Pensiile private vor creste la 80% din salariu mediu net

In momentul inceperii platilor de la fondurile private de pensii, suma primita de pensionari va creste la 80% din salariu mediu net, fata de 55% cat va fi la inceputul anului viitor, a estimat Varujan Vosganian, ministrul Ecomoniei si Finantelor, la o conferinta organizata de Ziarul Financiar.

Acesta a mai spus ca activele fondurilor de pensii private vor fi de 20 de miliarde de euro in 20 de ani, iar randamentul va fi de 7-9% pe an.

Presedintele Traian Basescu, prezent si el la eveniment, i-a indemnat pe cei care participa la sistemul privat de pensii sa nu mai accepte ca angajatorul sa le treaca pe cartea de munca un salariu mai mic decat cel real, avand in vedere ca aceste contributii se fac din salariul brut.

„Cei care contribuie la fondurile private de pensii trebuie sa stie ca daca accepta sa primeasca mai putin inseamna sa isi fure de pe acum veniturile pentru pensie. Avem deficit de forta de munca si asta il face puternic pe angajat in fata patronului”, a spus seful statului.

Potrivit oficialilor, pensiile private vor fi un catalizator pentru ecomonie pentru ca vor scoate la suprafata ecomonia gri si din cauza investitiilor ce vor fi facute de fondurile de pensii.

„Scoaterea la suprafata a economiei gri va crea de fapt noi resurse financiare pentru sistemul public si va avea un impact benefic asupra actualilor pensionari. De asemenea, activitatea investitionala va crea noi locuri de munca”, este de parere Gheorghe Barbu, presedintele Comisiei pentru Munca si Protectie Sociala din Camera Deputatilor.

Varujan Vosganian a anuntat ca au fost luate masuri pentru ca procentul de 2%, reprezentand contributia la fondurile private de pensii, sa fie achitat de angajatori inaintea celorlalte sume datorate bugetelor asigurarilor sociale.

„Acesti 2% vor fi primii indestulati. Astfel, indiferent de comportamentul fiscal al angajatorului, contribuabilul va fi acoperit, iar sumele pentru pensia privata vor fi platite”, a declarat oficialul.

Presedintele a adaugat ca este esential ca imediat ce va fi posibil contributia la fondurile de pensii private obligatorii sa fie marita. “Cota de 2% este una din cele mai reduse din Europa. Cresterea cu 0,5% pe an este de natura sa incurajeze, dar nu este suficient”, a incheiat Basescu.

In ceea ce priveste pensiile de stat, Vosganian a spus ca „sistemul de pensii de stat nu va fi eliminat pe o perioada previzibila de timp, chiar daca fondurile private vor prelua cea mai mare parte a sumelor alocate pensiilor”.

„Sistemul pensiilor de stat va reprezenta un venit de supravietuire pentru pensionari. Nu-l putem elimina, mai ales ca piata fortei de munca din Romania nu este inca foarte matura”, a declarat ministrul Ecomoniei si Finantelor.

Sursa: HotNews.ro, Dragos Comache

One thought on “Pensiile private vor creste la 80% din salariu mediu net

  • miercuri, 19-09-07 la 6:45
    Permalink

    LEGEA PENSIILOR ARBITRARE

    Ultima lege a pensiilor nu a rezolvat problema impusa ci doar a legalizat arbitrarul. Ea este alcatuita practic din doua legi diferite : o legea favorabila unora si o legea nefavorabila altora. Am fi indreptatiti sa o numim chiar Legea cresterii si descresterii pensiilor. Iata,spre edificare,situatia meu. Ca inginer am iesit la pensie in 1993,cu vechime completa. Sotia mea,contabila,s-a pensionat dupa cinci ani. In acesti cinci ani sistemul de pensii fusese bulversat intr-atata incat „contabila” a obtinut o pensie mai mare decat „inginerul”. Ulterior,pe parcursul mai multor ani,prin intermediul indexarilor am depasit totusi pensia sotiei (cu aproximativ 5%). Aceasta situatie a durat pana la recalcularea pensiilor pe baza de puncte. Contrar intentiilor politice trambitate,de corectare a inechitatilor,astazi eu am 660 de lei iar sotia 715 ! Ceea ce inseamna ca dupa zece ani am fost adusi din nou in paradoxala situatie de la care am pornit ! De ce ? Pentru ca in cazul celor care nu indeplineau baremul de puncte fixat s-a mentinut cuantumul pensiei anterioare fara a se acorda si punctajul corespunzator necesar. S-ar parea ca legiuitorul a fost ieftin la faina,adica la bani,si scump la tarate,adica la puncte. Dar,in felul acesta,cei in cauza au fost exclusi de la viitoarele indexari iar pensiile lor s-au micsorat continuu in raport cu celelalte pensii. Astfel,articolul de lege privitor la mentinerea pensiilor celor aflati sub baremul de puncte a fost gandit si aplicat doar formal,in forma. Nu si in fond. Puterea de cumparare a pensionarilor din aceasta categorie a scazut in timp,pana la atingerea nivelului de puncte impus.
    Voi arata acum de ce eu nu indeplineam baremul desi iesisem la pensie cu vechime completa. Vechimea mea include si cinci ani acordati ca spor legal pentru categoria II-a. Acest spor,pentru categorii speciale de munca,nu intervenea direct in calcularea drepturilor de pensie care depindeau exclusiv de veniturile realizate in ultimii cinci ani. Actuala legislatie a modificat fundamental sistemul luind in calcul toate perioada lucrata, fara a recunoaste insa si drepturile salariale corespunzatoare sporurilor de vechime legal atribuite. Consecinta a fost grava pentru o intreaga categorie de pensionari penalizati astfel pe baza unui criteriu inexistent la data pensionarii lor. Actele pensionarii mele din 1993 au semnificatia unui contract incheiat intre mine si Stat,in conditiile unei vechimi de 30 de ani. Iata insa ca dupa zece ani Statul vine si modifica unilateral acest contract printr-o lege cu aplicare retroactiva care nu-mi mai recunoaste si nu-mi plateste practic decat o pensie corespunzatoare a 25 de ani vechime ! Acest lucru este inacceptabil,mai ales din punct de vedere constitutional. Pentru mine este greu de crezut ca echitatea se va mai instaura vreodata in acest domeniu…

    Corneliu Paslaru – Brasov

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.