O POVESTE CU HAPPY-END, BIBLIONET – lumea în biblioteca mea

LANSARE BIBLIONET 031Joi, 11 februarie , la Biblioteca Orăşenească „George Bacovia” din Buhuşi, a fost inaugurat Programul Naţional Biblionet. La început, când a fost câştigat proiectul, ni s-a părut o poveste, iar acum când runda întâi este deja finalizată şi rezultatele sunt vizibile, constatatăm că BIBLIONETlumea în biblioteca mea, este o poveste cu happy-end pentru noi toţi, bibliotecari, comunităţi şi parteneri.

De ce? Pentru că în cadrul primei runde din Programul Naţional Biblionet, în judeţul Bacău au fost donate 89 de calculatoare în valoare de 170.914,75 Ron,  la cursurile de instruire în IT şi administrarea bibliotecii au participat 31 de bibliotecari, iar valoarea investiţiilor totale în judeţ este de aproximativ 376.195 Ron.

Celelalte realizări ţin de… suflet, inimă, satisfacţie profesională, conştiinţa lucrului bine făcut, de faptul că Biblioteca Judeţeană „C. Sturdza” are acum un Centru Judeţean de Formare cu o dotare foarte bună, cu doi traineri atestaţi care să continue munca de formare a bibliotecarilor ce vor fi selectaţi pentru rundele următoare.

După inaugurarea Biblionetului la Buhuşi, d-na Monica Grecu, reprezentanta IREX, o organizaţie care oferă îndrumare şi programe inovatoare destinate să contribuie la creşterea calităţii în educaţie, a invitat pe cei prezenţi la o masă rotundă. Participanţii, implicaţi în proiect, au fost provocaţi să-şi  spună „povestea”, să-şi  împărtășească experienţa avută în implementarea proiectului. Experienţele s-au dovedit a fi o succesiune de …”mirări” trăite , în moduri diferite de toţi cei implicaţi, începând cu echipa de proiect, bibliotecari comunali şi chiar de unii primari din cele 19 comune „câştigătoare”.

Spicuim doar câteva frânturi din mărturisirile care ne-au condus la concluzia din titlu:

„Acest proiect ne-a motivat, am devenit entuziaste pentru că am depăşit ideea, persistentă încă la unii primari, că biblioteca este locul „unde nu se întâmplă nimic” şi deci nu e necesară…iar acum, primarii sunt foarte  mândri de includerea comunei în acest proiect. Eu de  mulţi ani solicitam, fără vreun rezultat, încă un spaţiu pentru bibliotecă, deoarece era neîncăpătoare, iar acum, datorită Biblionetului, am primit în trei zile o cameră nouă, mobilier şi din acel moment am realizat că chiar facem parte din acea categorie de oameni care încearcă să schimbe lucrurile”…

„Meritul nostru, ca instituţie, este că am părăsit inerţia, am adoptat un marketing modern, am dat posibilitatea celor pregătiţi şi devotaţi să-şi dea măsura întregului lor profesionalism, au venit cu idei şi rezultatele sunt vizibile: proiecte care aduc servicii noi pentru utilizatori. Cu Biblionetul am reuşit să oferim gratuit ceva ce costă şi asta atâtor comunităţi şi urmează altele”.

„M-am trezit coordonator de proiect judeţean şi am avut noroc de colegi cu care am făcut o echipă sudată. Ne încurajam unii pe alţii când efortul ne depăşea şi îndoiala încolţea în mintea noastră. Am învăţat din mers, de fapt un marş forţat de timp, de dorinţa imensă de a reuşi şi acum…mă mir şi sunt bucuros, dar n-am timp să mă bucur, deja am trecut la acel marş de care vă spuneam şi care va dura 5 ani!”

„ Este important că acest proiect va satisface necesităţile informaţionale ale unei comunităţi, cea rurală, defavorizată, oferind servicii noi alături de împrumutul de cărţi…ceea ce ne va oferi şi nouă, bibliotecarilor comunali, un alt prestigiu…”

„Am făcut multă publicitate şi am dorit să se ştie în comună că datorită acestui program, care ne-a oferit odată cu calculatoarele şi alte echipamente: printer, scanner, webcam, microfoane, noi, bibliotecarii, alături de autorităţi, stimulăm creşterea locală, deoarece facem disponibile beneficiile economice şi sociale ale accesului la Internet. Am fost instruiţi cum să oferim servicii de e-administraţie, sprijin în căutarea unui loc de muncă, informaţii din domeniul sănătăţii, dar cu mare interes se aşteaptă comunicarea cu rudele din străinătate (unii chiar au propus sa se facă liste!!!)”.

„ Incuderea bibliotecii la care lucrez de mulţi ani în programul biblionet, mi-a dat un sentiment de împlinire şi de entuziasm, am fost mândră că fac parte din această comunitate a bibliotecarilor, pe care am simţit-o unită. Cursurile la care am participat, în componenta lor de IT, au fost ajustate la nevoile bibliotecarilor, cu crearea unor situaţii de caz, interactive, oferindu-ne astfel o oportunitate de formare şi  dezvoltare profesională, la un standard de muncă modern.Toată recunoştinţa noastră pentru aceşti traineri care au trecut graniţa de la performanţă la excelenţă, în opinia generală a cursanţilor”.

LANSARE BIBLIONET 037 Poveştile au fost multe şi, suntem siguri, vor urma şi altele, pentru că echipa de proiect, formată din Gabriela Muraru, director, Crina Ifrim, trainer şi Ioan Enache, coordonator judeţean de proiect, pregătesc deja depunerea candidaturilor pentru runda a doua a selecţiei pentru acest program naţional cu cele mai importante investiţii în facilitarea accesului public la Internet şi construirea unui sistem durabil de biblioteci publice moderne în România.

Trebuie să mărturisim că toate acestea nu ar fi fost posibile dacă nu am fi avut parte de susţinerea Consiliului Judeţean, de lobby-ul pe care l-a făcut faţă de administraţiile publice locale pentru a se angaja, alături de noi, în sprijinirea acestui efort de schimbare a comunităţilor.

ANA CHISCOP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.