Pietele din Bacau, teritorii ale mafiei „producatorilor”

Piata, un loc unde galagia, comentariile si nemultumirile sunt la ele acasa. Un loc unde fiecare se simte neîndreptatit si chiar furat. Mai putin conteaza daca ai pamant, important este ca la intrarea în piata, în calitate de comerciant sa ai certificatul de producator. În rest, zarva, galagie, munti de fructe si legume, comentarii…

Fenomenul en-grosului capata proportii nebanuite. Asa se explica, în mare parte, motivul pentru care, preturile la principalele produse agricole au fost la un nivel atat de ridicat în plin sezon de toamna.

În fiecare dimineata, masinile care vin încarcate cu marfa sunt asaltate de comerciantii de culoare care încearca sa cumpere intreaga cantitate la un pret derizoriu. Producatorii care nu vor sa recurga la aceasta metoda au de ales între a se muta într-o alta piata sau mai rau, în a ramane cu marfa nevanduta, ceea ce duce la pierderi importante.

Indiferent cu ce se prezinta un comerciant la piata, acesta trebuie sa aiba certificatul de producator, altfel conducerea pietii ar putea fi sanctionata cu pana la 25 milioane lei, conform HG 661, de aceea biletul de intrare în piata este certificatul de producator. Chiar daca aceasta este realitatea din toate pietele din municipiul nostru, de cele mai multe ori cumparatorii au, în felul lor dreptate decat sa coboare pretul, prefera sa stea cu marfa pe taraba pana ce aceasta se strica din cauza soarelui si sa o arunce, în loc sa o ieftineasca si sa o vanda.

Poate ca cineva crede ca toti comerciantii care fac asa ceva pierd în vreun fel. Nici pomeneala atunci cand nu este vorba de producatorul – vanzator. Acesta nu are timp la dispozitie, vinde oricum, mai lasa din pret, pe cand intermediarul, are timp din belsug.

În momentul în care cumperi kilogramul cu 3000 lei si îl vinzi cu 6000 lei, ai de unde pierde. În felul acesta fiecare castiga mai mult sau mai putin. În momemntul de fata, cu legile care sunt, este greu de stabilit cine este adevaratul producator.

Cantarul de verificare, obsesia ambelor parti

Comerciantii din piete se declara nemultumiti si vitregiti de soarta din cauza faptului ca majoritatea clientilor îi considera sarlatani si nici macar nu încearca sa ascunda acest lucru. În Piata Centrala fiecare cumparator pleaca cu sacosa direct la cantarul de verificare. persoane neidentificate, dar cu siguranta banuite pe buna dreptate, au avut în nenumarate randuri grija sa strice cantarul.

Produsele lactate, oaule, carnea sunt întotdeauna în vizorul Administratiei Pietelor. Chiar daca comerciantul sustine ca branza, ouale sau smantana aduse de el la piata nu au nici un cusur, acest lucru se verifica în permanenta. S-a întamplat adeseori ca la Laboratorul de Analiza din piata, vanzatorul sa aduca spre testare o ulcica cu smantana de calitate, pentru care primeste avizul si stampila pietei si sa comercializeze din alt lot.

În concluzie, preturile din pietele noastre sunt totusi sub monopol. Un monopol al romilor, cu o mica spaga. Autoritatile ne-au promis de atatea ori ca aceasta situatie va înceta însa, totul a ramas la stadiul de promisiune. se poate spune ca, în pietele Bacaului, exista o adevarata mafie care are drept scop jecmanirea bacauanului, sarlatanism tolerat de legislatia actuala.

Autor: Gina BACIU
Sursa: Informatia Bacaului

2 comentarii la „Pietele din Bacau, teritorii ale mafiei „producatorilor”

  • luni, 17-12-07 la 18:54
    Permalink

    Ar trebui sa se faca mai multe controale, dar din pacate mi se pare ca nu au nici un efect. Cine vinde ar trebui sa aiba un certificat de producator sau sa fie inscris la camera de comert. Cine nu are nici una din cele doua autorizatii de comerciant ar trebui facut proces verbal, pentru ca aceste persoane nu platesc TVA la stat si mai ales fac preturile care le vor iei. Aceste persoane nu sunt contralate in nici un fel. Am sa va fac un exemplu. Daca cineva cumpara astazi un produs avariat de la asa zisii „Comercianti”, cetateanul chiar daca se prezinta la protectia consumatorului,nu poate contesta pentru ca nu are nici o dovada un bon fiscal sau o factura, ce povesteste de la cine a cumparat produsul? Din pacate legile in Romania nu sunt bune sau daca sunt nu sunt respectate. Dand amenzi la acesti abusivi s-ar produce un buget,pentru imbunatatirea si curatenia pietei. Acesta era doar un exemplu.

    Răspunde
  • duminică, 03-02-08 la 11:38
    Permalink

    De fapt este vorba de bande de indivizi din lumea interlopa care in complicitate cu persoane din adm.pietelor si politia pietelor controleaza comertul cu produse agricole din piete.In piata Sud de exemplu ,desi sunt delimitate doua sectoare respectiv :sectorul societati comerciale si sectorul producatorilor agricoli,veti constata ca in sectorul producatorilor toate tarabele cu o expunere mai buna sunt ocupate de asa zisii „comercianti” sau falsii „producatori”. Acestia ii intimideaza prin diferite metode pe adevaratii producatori pentru a nu cobori preturile si in cele din urma sa le vanda lor produsele la un pret derizoriu, pentru ca in cele din urma ei sa le revinda la un pret de specula.Ca si cum toate acestea nu ar fi de ajuns acesti indivizi mai fura pe cumparatori si la cantar , iar daca acestia au curajul sa-i reclame ,sunt injurati ,agresati sau chiar batuti si toate acestea sub ochii autoritatilor care din complcitate sau de frica nu inteprind masurile necesare ,impotriva acestor indivizi.Cand cei din conducerea adm.pietelor intreprind un control in aceasta piata, acesti indivizi sunt avertizati din timp(cu cca. 1-2h ) de catre polia acestei piete,iar acestia se fac nevazuti sau isi pun ordine in acte.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.