Noua forma a taxei de poluare, tot ilegala!

Proiectul de Lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, initiat de Ministerul Mediului si Padurilor, a fost aprobat de Camera Deputatilor in sedinta de joi, 15 decembrie 2011, si va intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei. Actul normativ prevede o reducere a taxei de poluare cu pana la 25%, dand posibilitatea ca, in cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi, contribuabilii sa poata solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita, a anuntat Ministerul Mediului.

Inca nu este in vigoare!
Modalitatea de calcul a taxei este unitara pentru toate situatiile in care aceasta se achita. Aceasta se calculeaza pe baza unor criterii obiective (tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de CO2 si norma de poluare), luand in considerare si deprecierea autoturismului, se mai arata in documentul official.
Atentie! La majoritatea masinilor taxa creste, nu scade potrivit acestor criterii!

Cateva schimbari esentiale fata de taxa actuala
Obligatia de plata a taxei intervine si cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate, in Romania, asupra unui autovehicul inmatriculat pe teritoriul Statului Roman anterior datei de 1 ianuarie 2007.
(3) Obligatia de plata a taxei intervine si in cazul autovehiculului inmatriculat pentru prima data, in Romania, dupa 1 ianuarie 2007 care intruneste cumulativ urmatoarelor conditii:
• pentru el nu a fost achitata taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule sau taxa pe poluare pentru autovehicule;
• face obiectul primei transcrieri a dreptului de proprietate, in Romania, dupa intrarea in vigoare a prezentei legi, se precizeaza in articolul 4 al propunerii. trebuie precizat ca la revanzarea unei masini inmatriculata inainte de 1 ianuarie 2007 in tara, cumparatorul va plati taxa.
Cine poate cere restituiri?
Toti cei care au platit sau doresc evitarea acesteia!

Concluzii:
1. Taxa de poluare este in continuare ilegala;
2. Se poate obtine evitarea sau recuperarea acesteia prn instanta;
3. Vanzatorul isi poate obtine recuperarea taxei cand vinde prin instanta;
4. La unele masini taxa de poluare creste, nu scade.

Av. Coltuc Marius
Fondator Casa de Avocatura Coltuc
www.coltuc.ro

Bacau Online

Cele mai noi informatii din Bacau le gasiti pe Bacaul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.