Copiii romanilor plecati in strainatate sufera din cauza absentei parintilor

Sumele pe care emigrantii romani plecati la munca in strainatate le trimit in tara ating sute de milioane de euro anual insa, intre timp, copiii lor raman singuri acasa si intre ei si parinti intervine, cu timpul, o instrainare nefireasca.

La prima vedere, Razvan, in virsta de 16 ani, pare un adolescent fericit. El are aproape tot ce isi doreste in materie de haine la moda si aparatura electronica. Razvan este un baiat slab, cu par lung si blond si este foarte mandru de telefonul mobil ultimul racnet si de player-ul la care asculta muzica toata ziua.

Cu toate acestea, baiatul se intristeaza si ochii i se umplu de lacrimi cind vorbeste despre tatal sau, pe care l-a vazut o singura data in ultimul an. „Tata lucreaza de sase ani in Spania, in domeniul constructiilor si cistiga multi bani”, spune Razvan.

„Insa imi este foarte dor de el si imi lipseste mai ales atunci cind as avea nevoie sa vorbesc sau sa ma sfatuiesc cu cineva”.

Romanii care lucreaza in strainatate trimit anual in tara peste doua miliarde de dolari, ceea ce reprezinta o contributie semnificativa intr-una din tarile cele mai sarace ale Europei de Est.

Cu toate acestea, chiar daca banii pe care familiile ii primesc reusesc sa rezolve o mare parte din probleme, absenta unui numar atat de mare de adulti a creat dificultati sociale majore, a caror solutie nu este la indemana.

Saracia din Romania a dus la un caz fara precedent: foarte multe persoane in cautarea unui loc de munca decent au plecat in strainatate in ultimii ani, pentru ca acolo reusesc sa agoniseasca mai mult intr-o perioada mai scurta de timp.

Destinatiile preferate ale emigrantilor sunt Spania, Italia si Germania, unde romanii gasesc cu usurinta locuri de munca in constructii sau agricultura. Aceste domenii s-au resimtit profund in urma lipsei posibilitatilor de angajare la noi in tara.

One thought on “Copiii romanilor plecati in strainatate sufera din cauza absentei parintilor

  • miercuri, 15-02-06 la 21:31
    Permalink

    Eu fac un proiect PROJECT CITIZEN la scoala mea…desptre aceasta problema…ji am dat despre acezt articol chiar mia palkut…INTERESANT !

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.