Zilele Bacăului se sărbătoresc între 6 și 9 octombrie

A devenit o tradiţie ca în luna octombrie să sărbătorim „Zilele Bacaului”, manifestare deosebit de complexă care marchează, la 6 octombrie, prima atestare documentară a oraşului. An de an, timp de cîteva zile, băcăuanii se adună la cea mai mare sărbătoare a oraşului.

Dincolo de festivism, revitalizarea sărbătorilor tradiţionale româneşti prin organizarea de festivaluri şi târguri contemporane reprezintă una din preocupările constante ale comunităţilor actuale în efortul lor de a-şi recupera identitatea şi de a-şi cunoaşte şi promova patrimoniul cultural propriu.

După cum bine se ştie, municipiul Bacăul are în prezent o sărbătoare oficială legată de atestarea sa documentară – 6 octombrie 1408.
Pentru integrarea acestei sărbători unor tradiţii mai vechi, propunem organizarea, concomitent cu manifestările devenite deja tradiţionale, şi a unui Târg de meşteri populari, cu participarea a 50 de meşteri populari din toate zonele Moldovei.

Şi în plan cultural sunt propuse o serie de acţiuni cu mare adresabilitate la public cum ar fi Simpozionul „Vasile Pîrvan”, Vernisaje de expoziţii de pictură, simpozioane tematice, lansări de carte, concursuri.

Spectacolele folclorice nu vor lipsi în acest an, ele fiind susţinute de artişti locali.

De asemenea vor fi si concerte cu muzica din celelate genuri muzicale, alături de trupe şi formaţii locale fiind invitaţi artişti precum Andra, Mihai Traistariu, Iris, Cătălin Botezatu, Haiducii, Proconsul, George Rotaru etc

În cele trei zile, de festival, vom oferi bãcãuanílor seri tematice: Seara Modei, cu Catalin Botezatu, Seara Magiei, cu magicienii Iosefini si Cristianis, precum şi Seara Şlagărelor cu concurenţii de la Festivalul Naţional al şlagãrelor şi de la Mamaia Copiilor.

Primaria municipiului a propus spre aprobare Consiliului Local Bacau alocarea sumei de 250.000 ron, pentru organizarea Festivalului „Zilele Bacaului”, eventualele diferenţe urmînd a fi asigurate din sponsorizări primite cu această destinaţie.

Locatia desfasurarii Zilelor Bacaului inca nu a fost stabilita, Bacaul.ro vă va tine la curent cu noutati legate de sarbatoare pe masura ce apar.

2 comentarii la „Zilele Bacăului se sărbătoresc între 6 și 9 octombrie

  • miercuri, 26-09-12 la 0:49
    Permalink

    Stie cineva cand se stie si programul zilelor bacaului din 2012?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.