Statutul cadrului didactic: este interzisa filmarea profesorului, in ora

Potrivit proiectului de lege „Statutul Personalului didactic”, profesorii isi pot exprima liber opiniile profesionale, daca acestea nu afecteaza demnitatea profesiei si interesul invatamantului.

Actul normativ prevede ca dascalii care vor sa ocupe functia de director trebuie sa aiba studii de masterat sau stiinte ale educatiei. Daca legea trece de Parlament, aceleasi reguli se vor aplica si pentru cei care vor sa ocupe functii de conducere in invatamantul gimnazial, liceal si postliceal.

* Personalul didactic are dreptul la intreruperea activitatii didactice, cu rezervarea postului, pentru cresterea si ingrijireacopilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea varstei de 3 ani, in conditiile legii. De acest drept poate beneficia numai unul dintre parinti sau unul dintre sustinatorii legali.

* Personalul didactic poate beneficia de 12 luni de concediu platit la fiecare 9 ani de predare efectiva pentru personalul didactic care finalizeaza cercetari, tratate, studii cuprinse in programe internationale de cercetare; esalonarea efectuarii acestui concediu este aprobata de consiliul de administratie al unitatii de invatamant sau de senatul universitar.

* Copiii personalului didactic, admisi in invatamantul de stat pe locuri finantate de la buget pentru studii preuniversitare sau universitare de licenta, sunt scutiti de plata taxelor de inscriere la concursurile de admitere in invatamantul superior si beneficiaza de gratuitate la cazarea in camine si internate, prin suportarea acestor cheltuieli de la bugetul de stat. De aceleasi drepturi beneficiaza copiii personalului didactic pensionat sau decedat, cu cel putin 10 ani vechime in invatamant.

* Personalul didactic care insoteste prescolari, elevi sau studenti in tabere si excursii, beneficiaza de gratuitate privind transportul, cazarea si masa, in conditiile legii. De aceleasi drepturi beneficiaza si copiii, in varsta de pana la 18 ani, ai personalului didactic mentionat anterior.

Spor de stres si computer

* Personalul didactic beneficiaza de un spor pentru suprasolicitare neuropsihica de 5 % din salariul de baza, la fiecare transa de vechime, grad sau treapta profesionala. De acest spor beneficiaza si personalul din Educatiei si din directiile judetene/a municipiului Bucuresti pentru invatamant preuniversitar, corespunzator fiecarui grad profesional si treapta de salarizare;

* Personalul din invatamant si din Ministerul Educatiei care lucreaza mai mult de 75% din timpul normal de lucru la computer beneficiaza de un spor de pana la 10% din salariul de baza. Cuantumul sporului si personalul care urmeaza sa beneficieze de acesta se stabilesc, in conditiile prevazute de lege, de consiliul de administratie al unitatii, respectiv de conducerea institutiei angajatoare.

Este interzisa inregistrarea audio-video a profesorilor

* Personalul didactic nu poate fi perturbat in timpul activitatii de predare. Intreruperea activitatii didactice se poate face numai de catre persoane autorizate, in cazuri bine motivate.

* Inregistrarea audio-video sau prin alte mijloace a activitatii didactice poate fi facuta numai cu acordul cadrului didactic. Incalcarea acestei prevederi se pedepseste conform legii.

* Multiplicarea, sub orice forma, a inregistrarilor activitatii didactice de catre elevi, studenti sau de catre alte persoane, este permisa numai cu acordul autorului

Conditii pentru managerul de scoala

* Conditiile specifice care trebuie indeplinite pentru ocuparea functiilor didactice de conducere sunt:

a) pentru invatamantul prescolar si primar: absolventi cu examen de diploma ai liceului pedagogic sau a unei scoli echivalente, ori absolventi cu diploma ai studiilor superioare si masterat sau cursuri postuniversitare, in domeniile stiinte ale educatiei, management educational, administratie publica ori a unui curs de formare in management educational acreditat cu cel putin 90 de credite;

b) pentru invatamantul gimnazial, liceal si postliceal: studii superioare si masterat sau cursuri postuniversitare in domeniile stiinte ale educatiei, management educational, administratie publica sau a unui curs de formare in management educational acreditat cu cel putin 90 de credite.

* Directorul unitatii de invatamant este numit in functie prin decizie a directorului directiei judetene/a municipiului Bucuresti pentru invatamant preuniversitar la propunerea consiliului de administratie al unitatii de invatamant, dupa promovarea concursului. Directorul incheie contract de management cu directorul directiei judetene/a municipiului Bucuresti pentru invatamant preuniversitar.

* In unitatile distincte de invatamant cu predare in limba unei minoritati nationale, functiile de conducere se ocupa in urma promovarii testului de competenta lingvistica la limba de predare a unitatii de invatamant si a concursului ocuparea functiei de conducere.

Le este interzis profesorilor

* consumul de substante interzise sau alcool;
* organizarea pariurilor si a jocurilor de noroc;
* utilizarea de materiale informative interzise.

Hotnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.