De la 1 ianuarie 2006 un nou val de scumpiri la utilitati

Fie că vorbim de preţuri stabilite potrivit regulilor economiei de piaţă, fie de cele dorite de Guvernul român ca urmare a alinierii etapizate la nivelul preţurilor din Uniunea Europeană, fie că statul vrea mai mulţi bani la buget, utilităţile şi impozitele se vor majora de la începutul anului 2006.

Impozit de 16% pentru veniturile din dobânzi
De la începutul lui 2006 cota de impozitare a dobânzilor din depozite bancare creşte de la 10% la 16%, nivel valabil şi pentru veniturile din lichidarea sau dizolvarea persoanelor juridice. Cei care îşi vor depune banii la bănci până la data de 1 ianuarie 2006 vor plăti pe veniturile din dobânzi un impozit de doar 10 la sută. Această modificare a Codului Fiscal va face ca veniturile din dobânzi să fie diminuate în mod semnificativ astfel încât acest lucru va duce la căutarea unor plasamente alternative. De asemenea, câştigurile din transferul titlurilor de valoare vor fi taxate tot 16%. Cota de 16 la sută va fi aplicată pe piaţa bursieră doar pe câştigurile obţinute din acţiunile care sunt vândute mai repede de 12 luni de la data cumpărării.

Energie electrică – scumpiri de 1,85%
Tariful la energie electrică urmează să fie majorat cu 1,85% începând cu data 1 ianuarie 2006, din cauza majorării preţurilor la combustibili fosili. Majorarea a fost atenuată de producţia de energie electrică din surse hidro şi urmează să fie aplicată uniform la toate categoriile de consumatori. În perioada cuprinsă între 1 noiembrie şi prima decadă a lunii decembrie 2005, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a analizat solicitările de creşteri ale tarifelor pentru anul 2006 provenite de la agenţii economici din cadrul sectorului energiei electrice. S-au evidenţiat în principal costuri suplimentare datorate creşterii preţurilor la combustibilii fosili (atât în semestrul al doilea al anului 2005, cât şi previzionat în primul semestru al anului 2006) şi a investiţiilor necesare în domeniul reţelelor de transport şi al distribuţiei energiei electrice.

Luând în considerare efectul pozitiv al producţiei de energie electrică din surse hidro peste limitele prognozate la începutul anului 2005, ANRE a transferat profiturile suplimentare înregistrate de furnizori (cca. 500 milioane RON) către costurile cu energia ale consumatorilor captivi (agenţii economici şi populaţie), în concordanţă cu prevederile legale în vigoare, stabilindu-se un nivel de creştere de numai 1,85%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.