Hemeius, comuna celor doua parcuri

In componenta comunei Hemeius intra trei sate, Lilieci, Fantanele si Hemeius. Are o suprafata de 2.454 ha si o populatie ce a ajuns la 4.000 locuitori. In comuna sunt 1.456 gosdpodarii, sase scoli, cinci gradinite, patru biserici, din care una romano – catolica si un Camin cultural. Atractia comunei o constituie parcul dendrologic si, de curand, cel industrial.

Primele atestari documentare despre comuna Hemeius vin din 1470, an in care, voievodul Stefan cel Mare a donat Manastirii Neamt, mosia Fantanele. Denumirea de Hemeius apare in 1864, cand o gasim atestata in documentele timpului.
A fost un timp renumita printr-unul dintre cele mai interesante si atragatoare parcuri dendrologice din Romania, intins pe o suprafata de 50 h, unde cresc peste 1300 specii de arbori si arbusti.

A luat fiinta la inceputul secolului al XVIII-lea, pe un teren ce apartinea familiilor Pascanu si Cantacuzino. Aici, intre 1864 si 1866 a fost construita o superba resedinta in stil medieval, cunoscuta sub numele de “Castelul rosu”. Din 1970, in cadrul parcului functioneaza Filiala Zonala Moldova a Institutului de Cercetari Silvice Bucuresti. Un alt parc, de data recenta insa, si care este pe cale de a duce faima acestei comune este cel cunoscut sub numele de HIT, sau parcul industrial tehnologic Hemeius.

Rata cu mot rosu traieste numai pe lacul Lilieci!

Fara sa fi fost atinsa de gripa aviara, pe lacul de acumulare Lilieci traieste rata cu mot rosu! Este singura zona din Romania unde este intalnita aceasta specie. In jurul lacului de la Lilieci s-a creat un splendid habitat natural unde convietiuiesc specii diverse de pasari si animale, cum ar fi lebada alba, fazanul, mistretul, caprioara si iepurele de camp. Datorita aspectului unic al acestui lac, el a fost declarat rezervatie naturala nationala.

Jumatate din comuna beneficiaza de gaze naturale

“Investitia pentru alimentarea cu gaze naturale a demarat in 1996 iar astazi s-a ajuns la o retea de 17 km lungime, spune primarul comunei Hemeius, Constantin Mihaila. Daca la inceput ne-a costat patru miliarde lei, acum a ajuns la 27 miliarde. Pentru mine ramane o prioritate extinderea alimentarii cu gaze a intregii comune. Deocamdata beneficiaza de ea doar institutiile publice, agentii economici si aproximativ 25 la suta din populatia comunei. In functie de resursele bugetare vom continua extinderea alimentarii cu gaze”.

3 comentarii la „Hemeius, comuna celor doua parcuri

  • sâmbătă, 15-12-07 la 20:13
    Permalink

    Primarul este un om special

    Răspunde
  • vineri, 20-11-09 la 21:38
    Permalink

    toate cele spuse sunt adevarate dar ati uitat un lucru…printesa Pulcheria a trait la castel si este inmormantata in Biserica sf.Constantin si Elena din comuna hemeius judetul bacau

    Răspunde
  • sâmbătă, 26-02-11 la 15:27
    Permalink

    eu stau chiar langa parcul dentrologic :d mda e frumoasa comuna…:-*

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.