Idei despre optimizarea timpului de lucru

Timpul este foarte prețios pentru fiecare dintre noi. Nu degeaba spunem că ”timpul înseamnă bani”. Însă câți dintre noi știm să ne optimizăm timpul de lucru și să ne conservăm energia? Este important să învățăm să lucrăm eficient și bine.

În ultimii ani, companiile au căutat soluții pentru a obține maxim profit din eficientizarea timpului de lucru al angajatului, cu atât mai mult cu cât tehnologia a avansat și în multe domenii a fost implementată cu succes.

Ziua are 24 de ore, dintre care între 8 și 12 ore le petrecem la muncă. Alte 8 ore le dormim și mai rămân câteva ore pentru alte activități personale și casnice. Timpul este cea mai de preț resursă și nu ne permitem să-l irosim. Nu putem împrumuta timp, nu-l putem depozita, dar îl putem folosi eficient în fiecare zi. Mai jos regăsiți câteva idei despre cum puteți optimiza timpul de lucru.

Începeți prin a identifica acele activități care vă ”fură” din timp și căutați să le eliminați. Prin acest proces de selecție ajungeți să conștientizați ceea ce faceți cu timpul vostru. Sunt acțiuni definite de voi și sunt acțiuni impuse de terțe părți. În ambele situații, cu siguranță aveți acțiuni de care puteți scăpa pentru a vă optimiza timpul și energia în procesul de îndeplinire al tascurilor.

După ce ați făcut ordine în activități și ați reușit să eliminați acțiunile inutile, încercați să vă ordonați tascurile în funcție de importanță și prioritate. Alocați timp pentru îndeplinirea lor și nu vă abateți de la program.

Nu uitați să vă alocați timp pentru pauze. Acestea pot fi scurte, dar frecvente, având rolul de a vă ajuta să vă concentrați mai bine. Studiile spun că este bine să vă alocați 10-15 minute de pauză la fiecare 90 de minute de activitate intensă. Aceste pauze pot fi folosite pentru o plimbare scurtă, pentru o discuție cu prietenii, pentru o gustare sau chiar să jucați la casino cu bonus fara depunere.

Când vine vorba de tascurile zilnice, este foarte important să vă puteți evalua propriile forțe și să cereți ajutor atunci când v-ați blocat și nu puteți avansa. Nu are rost să consumați timp și energie în încercarea de a rezolva singuri aceste probleme.

Totodată, este bine să mai spuneți și ”NU” atunci când anumite acțiuni vă depășesc abilitățile. Vrem să nu dezamăgim și căutăm să-i mulțumim pe toți, dar toate acestea vin la pachet cu consum mai mare de timp și de energie. Uneori ajungem să fim epuizați doar pentru că nu am spus la timp ”STOP”.

Zilnic trebuie să ne evaluăm sistemul de valori în baza unor viziuni personale. Stabilind echilibrul acestor valori, vă puteți gestiona timpul mult mai bine și să aveți energie pentru fiecare acțiune în parte. Care sunt cele mai importante valori ale voastre? Poți alege între: familie, sănătate, autonomie, expertiză, loialitate, competență, aventură, integritate, provocare, prietenie, dezvoltare personală, statut social, prosperitate, perfecțiune etc. Când v-ați fixat rețeta sistemului de valori, automat v-ați setat și timpul și energia pentru fiecare.

Nu e ușor să vă faceți managementul timpului și al energiei. Sunt subiecte complexe, care uneori au nevoie de sprijin profesional din partea unui terapeut sau coach.

În concluzie, este foarte important să știți ce faceți cu timpul vostru și cum îl ”cheltuiți”. Ține de voi cum vă consumați resursele, dar este bine să o faceți cât mai eficient și optimizat. S-a demonstrat că oamenii fericiți au randament mult mai bun la locul de muncă și în activitățile cotidiene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.