Copii fara copilarie

Acest titlu l-am preluat din tema unui copil pentru care vremea viselor a cam trecut si maturitatea a venit mai repede. Ne-am gândit daca trebuie sa scriem acest subiect dureros si pentru parintii plecati si pentru copiii ramasi sa-i astepte, mai ales ca Gazeta de Asau este distribuita pe mail si asauanilor din strainatate.

Pâna la urma, am decis ca trebuie sa aducem la iveala sentimentele copiilor, oricât de dureros ar fi, pentru ca orice adult sa aprecieze întreg sacrificiul, când hotaraste sa îsi lase copilul acasa si sa plece la munca. Nu-i judecam pe cei plecati, doar le spunem ca acasa îi asteapta sufletele gingase.

Grupul de familie: copil, bunic, matusa?

Are doar 13 ani si o sensibilitate mai mare decât a multora de vârsta ei… Ora de educatie civica, pentru altii o simpla materie în orarul unei zile, a pus-o fata în fata cu gândurile ce o macina. Profesoara Adriana Cernat nici nu banuia ca lectia ei – „Grupul de familie” – va trezi reactia aceasta:

Noi copiii tânjim dupa dragostea parinteasca, precum animalele închise în cusca, dupa libertate. Degeaba suntem îndopati cu tot felul de bunatati daca nu avem un cuvânt bun, o vorba de alint de la parintii nostri. Bruma de bani câstigati prin munca grea depusa de ei nu pot sterge sechelele ramase noua, copiilor cu parinti plecati în lume. Bunici, matusi sau alte rude nu pot înlocui parintii. Poate doar când suna si ne spun vorbe dulci si tot amâna ca vin acasa, pot alunga pentru un timp foarte scurt dorul de parinti si dragostea lor. Traim cu speranta ca timpul le va rezolva pe toate, speram caci speranta moare ultima.”

Aproape în fiecare clasa din scolile din Asau sunt copii ai caror parinti au luat drumul strainatatii pentru a asigura un trai decent familiei, încredintându-si copiii bunicilor, matusilor. Dorul de parinti, lipsa lor în unele momente însa, duce la adevarate drame.

„Situatia disciplinara a acestor copii este buna, nu au absente nemotivate, dar uneori sunt melancolici, gânditori. Si nu este numai drama copiilor, ci uneori si a parintilor. Sistemul care nu le asigura locuri de munca sau vârsta care este un dezavantaj la angajare, toate duc la drame familiare” – este opinia doamnei profesor Monica Gherasim.

Lenuta Murariu
Sursa: Gazeta de Asau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.