Pentru a 127-a oara, Ion Coman rupe tacerea

În 18 ianuarie 2006, nu întîmplător chiar ziua cînd avea loc un nou termen de judecată în procesul Chiţac-Stănculescu, ziarul “Tricolorul”, publicaţie editată de Partidul România Mare, a publicat un imens articol semnat de Ion Coman, persoana care a comandat reprimarea revoluţiei din Timişoara, în decembrie 1989.
Jumătate din spaţiul tipografic al ziarului “Tricolorul” e ocupat de articolul lui Coman, ceea ce arată importanţa deosebită acordată acestui subiect de conducerea Partidului România Mare. Prin publicarea articolului chiar în ziua procesului Chiţac-Stănculescu, PRM încearcă, destul de stîngaci, să influenţeze instanţa cu scopul revizuirii atitudinii justiţiei faţă de revoluţia din Timişoara. Ştiind că la conducerea PRM se află un fost linguşitor a lui Ceauşescu, nu ne miră această atitudine.

Nimic nou nu apare în “dezvăluirile complete” ale lui Coman “în exclusivitate pentru Tricolorul”, faţă de susţinerile anterioare ale autorului.

“Anchetatorii repetau cu obstinaţie că aş fi implicat în uciderea a 60000 de oameni în timpul evenimentelor din decembrie 1989; de asemenea eram învinuit că l-aş fi sprijinit pe Nicolae Ceauşescu să depună în băncile străine, pentru sine, peste un miliard de dolari SUA”, scrie Coman, repetînd ce a scris în cartea sa “Timişoara, zece ani de la sîngerosul decembrie 1989″ (Editura Sylvi, Bucureşti 2000) şi încercînd să ne convingă de caracterul nedrept al procesului său.

Aceste acuzaţii provin de fapt din procesul lui Ceauşescu. Ion Coman vrea să provoace confuzie în opinia publică între procesul Ceauşescu, care într-adevăr a fost o farsă judiciară, şi propriul lui proces.

O simplă citire a rechizitoriului pe temeiul căruia a fost trimis în judecată Coman, arată că afirmaţiile acestuia sînt minciuni, iar acuzaţiile absurde pe care le aminteşte nu i-au fost aduse. Dar pentru cetăţeanul de rînd, care îşi aminteşte vag, fără multe amănunte, despre nişte acuzaţii cu 60000 de morţi, dezinformarea are şanse să funcţioneze.

Ion Coman însuşi a recunoscut, în timpul cercetării penale, că a condus comandamentul de reprimare a revoluţiei de la Comitetul Judeţean PCR Timiş. E adevărat că apoi şi-a retractat declaraţiile, dar asemenea retractări judecătorii au dreptul să le considere nesincere. Din momentul cînd eşti arestat, orice spui poate fi folosit împotriva ta, iar Ion Coman e un om cu pregătire suficientă (secretar al C.C. al P.C.R. pentru probleme de justiţie şi armată în 1989) ca să înţeleagă ce înseamnă o declaraţie în faţa Procuraturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.