Moartea rabinului Safran a trecut neobservata in Bacau

Bacaul a pierdut zilele trecute una dintre cele mai mari personalitati nascute vreodata pe aceste meleaguri: rabinul sef al Genevei, doctor Alexandru Safran.

Putini stiu ca, ilustra personalitate a iudaismului mondial si a culturii românesti, deopotriva, s-a nascut, a crescut si s-a format in municipiul Bacau, oras in care tatal sau, Bezalel Safran, a fost rabin sef pina in anul 1933.

Ajuns, la 29 de ani, cel mai tinar rabin din lume, Alexandru Safran a fost si rabinul Bacaului, dupa moartea tatalui sau, si pina in 1939, cind avea sa-i ia locul lui Jacob Nemirower, la cirma comunitatii evreiesti din Romania.

Pomenita de intrega lume, moartea marelui rabin al Genevei a trecut neobservata printre autoritatile bacauane, cu toate ca, in urma cu zece ani, distinsul membru al Academiei Romane a fost facut cetatean de onoare al municipiului Bacau.

„Rabinul Alexandru Safran s-a nascut intr-o casa situata peste drum de biserica Sfintul Nicolae, pe strada Bacau-Piatra. Scoala primara si liceul le-a facut la Bacau, la actualul Colegiul «Ferdinand I». A fost numit senator pe viata in Senatul Romaniei din perioada interbelica, iar in timpul celui de-Al doilea razboi mondial a depus eforturi deosebite si consistente pe linga regina mama Maria, ca maresalul Antonescu sa nu deporteze populatia evreiasca din vechiul Regat.
In 1947, el a plecat in Franta, cu putin timp inainte de abdicarea regelui, iar de acolo s-a stabilit la Geneva. A iubit foarte mult Romania, poporul roman si cetatenii Bacaului”
, ne-a spus Nelu Lupovici, de la Comunitatea Evreiasca din Bacau.

De altfel, singurii care s-au deplasat la mormintul tatalui lui Alexandru Safran, rabinul Bezalel Zev Safran, situat in cimitirul evreiesc din Sarata, au fost membrii comunitatii evreiesti din Bacau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.