Județul Bacău a primit 16 echipamente noi de urgență pentru situații speciale

Astăzi, miercuri, 27 noiembrie 2012, Consiliul Judeţean Bacău a fost gazda conferinţei de presă prilejuită de finalizarea proiectului „Achiziţionare echipamente specifice pentru îmbunătăţirea capacităţii şi calităţii sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă, acordării asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat în regiunea Nord-Est – Cod SMIS 23396” şi de prezentarea rezultatelor acestuia.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST a fost fondată la începutul anului 2008 de către consiliile judeţene Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Valsui pentru accesarea fondurilor disponibile în cadrul POR 2007-2013, Axa 3, DMI 3.3.

În cadrul acestei axe, Regiunii de Dezvoltare Nord-Est i-au fost alocaţi aproximativ 16,5 milioane de Euro, pentru îmbunătăţirea infrastructurii şi capacităţii de intervenţie în situaţii de urgenţă la nivel prespitalicesc în vederea asigurării populaţiei cu servicii de calitate.

Consiliul Judeţean Bacău a participat la acest program cu 3 cereri de finanţare. În primele două au fost achiziţionate 10 autospeciale (de intervenţie, descarcerare, acordarea asistenţei medicale de urgenţă) şi 5 ambulanţe (de prim ajutor şi de reanimare). Bugetul alocat achiziţiei echipamentelor pentru cea de-a doua cerere de finanţare a fost de 4 milioane de euro din care 70 000 de euro au reprezentat contribuţia proprie a Consiliului Judeţean, restul fiind fonduri europene accesate prin Programul Operaţional Regional (POR).

„Este un proiect implementat cu succes şi datorită relaţiei de colaborare dintre Consiliul Judeţean Bacău, Primăria municipiului Bacău şi Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est. După ce se va finaliza şi cea de-a treia cerere de finanţare, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă va avea toate instrumentele pentru gestionarea situaţiilor de criză”, afirma Dragoş Benea, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, în deschiderea conferinţei.

„Acest proiect demonstrează încă o dată că fondurile europene sunt calea cea mai sigură pentru reabilitarea şi modernizarea infrastructurii de diverse tipuri. Mă bucur să văd acest proiect finalizat pentru că cea mai sigură investiţie a unei administraţii publice este investiţia în sănătatea oamenilor comunităţii”, a punctat la rândul său, Dragoş Luchian, viceprimarul municipiului Bacău.

Cea de-a treia cerere de finanţare din cadrul proiectului EURONEST – „Îmbunătăţirea dotării cu atutospeciale de intervenţie şi salvare de la înălţime a bazelor operaţionale pentru situaţii de urgenţă în Regiunea Nord Est (18 luni)” – a fost aprobată spre finanţare, contractul urmând a fi semnat în luna decembrie 2012. Bugetul total al acestui proiect este de 17 673 782 lei (aproximativ 4 418 445 Euro) din care cofinanţarea Judeţului Bacău este de 58 912,61 lei (14 728 Euro) iar valoarea echipamentelor pentru Judeţul Bacău – 2 365 000 (591 250 Euro)

Prin acest ultim proiect urmează a fi achiziţionată o autospecială de intervenţie şi salvare de la înălţime.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.