850 de lei, preţul invalidităţii

Vasile Guţu, de 36 de ani, fost motostivuitorist şi macaragiu al firmei Arabesque (n.r.- firmă de materiale de construcţii şi finisaje) nu mai poate merge.
De fapt, nici picioarele nu şi le mai simte! Calvarul a început pe 2 iulie, anul trecut, când a fost prins la mijloc – între stivuitor şi rastelul în care se depozitau baloţii de fier. Totul pentru un salariu de 850 de lei! “De peste doi ani eram angajat la firma Arabesque. Eram şi motostivuitorist, şi macaragiu. Deodată am văzut cum fuge braţul motostivuitorului în stânga. Am sărit din locul în care eram şi am fost prins la mijloc. M-au scos colegii. Eram inconştient!”, povesteşte Vasile Guţu, cum  a început drama vieţii sale. La Spitalul Judeţean din Bacău a  fost dus mai mult mort decât viu. A fost transferat în Iaşi la Spitalul de Urgenţă “Sf. Ioan”, iar apoi la Clinica de Neurologie şi Neurochirurgie din Tătăraşi.

Şase ani de exerciţii până la primul pas

Au urmat zile în care bărbatul a dus o luptă cruntă cu moartea. În cele din urmă a înfrânt-o! Cu preţul invalidităţii! Acum speră că într-o zi va merge! După şase ani de kinetoterapie şi exerciţii. Aşa i-a zis profesorul neurochirurg din Iaşi. “Am avut trei operaţii, dintre care două pe coloană. Mi s-au pus nişte plăcuţe şi şuruburi. Am stat 20 de zile sub supravegherea profesorilor neurochirurgi. Când m-am externat profesorul neurochirurg care m-a operat mi-a spus ca am şanse să merg. După vreo şase ani de exerciţii. Muncesc zilnic pentru asta. Fac şi câte şapte ore de exerciţii zilnic. Aşa cum pot eu, dar le fac”, a afirmat Vasile Guţu care refuză ideea că va rămâne toată viaţa într-un scaun cu rotile.

Firma Arabesque se face că plouă când vine vorba de despăgubiri

Vasile Guţu trăieşte dintr-o pensie de boală de 500 de lei, plus alte 200 pensie de persoană cu handicap, la care se mai adaugă 570 de lei indemnizaţia de însoţitor a soţiei sale. Banii sunt insuficienţi pentru traiul de zi cu zi al familiei şi pentru tratamentul bărbatului. ~n plus, conducerea firmei Arabesque refuză să îi dea omului vreo despăgubire pentru a se putea trata şi pentru a duce o viaţa decentă alături de soţia şi fiul său. Pe lângă toate acestea, tratamentele şi operaţiile bărbatului au adus întraga familie cu banii la fundul sacului. “Am cerut despăgubiri de la firmă, dar nu vor să-mi dea. Suma pe care o cer este una reală. Exact de banii aceia am nevoie să mă pot trata. Mai vroiam un scaun cu rotile şi o saltea antiescarie (n.r. – contra rănilor dobândite din cauza aşezării într-o singură poziţie). I-am dat în judecată. Nu aveam altă soluţie!”, a explicat Guţu.

Greşeli cu duiumul depistate de inspectorii ITM

Inspectorii ITM au finalizat ancheta, au constatat multe nereguli şi au amendat firma cu 50 de mii de lei. Una dintre cele mai grave abateri a fost că, de luni bune, nu se mai făcuse protecţia muncii pentru angajaţi. “În fiecare dimineaţă trebuia să se facă protecţia muncii. Ne chema şi ne punea doar să semnăm. Atât! Fără să ne explice nimic! «Veniţi aici, domnu’ Guţu. Semnaţi aici!» «Ce să semnez?» «Protecţia muncii!» «Aha! Uite, am semnat!»”, rememorează bărbatul de 36 de ani un dialog cu unul dintre angajaţi responsabil cu protecţia muncii. Cristian Cucuian, directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă, (ITM) Bacău îşi aminteşte de accidentul de la Arabesque. “Au fost găsite multe nereguli. Şi grave! Cele mai multe erau legate de protecţia muncii şi de instruirea personalului. Clar! A fost un accident de muncă!”, a declarat directorul ITM Bacău.

“Mă aşteptam la o altă atitudine din partea firmei!”

Florin Dănilă, avocatul lui Guţu, afirmă că este dezamăgit de reacţia conducerii firmei Arabesque. “Cei de la firma la care a lucrat l-au luat în râs cu o sumă foarte mică. Văd că tărăgănează mult cu procesul. Ba chiar au vrut să-l mute în altă localitate! Sunt convins că omul va obţine până la urmă banii de care are nevoie. Din punctul meu de vedere,  Arabesque este o firmă mare cu investiţii minime. E vraişte acolo la ei. Sincer, mă aşteptam la o altă atitudine din partea lor. Credeam că îşi despăgubesc altfel angajaţii. A fost totuşi un accident de muncă. E prestigul lor în joc! Dar văd că nu îi interesează acest lucru”, a afirmat avocatul Florin Dănilă.

Conducerea firmei Arbesque refuză să vorbească

Daniel Dinulescu, directorul zonal al firmei Arabesque, este rezervat în declaraţii. Ba mai mult, îşi aminteşte foarte vag de accidentul din vara anului trecut. “Parcă a fost un accident, nu mai ştiu exact! Nu dau eu declaraţii despre acest lucru. Avem o echipă de jurişti şi cu ei trebuie să luaţi legătura. Nu cu mine! Pe mine întrebaţi-mă de vreo cărămidă, ceva! Nu de accidente de muncă”, a afirmat directorul Dinulescu, după ce ne-a întrebat de două ori de la ce publicaţie suntem şi funcţie ocupăm în organigrama ziarului. Norocel Stan, consilier juridic al firmei de construcţii susţine că suma cerută de Guţu este prea mare. “Nu trebuia să se ajungă până aici. Iniţial a cerut o sumă mai mică şi acea mi se părea una rezonabilă şi adecvată nevoilor sale. Acum cere mai mulţi bani. De aceea suntem în proces. Nu mi se pare o sumă obiectivă”, a declarat consilierul juridic. (Olimpia FILIP)

Olimpia Filip

Inainte - Editie de Bacau Articole publicate pe Bacaul.ro cu permisiunea autorului.

One thought on “850 de lei, preţul invalidităţii

  • marți, 14-01-14 la 20:34
    Permalink

    nu e singura firma ordinara din bacau.Mai este una si in buhusi

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.