Uzucapiune / Legiuitorul sancţionează dezinteresul proprietarilor faţă de imobilele lor

Legiuitorul a gasit o modalitate prin care sa-i pedepseasca pe cei care isi neglijeaza proprietatile si care nu au mai calcat de ani buni pragul acestora! Metoda? Uzucapiunea!

Calitatea de proprietar asupra unui bun, fie el mobil sau imobil, nu se poate pierde una-doua, insa, in cazul in care legiuitorul trage concluzia ca proprietarul nu se ocupa de bunul sau intr-un mod responsabil, este total dezinteresat sau nu a mai dat semne de foarte mult timp, se poate aplica sanctiunea uzucapiunii (prescriptia achizitiva).

Trebuie spus ca uzucapiunea consta in modul prin care o persoana poate dobandi dreptul la proprietate asupra unui bun daca face dovada ca a folosit neintrerupt respectivul bun pe o perioada de timp fixata de lege.

Altfel spus, daca o persoana a locuit foarte mult timp intr-un loc (chiar decenii) si l-a intretinut, poate pretinde titulatura de proprietar asupra acelui bun. In cazul uzucapiunii de 30 de ani, se impune exercitarea unei posesii neintrerupte de 30 de ani, indiferent daca posesorul a fost de buna sau rea credinta, iar in cazul celei de 10-20 de ani trebuie sa existe un just titlu si ca posesorul sa fie de buna credinta.

Termenul de uzucapiune de 10 ani se acorda in momentul in care adevaratul proprietar are domiciliul in circumscriptia tribunalului de unde se afla imobilul, in timp ce termenul de uzucapiune de 20 de ani se acorda atunci cand acesta nu figureaza si nu este respectata aceasta conditie.

Daca pentru bunurile imobile este necesara trasarea unei perioade de timp, in cazul celor mobile acestea se dobandesc prin buna-credinta, fara sa se invoce clauza temporala.

Cel mai just dintre titluri

Din punct de vedere legal, titulatura de just titlu reprezinta actul juridic translativ de proprietate (vanzare, donatie, schimb), dar care nu garanteaza dobandirea proprietatii. Astfel, chiar daca dobanditorul intra in posesia unui asemenea act, acesta nu reprezinta girul titlului de proprietate, ci este un act care ii faciliteaza anumite actiuni.

Proprietarul a murit, traiasca uzucapantul!

In momentul in care a fost indeplinit procesul de uzucapiune, fostul proprietar isi pierde dreptul la proprietate, lasandu-i locul uzucapantului. Aceasta actiune este retroactiva, adica uzucapantul isi intra in drepturi din momentul in care a inceput sa curga termenul de prescriptie.

De cele mai multe ori, in practica acestui domeniu, cele mai multe procese intentate pe motivul uzucapiunii au fost indreptate impotriva consiliilor locale, care apar ca titulare de cele mai multe ori pe aceste proprietati, sau impotriva mostenitorilor de drept ai proprietarilor decedati.

Informatiile cu privire la identitatea fostilor proprietari sau ale mostenitorilor pot fi gasite in istoricul de rol fiscal, care este gazduit de arhivele statului sau de unitatile administrative.

Pentru detalii, acceseaza www.avocat-tv.ro, sectiunea Subiecte. Aici, avocat Mihaela Plesea, alaturi de invitata sa, Maria Popescu, ofera informatii pretioase despre uzucapiune.

Sursa: Avocat TV (www.avocat-tv.ro)

Avocat TV

Informare juridica pe intelesul tuturor: Avocat TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.