Balkan Petroleum ar putea primi o amenda de 11 milioane de dolari

Compania Balkan Petroleum ar putea fi penalizata de AVAS cu o suma reprezentand 100% din pretul platit pentru achizitionarea pachetului majoritar al rafinariei Rafo Onesti, a anuntat astazi presedintele AVAS, Razvan Orasanu.

Motivul care ar putea duce la acordarea acestei amenzi il constituie contractul de novatie incheiat intre Balkan Petroleum si Calder-A, privind cesionarea pachetului majoritar de actiuni pe care BKP il detine la RAFO.

Novatia reprezinta schimbarea, in cadrul unui contract aflat in derulare, prin care o firma este inlocuita de o alta, in conditiile in care prima firma doreste sa renunte la contract iar cea de-a doua doreste sa preia respectivul contract. In cazul RAFO e insa nevoie si de acordul celei de-a treia parti, respectiv a AVAS.

Prin contractul incheiat intre AVAS si BkP, cesionarea actiunilor la rafinaria RAFO fara acordul scris al Autoritatii se penalizeaza cu o amenda ce reprezinta 100% din valoarea contractului de provatizare.

In luna iulie 2005, intre Calder-A si BkP s-a incheiat un contract de cesionare a actiunilor detinute de Balkan Petroleum la RAFO Onesti.

Calder-A e detinut de mai multe ONG-uri

AVAS nu si-a dat acordul privind aceasta tranzactie intrucat Calder-A a evitat sa puna la dispozitia autoritatilor documente care sa sustina stabilitatea financiara a firmei.

Actionariatul companiei Calder-A e cat se poate de incalcit. Proprietarul Calder-A e compania Vienna Capital Parteners Finance BV Olanda care la randul ei e detinuta in proportie de 100% de Vienna Capital Partners Unternehmungsberatung AG-Austria( VCPU AG-Austria).

VCPU AG-Austria are de asemenea un actionariat divers. E detinuta in proportie de 51% de fundatia Colegia Privatstiftung, capitalul disponibil fiind de doar 25 de mii de dolari. Restul actiunilor e impartit de alte doua fundatii: Polan Privatstftung si RatschSuedland Privatstiftung.

Exista indicii clare ca dupa data de 15 iunie 2006 actionariatul a fost schimbat, insa numele noilor proprietari nu este deocamdata cunoscut.

Calder-A se vrea proprietara peste RAFO Onesti

Pe data de 20 iulie Curtea de Apel Bucuresti a decis ridicarea sechestrului asigurator impus pe actiunile detinute de BkP la RAFO Onesti. Ceea ce este cel putin ciudat in opinia conducerii AVAS e ca cererea de ridicare a sechestrului a fost facuta de compania Calder-A, care nu are inca o pozitie oficiala in cadrul actionariatului RAFO.

Potrivit informatiilor de la Registrul Comertului si din Registrul Actionarilor, proprietarul rafinariei e si acum compania BkP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.