Balkan Petroleum ar putea primi o amenda de 11 milioane de dolari

Presedintele AVAS, Razvan Orasanu, a declarat ca in ultima perioada au existat presiuni pentru ca AVAS sa recunoasca pe Calder-A ca fiind proprietarul de drept al rafinariei RAFO Onesti.

„Advertorialele din presa, greva angajatilor rafinariei si implicarea politica in acest caz s-au facut tocmai pentru ca AVAS sa recunoasca pe Calder-A ca fiind proprietara a RAFO” a precizat Orasanu. „Singura calitate a Calder-A este insa aceea de potential doritor al Rafo” a completat Orasanu.

„Orice tranzactie avand girul AVAS, cu actiuni RAFO, ar fi fost ilegala atata timp cat incepand cu luna august 2005 a fost impus un sechestru asigurator in urma unei ordonante emise de procurori” a continuat presedintele Autoritatii.

RAFO Onesti- un exemplu de privatizare esuata

Pana la sfarsitul anului urmeaza sa se clarifice situatia RAFO. Potrivit contractului, in decembrie urmeaza sa expire termenul necesar reorganizarii societatii.

La expirarea termenului de doi ani, creditorii rafinariei vor avea dreptul sa ceara in instanta falimentarea societatii.

Datoriile cumulate se ridica in acest moment la suma de 6 mii de miliarde lei vechi, fara a fi calculate insa penalizarile aferente.
Tentativele statului de privatizarea a rafinariei RAFO Onesti dateaza inca din 2001 cand AVAS a vandut 59% din actiuni companiilor Imperial Oil si Canyon Servicos contra sumei de 1.5 milioane de dolari.

Ulterior insa, Ministerul Finantelor Publice a realizat conversia in actiuni a unei datorii, redevenind actionar pe 94% din actiuni. Urmatorul pas a fost vanzarea pachetului detinut de stat tot companiilor Imperial Oil si Canyon Servicos, de data aceasta contra sumei de 11.4 milioane de doalri.

In anul 2004, Balkan Petroleum a cumparat Imperial Oil si Canyon Servicos pentru ca un an mai tarziu sa cedeze 98% din actiuni companiei Calder-A.

In anul 2005 pierderile rafinariei s-au ridicat la 153,7 milioane de lei, ce-i drept cu aproape 60% mai mici decat in anul 2004 cand valoarea deficitului a fost de 372 de milioane de lei. Cifra de afaceri a companiei a fost de 1,805 miliarde de lei.

In 2005 veniturile au totalizat 1,805 milioane de lei in timp ce cheltuielile s-au ridicat la valoarea de 1,959 de milioane.Veniturile au fost cu 50% mai mari in 2005 fata de 2004

Rezultatele operationale – cele care decurg din activitatea de baza a companiei – arata un profit de 18,5 milioane de lei in 2005, comparativ cu 6,5 milioane de lei in 2004. In primul trimestrul din 2006, Rafo Onesti a obtinut un profit operational 10,6 milioane lei.

Sursa: HotNews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.