Nicoleta Bichescu, Mihaela Romanet si Eduard Adam, premiati de Agentia de Monitorizare a Presei pentru „Constanţa de conştiinţă”

Agenţia de Monitorizare a Presei, prin programul FreeEx, a desemnat premiaţii dar şi repetenţii privind libertatea presei în anul 2007.

Constanţa de conştiinţă
Se acorda ziariştilor Nicoleta Bichescu, Mihaela Romaneţ şi Eduard Adam, care au demisionat de la Ziarul de Bacău din cauza imixtiunilor patronatului în conţinutul editorial. Patronul Constantin Sosu a încercat să cenzureze apariţia unui articol care îl viza pe vice-primarul PNL-ist Constantin Scripăt.
Cei trei fac parte din aceeaşi echipă care a rezistat eroic în ultimii ani hărţuirilor celor doi primari violatori ai libertăţii presei, Sechelariu şi Stavarache. Se vede ca mafia se schimbă, cenzura rămane şi unii jurnalişti rezistă. Aşteptam capitala.

Premianţii libertăţii de exprimare
Premiul Robin Hood
Se acordă Consiliului Concurenţei pentru ca a luat de la bogaţi, care fură cu cablu’ ca-n codru de la săracii abonaţi. Consiliul Concurenţei a amendat cu 7,5 milioane de euro companiile UPC Astral, RCS / RDS şi Cable Vision pentru că şi-au împărţit piaţa şi au mărit nejustificat preţurile. Invităm Consiliul Concurenţei şi pe strada noastră.

Premianţii libertăţii de exprimare
Un lanţ peste picioarele libertăţii de informare
Se acordă cameramanului TVR, Robert Cristea, pentru că şi-a făcut datoria în ciuda condiţiilor extreme de muncă. Robert a fost agresat de huliganii din fotbal în timp ce încerca să informeze alţi suporteri mai liniştiti, care urmăreau evenimentele sportive din faţa televizorului. Agresiunea a avut loc înaintea meciului Steaua-Dinamo.

Premiul Bobocul libertatii de exprimare
Internet cu blogu-n gura
Se acordă liceanului Ariel Constantinof pentru că a atras mânia talibană a sistemului de învăţământ românesc. Elev al liceului Lauder Reut , Ariel a fost ameninţat cu exmatricularea ca urmare a postării pe blogul personal a unor comentarii privind întâmplări din şcoală. Se pare ca sistemul de reeducare al lui Pol Pot, prin spălarea creierelor, capătă tot mai mulţi adepţi în sistemul de învăţământ românesc.

Repetenţii libertăţii de exprimare
Mare-i intrarea Guvernului şi mulţi îi pazesc poarta
Se acorda Guvernului, SPP şi SGG pentru că au obstrucţionat accesul ziariştilor Jurnalului Naţional la registrul de intrari din Palatul Victoria. Din funcţionari publici, portarii de la Palat s-au transformat în paznici ai oamenilor de afaceri cu drumuri dese la Guvern. Gestul lor nu face decât să păteze imaginea preacinstiţilor biznizmeni care pierd astfel ocazia să facă şi ei un lobby cinstit.

Repetenţii libertăţii de exprimare
The Insider
Se acordă lui Dan Voiculescu pentru transparenţa în practici mogulistice. Într-un acces de sinceritate, dl. Voiculescu a declarat:
„Nu există la ora actuală, în România, un instrument de presă care să fie independent. (…) Această teorie cu independenţa presei este o himeră. (…) În presa din România sunt foarte multe tentative de şantaj, sunt foarte multe ziare care sunt partizane politic ale unor anumite grupări, ale unor anumite orientări”.

Repetenţii libertăţii de exprimare
MAE’am un singur dor/să-ţi închid site-ul şi să-l omor
Se acordă Ministerului de Externe pentru ca a închis un site, pamflet la adresa haosului din instituţie. Angajaţii ministerului de externe au exercitat presiuni asupra firmei care asigura găzduirea site-ului mae.haos.ro, nu numai pentru suprimarea paginii de web, dar şi pentru furnizarea datelor personale ale ziariştilor autori ai respectivului site. În mintea urmaşilor cenzurii comuniste, respectivul pamflet a fost catalogat drep site cu conţinut ilegal.

Repetenţii libertăţii de exprimare
Şantajistul cel viteaz
Se acordă Loteriei Române pentru tentativa de a şantaja tocmai ziarul Ziua, după ce cotidianul publicase un articol despre posibile nereguli legate de privatizarea Loteriei. Şantajul a fost făcut posibil de existenţa unei clauze abuzive în contractul de publicitate încheiat între Ziua şi Loteria Română. Această clauză acorda Loteriei dreptul de a sista publicitatea în cazul în care conducerea companiei era criticată în paginile ziarului. Sperăm totuşi că Loteria Română va înţelege care este rolul presei mai devreme decât vom caştiga noi la 6 din 49.

Repetenţii libertăţii de exprimare
Ali Baba şi cei 40 de rodipeţi
Se acordă patronilor firmei RODIPET care au declanşat un război deloc sfânt împotriva oricărei anchete despre propria companie. Cu ocazia publicării în ziarul Săptămâna Financiară a unei anchete jurnalistice legată de privatizarea RODIPET, tirajul publicaţiei nu a mai fost distribuit.
Pentru că întâmplarea a avut loc pe 1 mai, conducerea RODIPET a invocat o disfuncţionalitate cauzată de numărul redus de personal, disfuncţionalitate care însă nu a afectat şi restul publicaţiilor distribuite de această firmă. O poveste nemuritoare, demnă de o mie şi una de nopţi.

Repetenţii libertăţii de exprimare
Botniţa de tinichea
Se acordă, în premieră anul acesta, acelor membri ai Curţii Constituţionale care, în ciuda vârstei şi în virtutea convingerilor, au driblat ştrengăreşte practica legislativă internaţională. Ei au reuşit premiera mondială de a reincrimina insulta şi calomnia, deşi Parlamentul le dezincriminase. Gestul lor asteaptă înca o binemeritată recunoaştere din partea Cărţii Recordurilor.

Repetenţii libertăţii de exprimare
Am nevasta bodyguard/ ziaristii toţi îi sparg
Se acordă primarului multi-politic Lucian Iliescu, momentan membru PNL, care a agresat în mai multe rânduri jurnaliştii, atunci când aceştia îndrăzneau să documenteze neregulile din feuda Giurgiu. Primarul a făcut uz de arma gardianului primăriei, dar şi de calităţile de bodyguard ale soţiei pentru a pune pe fugă jurnaliştii incomozi.

Autor : Bogdan STOLERU, Amos News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.