6 august – Ziua minerului

Astăzi, România sărbătoreşte Ziua Minerului. În Valea Jiului sunt programate evenimente prin care sunt comemoraţi muncitorii care şi-au pierdut viaţa atât în mişcările de protest, precum şi în accidentele de muncă ce au avut loc de-a lungul timpului.

La Lupeni vor avea loc depuneri de coroane în memoria muncitorilor care au murit în timpul grevei din 1929. Ulterior, grupul se va deplasa la Poarta Doi şi la mina Vulcan.

De-a lungul vremii, Valea Jiului a fost marcată de mişcari sociale ample. Astfel, protestul care a avut loc în zilele de 5 şi 6 august 1929, la mina Lupeni, a degenerat într-un măcel. Au murit atunci 30 de ortaci în urma intervenţiei jandarmilor.

În 1977 o nouă mişcare socială s-a declanşat în Valea Jiului. 35 de mii de mineri, adică mai bine de o treime din efectivul din acea zonă, au intrat în grevă la 1 august 1977, ca protest la decizia autorităţilor de majorare a limitei de pensionare pentru lucrătorii din subteran.

Sindicaliştii au cerut să discute personal cu Nicolae Ceauşescu şi nu au încetat greva până ce fostul dictator nu a venit la Petroşani să le promită un nou program de lucru. În urma protestului încheiat pe 4 august, 15 mineri grevişti au fost arestaţi, iar 3 mii de mineri au fost expulzaţi din Valea Jiului.

Un alt moment comemorat astăzi în Valea Jiului este accidentul de muncă de la mina Vulcan din 7 august 2001. 14 mineri au murit atunci, iar unul a fost rănit în urma unei explozii produse în subteran.

Sectorul mineritului a generat, după 1989, din cauza încercărilor eşuate de restructurare: scăderea bruscă a economiei unor regiuni miniere, amplificarea problemelor sociale şi de mediu în aceste regiuni şi accentuarea sărăciei.

Conform ministerului economiei şi finanţelor, în prezent, activitatea de extracţie se desfăşoară în 65 de mine şi cariere, iar numărul angajaţilor din mine se ridică la 33.760 de persoane.

Sursa: RTV

2 comentarii la „6 august – Ziua minerului

  • marți, 07-08-07 la 16:13
    Permalink

    iar momentul rusinii (pe care nu l-au tinut), pentru macelul pe care o mare parte dintre mineri l-au infaptuit in ’89 (multi dintre romani au putut vedea la TV si pot prin intermediul unor web-site-uri) lovind oamenii cu bocancii si cu „ciomege” de lemn, nu a fost nici macar adus aminte in articol!!!!!
    ei vor ca acele clipe sa fie uitate iar dumneavoastra le dati curs tacerii exprimate.

    Răspunde
  • vineri, 07-08-09 la 20:37
    Permalink

    Ptr TICU

    Ia uite aici putin, Ticule.
    http://www.poezie.ro/index.php/personals/13900333/Ziua_Minerului,_o_zi_a_ru%C5%9Finii

    Si sa-ti mai spun ceva. Ceea ce fac tiganii de etnie roma pateaza obrazul natiei asteia mai mult decat actiunile minerilor. Dar trebuie sa ne asumam fiecare gest al semenilor nostrii, fie ca e vorba de bizonii din trafic, de actiunile de protest scapate de sub control sau de manipularile perverse ale artizanilor comunismului care te-a tinut in tacere pana in ’89. Asta daca ai o istorie pe lumea asta inainte de aceea data.
    Nu blama o breasla ptr actiunile unora dintre ei. Altminteri judeca-i pe doctori ptr cei multi si anonimi ce mor sau sufera in urma tratamentelor medicale, sau gandeste-te la nevinovatii care sufera in urma proceselor injuste ale breslei avocatilor sau judecatorilor, la produsele agramate ale sistemului de educatie contemporan ajunse in parlamentul european. Tu ce breasla esti, Ticule? Chiar mi-ar placea sa stiu. Ferice de tine daca esti fara de pata.

    Cu respect

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.