Masuri de combatere a efectelor caniculei in judetul Bacau

In sedinta de miercuri, 23 mai 2007, a Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta, a fost dezbatut si aprobat planul de masuri pentru diminuarea potentialelor efecte negative ale fenomenului de seceta, dar si a celor hidrometeorologice periculoase ce se pot produce datorita caniculei care afecteaza in aceasta perioada si judetul Bacau.

Sistemul de Gospodarire a Apelor (SGA) va informa, pina la 28 mai, utilizatorii de apa (agenti economici industriali, de gospodarire comunala si agrozootehnici) asupra fenomenului de seceta si a masurilor ce se impun in aceasta perioada. De asemenea, va monitoriza situatia asigurarii cu apa a populatiei si a agentilor economici.

In perioada urmatoare se vor intensifica controalele la marii poluatori pentru verificarea incadrarii apelor uzate evacuate in prevederile autorizatiilor de gospodarire a apelor si depistarea imediata a situatiilor de poluare accidentala, actiuni ce vor fi desfasurate de SGA si Garda de Mediu.

Agentii economici mari utilizatori de apa trebuie sa verifice instalatiile si constructiile hidrotehnice de captare, tratare si distributie a apei si sa ia masuri de mentinere a acestora la parametri optimi de functionare.

Autoritatea de Sanatate Publica va intensifica controalele asupra calitatii apei potabile si sa asigure necesarul de medicamente si materiale dezinfectante pentru evitarea producerii unor epidemii.

In sarcina Directiei Agricole se afla monitorizarea deficitului de apa din sol si asigurarea functionarii sistemelor de irigatii.

Daca va fi cazul, primarii vor dispune limitarea consumului de apa la agentii economici racordati la sistemele centralizate de alimentare cu apa a localitatilor, asigurandu-se cu prioritate apa pentru populatie.

Alesii locali mai au ca sarcina curatarea, adincirea si dezinfectarea fintinilor precum si monitorizarea situatiei alimentarilor cu apa la nivelul localitatilor rurale si informarea SGA despre un eventual deficit de apa.

Pina la sfirsitul lunii mai, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta va trebui sa finalizeze inventarierea autospecialelor pentru transport lichide alimentare existente in judet, in vederea folosirii lor pentru asigurarea apei potabile pentru populatia din zonele afectate de seceta.

Tot pina la finele lunii, Comitetele locale pentru situatii de urgenta vor trebui sa completeze stocurile de materiale si mijloace pentru interventii in situatii de urgenta generate de inundatii si fenomene hidrometeorologice periculoase.

In 805 fantani din 13 localitati se inregistreaza un nivel scazut al apei, iar in comuna Brusturoasa au fost identificate fantani secate. Cu toate acestea, directorul Directiei Apelor “Siret”, Tudorita Lungu, a precizat ca “nu se pune problema nealimentarii cu apa. Analiza freaticului ne indica faptul ca nu intram in seceta hidrologica. Acumularile pe care le avem ne sunt suficiente pentru alimentarea cu apa. Catre agentii economici si primarii s-a trimis adresa pentru folosirea rationala a surselor de apa inca din data de 8 februarie a.c.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.