Moartea rabinului Safran a trecut neobservata in Bacau

„Duminica dimineata, in jurul orei 9.00, presedintele Comunitatii Evreiesti din Bacau, alaturi de alti membri, au venit la mormintul rabinului, au depus luminari si s-au rugat timp de doua ore”, ne-a declarat Daniel Chiriac, ingrijitorul cimitirului evreiesc de la Sarata. De asemeni, comunitatea din Bacau, prin presedintele Vigdar Hari, a trimis un comunicat familiei Safran din Geneva, prin care isi exprima condoleantele „pentru pierderea suferita prin decesul celui ce a fost concitadinul nostru, marele rabin Alexandru Safran. Bunul Dumnezeu sa-i aseze sufletul in rindul celor drepti, acolo unde merita pe deplin sa se odihneasca”.

Alexandru Safran urma sa devina rabinul Bacaului

Rabinul sef al Genevei a fost intotdeauna legat de Bacau, oras pe care l-a pomenit ori de cite ori a avut ocazia. Intr-un interviu acordat lui Manase Radnev, in urma cu zece ani, Alexandru Safran a afirmat ca a fost si ramine bacauan. „Da, sint nascut la Bacau si as spune ca ma simt înca bacauan. Tatal meu a fost sef-rabinul orasului si, precum se stie, era unul dintre cei mai însemnati savanti rabinici ai epocii sale. Mari autoritati rabinice din lume îl consultau în ceea ce priveste legea evreiasca. Dorinta tatalui meu a fost ca eu sa urmez calea trasata de el si sa devin rabin. Bineînteles, chiar la Bacau. El s-a ocupat în mod deosebit de umila mea persoana, de formarea mea intelectuala si religioasa”, avea sa mentioneze eminenta sa Alexandrul Safran.

Chiar daca a parasit tara in urma cu 60 de ani, rabinul Genevei a avut in permanenta legatura cu locurile natale, asa cum mentioneaza in memoriile publicate in Franta, in 1989, aparute in romana in 1996, sub titlul „Un taciune smuls flacarilor”, la Editura Hassefer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.