Pensia alimentara

Potrivit Codului Familiei, parintii trebuie sa contribuie deopotriva la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copilului.

Pensia de intretinere (pensia alimentara) va fi solutionata sub forma unei cote procentuale din retributia lunara a debitorului si se vor lua masuri de oprire pentru aceasta parte din salariu. Art. 94 din Codul Familiei stabileste urmatoarele cote: pana la o patrime din castigul din munca pentru un copil, o treime pentru doi copii si o jumatate pentru trei sau mai multi copii.

Dupa incredintarea copilului unui dintre parinti, la solicitarea acestuia, celalalt va fi obligat de catre instanta la plata unei „pensii de alimentare”. Aceasta obligatie se stabileste sub forma unei sume fixe, datorate lunar, sau sub forma unei cote procentuale din retributia lunara a celui ce are obligatia de intretinere.

Partile pot conveni asupra pensiei printr-o invoiala reciproca sau, in cazul in care nu reusesc sa o faca, obligatia de retinere va fi stabilita printr-o hotarare judecatoreasca. In cazul in care copilul este minor, cererea de chemare in judecata este facuta de reprezentantul legal al minorului, iar instanta de judecata va stabili pensia.

Pensia de intretinere este datorata pana la majoratul copilului. Insa, daca acesta decide sa dea admitere intr-o institutie de invatamant superior, va continua sa primeasca pensia de intretinere pana la finalizarea studiilor, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 25 de ani. Pensia trebuie platita indiferent de forma de invatamant frecventata de copil si chiar daca acesta primeste bursa.

Codul Penal prevede ca neplata cu rea-credinta a pensiei de intretinere (pensie alimentara) stabilita pe cale judecatoreasca se pedepseste cu inchisoare de la unu la trei ani sau cu amenda. Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate iar impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
Majorarea pensiei alimentare

Avand in vedere posibilitatile de marire a veniturilor pe care le poate avea parintele caruia nu i s-a incredintat copilul minor, beneficiarul pensiei de intretinere (pensie alimentara) poate solicita prin intermediul parintelui la care locuieste sa fie majorata contributia parintelui la cheltuielile menite sa asigure buna sa dezvoltare (majorarea pensiei alimentare).

Pensia de intretinere majorata (pensia alimentara majorata) se acorda de la data introducerii cererii de majorare la instanta judecatoreasca si se depune spre solutionare la instanta de la domiciliul minorului.
Renuntarea la pensia alimentara

Renuntarea la pensia de intretinere care constituie un drept al copilului, nu poate fi ratificata decat daca s-ar constata ca posibilitatile materiale ale parintelui care a renuntat sunt suficiente pentru a asigura copilului cele mai bune conditii de trai.

Av. Coltuc Marius
Casa de avocatura Coltuc

Bacau Online

Cele mai noi informatii din Bacau le gasiti pe Bacaul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.