parte dintr-un ambitios plan de reforma morala, promovat insistent de liberali în ultimul timp. Astfel, pe langa instalarea renumitului luptator anti-comunist, Ticu Dumitrescu, în fruntea CNSAS, liderii PNL doresc ingradirea accesului fostilor nomenclaturisti la functii de putere, prin adoptarea Legii lustratiei.

‘Casa Macovei’ – DNA s-a spălat pe mâini (Jurnalul naţional)

Dupa nici doua luni de cercetari declansate prin autosesizare, Departamentul National Anticoruptie (DNA) a hotarat ca faptele judecatorilor implicati în cazul casei castigate de parintii Monicai Macovei, în dauna fostilor proprietari Petrini, nu au nici o legatura cu coruptia. Asa ca la 5 ianuarie, luptatorii anticoruptie au dispus neinceperea urmaririi penale pentru şeful Sectiei Civile de la Inalta Curte de Casatie şi Justiţie, Danut Cornoiu, şi pentru magistratul Luana Stancu, preşedintele completului care a judecat dosarul, desi cazul fusese repartizat unui alt complet. ‘NUP’-ul s-a dat pentru infractiuni de abuz în serviciu cu ‘iz de coruptie’, adica savarsit în scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, un avantaj patrimonial sau nepatrimonial. Dosarul penal n-a fost inchis de tot, ci a fost trimis la Parchetul Curtii Supreme pentru cercetarea unor posibile infractiuni de drept comun.

Eurorealismul începe să crească timid în România (Cotidianul)

Eurooptimismul romanilor continua sa fie cel mai ridicat dintre statele candidate şi membre UE. Rezultatele detaliate ale Eurobarometrului lansat ieri la Bucureşti arata ca 64% dintre romani au incredere în UE, fata de 25% în Marea Britanie sau 35% în Croatia. Tendinta este totusi descrescatoare, în toamna 2004 eurooptimismul fiind de 74%, iar în primavara 2005 de 68%. şeful delegatiei Comisiei Europene la Bucureşti, Jonathan Scheele, vede în acest Eurobarometru un semn ca romanii incep sa aiba ‘o perceptie mai realista’ cu privire la Uniunea Europeană. ‘Acest raport arata ca romanii seamana tot mai mult cu ceilalti europeni, chiar dacă în multe privinte tind sa fie mai increzatori decit altii în proiectul european. Este un proces firesc de apropiere de Europa, nu numai cronologica, ci şi mentala’, a declarat el. Scheele a subliniat ca ‘UE nu este un panaceu pentru problemele romanilor şi nu scapa tara nici de saracie, nici de coruptie’. Rezultatele Eurobarometrului arata insa ca 63% dintre romani considera ca prioritatea numarul unu a UE ar trebui sa fie combaterea saraciei.

În scandalul închisorilor CIA / Raportorul Consiliului Europei nu a găsit nici o probă împotriva vreunui stat european (Gândul)

În această etapă a investigaţiilor, nu există nici o dovadă formală, irefutabilă, privind existenţa unor centre de detenţie secrete ale CIA în România, Polonia sau altă ţară’, afirmă raportorul Consiliului Europei (CoE) în raportul preliminar prezentat, ieri la Strasbourg, în faţa Adunării Parlamentare a organizaţiei. După aproape două luni de investigaţii şi după citirea unui migălos colaj de articole din presa internaţională a ultimelor trei luni, Dick Marty nu a putut decât să declare, în faţa reprezentaţilor celor 46 de state membre ale CoE, că există, totuşi, ‘numeroase dovezi coerente şi convergente, care indică existenţa unui sistem de «relocare» şi «externalizare» a torturii’. ‘A fost dovedit – şi niciodată dezminţit – că au existat persoane răpite, lipsite de libertate şi transportate spre diferite destinaţii în Europa, pentru a fi predate unor ţări unde au fost supuse torturii’, a adăugat Marty. Cu excepţia câtorva anchete judiciare în Germania şi Italia, raportorul nu a putut cita alte probe decât din materiale de presă, pe care le-a calificat drept suficiente pentru a justifica o continuare a anchetei sale. Între aceste indicii, Marty a amintit şi de celebrul fax egiptean interceptat de serviciile secrete elveţiene, ‘a cărui autenticitate nu mai poate fi pusă la îndoială’.

Autor : Alic MÎRZA, Amos News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.