Cum să începem să investim?

Se pare că deja efectele crizei economice cauzate de coronavirus spre care ne îndreptam la începutul anului trecut încep să nu se mai simtă și din ce în ce mai multe instrumente de plasament înregistrează valori record de la o lună la alta.

Observăm acest trend atât pe piața internațională, unde companii ca Tesla, Amazon, Facebook și multe altele cresc neîncetat de la finalul lunii mai, dar și pe piața internă, unde indicele BET este la un maxim al ultimilor 10 ani.

Criptomonedele se bucură de o perioadă de glorie, reușind să depășească record după record. Investițiile imobiliare sunt și ele tot mai căutate.

Așadar, în contextul actual, nici nu este de mirare că tot mai multe persoane începătoare doresc să înceapă să investească. Dar de multe ori nu este atât de simplu să realizăm plasamente precum ne-am imaginat. În articolul de față dorim să prezentăm pașii ce trebuie urmați pentru a putea începe să tranzacționăm acțiuni, ETF-uri, criptomonede și alte asemenea instrumente.

1. Trebuie să ne deschidem un cont pe o platformă de tranzacționare

Primul pas pe care trebuie să îl facem pentru a putea investi bani este să ne deschidem un cont pe site-uri dedicate. Acestea poartă numele de platforme de tranzacționare și, prin intermediul lor vom avea acces la majoritatea tipurilor de plasamente la care ne-am putea gândi:

  • Acțiuni, fie simple fie prin intermediul pârghiilor care fac ca un dolar investit să valoreze de cinci ori mai mult

  • Parități valutare de tip Forex

  • Cele mai cunoscute ETF-uri din lume

  • Cele mai mari criptomonede

  • Bunuri, de tipul aurului, argintului, petrolului

  • Produse, cum ar fi grâne

2. Testăm puțin platforma jucându-ne cu contul demo

După crearea contului pe platforma de tranzacționare, ni se va deschide automat un cont demo, cu peste 100.000 $ virtuali pe care putem să îi „investim” în orice produs dorim.

Acest antrenament este foarte bun. Nu doar că vom începe să înțelegem cum fluctuează prețul unui instrument, dar ne va și ajuta să ne familiarizăm puțin cu interfața site-ului, cu ceea ce trebuie să facem pentru a realiza un plasament sau pentru a lichida o investiție.

3. Ne informăm foarte bine în legătură cu costurile platformei

Este extrem de important să știm exact cât și pe ce cheltuim bani atunci când dorim să investim sume reale. Astfel, ar fi bine ca platforma pe care o utilizăm să vină fără costuri lunare fixe, fără comisioane la depunerea de bani, la realizarea sau lichidarea de plasamente etc.

Așadar, trebuie să ne informăm cu atenție înainte de a adăuga orice sumă în contul nostru.

4. Când ne simțim siguri, depunem bani reali în cont

După ce testăm bine aplicația și considerăm că o stăpânim suficient de bine, este timpul să investim bani reali în cont. Pentru a face asta, va trebui să depunem o sumă minimă de 200 $, ceea ce va face ca al nostru cont să devină activ.

Banii depuși pot fi utilizați după bunul plac: realizarea de plasamente sau retragerea imediată. Noi decidem.

5. Începem să citim foarte bine și alegem plasamente pe care le înțelegem

Și fix atunci când credeam că ce a fost mai greu a trecut începe de fapt adevărata provocare: alegerea atentă a viitoarelor investiții.

Nu este deloc ușor să alegem instrumentele în care să facem plasamente. Va trebui să fim familiarizați cu tehnologia folosită, cu piața din care fac parte și așa mai departe. Iar pentru a face asta va trebui să citim mult, să fim atenți la toate știrile despre companiile sau monedele care ne interesează, poate chiar să ne trezim noaptea, astfel încât să urmărim evoluțiile în timp real etc.

Da, este posibil să facem și investiții de tipul băgăm niște bani aleatoriu într-o companie de renume și așteptăm ca valoarea acesteia să crească, lucru care în cele din urmă sigur se va întâmpla. Dar riscăm că al nostru plasament să ajungă pe plus în ani de zile. Și nu prea vrem asta, nu?

În același timp, nici să mergem la ghici nu e o opțiune când vine vorba de banii noștri. Spre urmare, vom fi nevoiți să ne informăm din surse credibile și să urmărim constant evoluția pieței.

Sperăm că acest articol a fost de ajutor. Noi îți urăm succes, indiferent de tipul de investiție pe care dorești să îl faci!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.