Retrospectiva evenimentelor din 2005

10. Scandal în justiţie: Rompetrol – Dinu Patriciu
Dinu Patriciu, preşedintele grupului Rompetrol, s-a prezentat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dimineaţa zilei de 26 mai, în jurul orei 10.00, iar audierea sa a durat mai bine de 18 ore. La finalul audierii maraton, Patriciu a fost reţinut pentru 24 de ore, în baza unei ordonanţe emise de procurori, în noaptea de 26/27 mai, la ora 1.30. El a fost acuzat de evaziune fiscală, înşelăciune şi spălare de bani. După ce Dinu Patriciu a părăsit sediul Parchetului, în jurul orei 4.00, a fost transportat în arestul IGP. El a fost dus la Parchet şi în cursul zilei 27 mai, în jurul orei 11.00, în calitate de invinuit. În tot acest timp, el a scris peste 65 de pagini în apărarea sa, şi a petrecut mai bine de 40 de ore în audieri.

Dupa audierile din cursul zilei 27 mai, Patriciu a părăsit sediul Parchetului în jurul orei 20.30 şi a ajuns la Tribunal la ora 21.15, escortat de anchetatori. Şedinţa de judecată a început la ora 22.00 şi s-a încheiat în jurul orei 1.50. Pentru că ordonanţa de reţinere expira la 1.30, după această oră instanţa i-a permis lui Dinu Patriciu să iasă din boxa acuzaţilor şi să stea în sala de judecată în perimetrul destinat persoanelor libere. În jurul orei 1.50, instanţa s-a retras pentru deliberări. La ora 2.20, instanţa a decis respingerea propunerii de arestare preventivă, facută de acuzare, motivând că, pentru acuzaţiile care i se aduc lui Patriciu, acesta poate fi cercetat în stare de libertate si că probele nu conving că acesta ar fi un pericol. Această reţinere a unuia din primii oameni de afaceri din România a iscat un val de reacţii din partea clasei politice şi a comunităţii oamenilor de afaceri. Dinu Patriciu a susţinut continuu că tratamentul la care a fost supus din partea autorităţilor este un abuz.

Grupul Rompetrol a iniţiat, la 14 decembrie, procedurile de arbitraj internaţional împotriva Guvernului României, prin intermediul casei internaţionale de avocatură Salans, ca urmare a eşuării negocierilor cu guvernul. Rompetrol invocă ‘serioase pierderi financiare, estimate la 100 de milioane de dolari, înregistrate ca urmare a permanentei hărţuiri judiciare şi administrative la care fost supusă atât compania, cât şi unii dintre directorii acesteia, de instituţiile de stat şi de reprezentanţii procuraturii, pe parcursul ultimilor doi ani’. Rompetrol, care este de fapt companie înregistrată în Olanda, invocă, în procesul intentat la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Washington, încălcarea de către statul a tratatului bilateral de protejare a investiţiilor între România si Olanda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.