Medierea – varianta pacifistă a războiului din tribunal

Daca vrei sa eviti verdicte, infatisari interminabile la tribunal si esti dispus la conciliere, atunci accepta intalnirea cu un specialist in mediere!

Inainte de orice razboi, se poarta procese de negociere care, in functie de rezultatul lor, pot da curs sau nu comportamentului belicos, romanii fiind destul de iuti, dupa cum stim, in a formula plangeri atunci cand se simt nedreptatiti. Pentru a mai reduce din statistica ridicata a dosarelor de judecata, apelarea la un mediator este mai mult decat binevenita, uneori chiar salvatoare. Actionand ca un dus rece peste problemele legale destul de fierbinti pe care multi dintre noi le avem la un moment dat, aspectul pacifist pe care mediatorul il manifesta reuseste sa tina multe cazuri departe de biroul judecatorului,

Desi la nivel global, majoritatea tarilor evaluate din punct de vedere legal au oferit un statut profesional meseriei de mediator, realitatea romaneasca nu poarta semnul de egal cu cea internationala. Profesia de mediator nu are inca statuate principiile de functionare, statutul sau fiind oarecum in cumpana, cel putin din perspectiva clientilor. In practica legala, avocatul caruia ii este incuviintat un caz isi poate sfatui clientul sa apeleze la un mediator, asta ca o alternativa de natura concilianta, care sa inlesneasca comunicarea directa intre parti si sa deschida apetitul catre negocierea directa, fara interventia unui judecator sau a instrumentelor legale drastice.

Realitatea judiciara se confrunta anual cu mii de cazuri care si-ar putea gasi solutia intr-un mod mai facil, departe de salile tribunalului, dar care nu sunt directionate in mod expres catre un specialist in mediere, tara noastra avand un deficit destul de mare in numarul de experti de acest gen. Instruirea acestora trebuie sa fie minutioasa, sa aiba o baza teoretica solida si sa ofere perspective reale in practica eventualelor cazuri. Desi avem resursa umana capabila sa exercite o astfel de profesie, lipsa de promovare si de finantare pe acest domeniu face sa opreasca din evolutia fireasca procesul de mediere.

Cum arata portretul robot al unui mediator?

Un mediator care sa faca fata unui cuplu suparat si frustrat de longevitatea unui mariaj nereusit, a unor familii dezbinate de mosteniri incerte sau unor asociati care au de impartit bunurile afacerii, trebuie sa dea dovada in primul rand de impartialitate. Daca un avocat este desemnat sa apere interesele unei parti, mediatorul trebuie sa asculte parerea ambelor capete ale discordiei, sa dea o ritmicitate comunicarii dintre parti si sa le initieze in arta negocierii, pentru a avea un rezultat favorabil pentru fiecare parte implicata. Trebuie sa fie un fin ascultator, sa isi cenzureze opiniile personale care ar putea sa afecteze procesul de mediere, practic trebuie sa fie omul invizibil, participant la negociere, dar care coordoneaza atent parghiile comunicarii.

Sursa: Avocat TV (www.avocat-tv.ro)

Liste cu avocati si notari din Bacau.

Avocat TV

Informare juridica pe intelesul tuturor: Avocat TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.