Conditii de acordare si plata a concediilor medicale

La cererea mai multor cititori, reluăm un act normativ, apărut anul trecut, şi care a intrat în acest an în vigoare. Este vorba despre Ordonanţa de Urgenţă 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, act care aduce modificări privind acordarea concediilor medicale, plata acestora şi a altor indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate.

Concediile medicale şi îndemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate la care au dreptul asiguraţii sînt: concediile medicale şi indemnizaţiile temporare de muncă; concediile medicale şi indemnizaţiile pentru prevenirea îmbolnăvirilor şi recuperarea capacităţii de muncă; concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate; concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav; concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.

Începînd cu data de 1 ianuarie 2006, cota de contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate este de 0,75%, aplicată la fondul de salarii. Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor de concedii medicale şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical.

Se asimilează stagiului de cotizare în sistemul de asigurări sociale de sănătate perioadele în care asiguratul beneficiază de concediile şi indemnizaţiile prevăzute în prezenta ordonanţă precum şi perioadele în care asiguratul:
– a beneficiat de pensie de invaliditate;
– a urmat cursurile de zi ale învăţămîntului universitar organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora;

Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă fără condiţii de stagiu de cotizare în cazul urgenţelor medico-chirurgicale, neoplaziilor şi SIDA.

Baza de calcul a concediilor medicale şi indemnizaţiilor se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.
În situaţia în care la stabilirea celor 6 luni din care se constituie baza de calcul a indemnizaţiilor se utilizează perioade asimilate stagiului de cotizare, veniturile care se iau în considerare, după caz, cuantumul indemnizaţiilor primite sau salariul minim brut pe ţară. Din duratele de acordare a concediiilor medicale exprimate în zile calendaristice se plătesc zilele lucrătoare.

Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă se suportă de către angajator, în funcţie de numărul de angajaţi astfel: pînă la 20 angajaţi – din prima zi pînă în a 7-a zi de incapacitate; între 21-100 angajaţi – din prima zi pînă în a 12-a zi de incapacitate; peste 100 de angajaţi – din prima zi pînă în a 17-a zi de incapacitate.

Din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, începînd cu: ziua următoare celor suportate de angajator şi pînă la data încetării incapacităţii temporare de muncă sau a pensionării acestuia; începînd cu prima zi de incapacitate de muncă, în cazul persoanelor plătite de la şomaj, asociaţi, comanditari sau acţionari, administratori, membri ai asociaţiei familiale, persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente.

Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă pentru fiecare tip de afecţiune este de cel mult 183 de zile în interval de un an. Începînd cu a 90-a zi de concediu se poate prelungi pînă la 183 de zile cu avizul medicului expert al asigurărilor sociale.
Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă se determină prin aplicarea procentului de 75% asupra bazei de calcul. Cu 100% se plătesc concediile medicale determinate de tuberculoză, SIDA, neoplazii, boală infecţioasă din grupa A şi urgenţe medico-chirurgicale.

Concediul de sarcină şi lehuzie este de 126 zile, 63 de zile înainte şi 63 după naştere, care se pot compensa între ele cu condiţia ca duara minimă a concediului de lehuzie să fie de minim 42 de zile calendaristice, iar cuantumul lunar al indemnizaţiei de maternitate este de 85% din baza de calcul.
Femeile, persoane cu handicap, asigurate, beneficiază de concediu pentru sarcină începînd din luna a 6-a de sarcină. Cuantumul indemnizaţiei de risc maternal este de 75% din baza de calcul.

72 de comentarii la „Conditii de acordare si plata a concediilor medicale

  • luni, 17-07-06 la 8:39
    Permalink

    am o persoana ca re nu are baza de calcul, deoarece in ultimile 12 luni a fost in cocediu de maternitate si a nascut al doilea copil cum calculez baza de calcul

    Răspunde
    • luni, 19-10-15 la 10:01
      Permalink

      La o persoana care nu are baza de calcul, deoarece in ultimile 23 luni a fost in cocediu ptr crestera copilului pana la 2 ani si a intrat in Concediul de sarcină şi lehuzie penru
      al doilea copil cum calculez baza de calcul.

      multumesc!

      Răspunde
  • marți, 25-07-06 la 10:48
    Permalink

    Asi dori sa stiu daca sunt in concediu de odihna,si ma inbolnavesc si in acel timp primesc de la doctor concediul medical, se poate prin lege intreruperea concediului de odihna si daca angajatorul este obligat prin lege sa acepte intreruperea concediului de odihna si sa ia in consideratie concediul medical si cum se procedeaja.VA MULTUMESC CU RESPECT.

    Răspunde
  • miercuri, 23-08-06 la 0:15
    Permalink

    Va rog sa-mi spuneti de catre cine se plateste un concediu de maternitate pe luna august (31 zile ) daca salariata a nascut pe 11 iulie, societatea are un singur angajat(adica persoana in discutie), iar societatea nu „merge bine ” fiind mereu pe pierdere.Se respecta conditia conform legii din 2005 in care societatea cu pana la 20 angajati suporta 7 zile lucratoare , restul fiind suportat de Casa de As. Sanatate? sau se suporta integral de catre societate? sau …se suporta integral de CASS?Sa lariata a fost incadrata pe postul de vanzator cu salariul min / economie.

    Răspunde
  • joi, 11-01-07 la 16:27
    Permalink

    Va rog sa-mi spuneti si mie cum se plateste concediul medical mai nou.Va multumesc

    Răspunde
  • miercuri, 07-05-08 la 20:58
    Permalink

    se acorda spor de vechime cand esti in concediu medical?

    Răspunde
  • marți, 20-05-08 la 22:27
    Permalink

    formularul de concediu medical al unui angajat este obligatoriu sa il semneze medicul de intreprindere, sau este suficient daca se semneaza de catre medicul de familie? in baza carui act normativ?

    Răspunde
  • marți, 03-06-08 la 12:09
    Permalink

    sporul de vechime se acorda cand esti in concediu medical?

    Răspunde
  • joi, 05-06-08 la 15:58
    Permalink

    As dori sa stiu daca la un angajat care a inceput activitatea la 01.05.2008 si care din 20.05.2008 are concediu medical (urgenta-100%)si care nu a realizat venituri in ultimele 6 luni, pt a i se putea stabili baza de calcul, i se poate plati acest concediu medical. Stagiu de cotizare are deoarece a lucrat in ultimele 12 luni anterioare lunii mai, dar nu in ultimele 6 luni. Dca da, cum se calc baza de calcul?

    Răspunde
  • vineri, 27-06-08 la 9:04
    Permalink

    Sunt operata de 3 saptamani de hdl l5-s1 si am primit concediu medical de 100% in timpul spitalizarii si inca 21 de zile dupa iesirea din spital . In continuare mi s-a acordat concediu cu 75% .Vreau sa stiu daca este normal pentru acordarea acestui procentaj in situatia acestor operatii , pt. ca a fost urgenta medico-chirurgicala.

    Răspunde
    • duminică, 26-07-09 la 15:24
      Permalink

      da asa am patit si eu dupa o operatie si tot cu 75% mi s-a platit restul de concediu medical.Nu mi se pare normal dar ce e oare normal in tara asta.

      Răspunde
  • vineri, 27-06-08 la 9:17
    Permalink

    Am sta in concediu medical in perioada 1 decembrie2007-25ianuarie2008 pentru tratament si fizioterapie pentru hdl L5-S1, crezand ca ma va ajuta . In acest timp am acumulat un nr. de 51 de zile de medical . am mers inca 4 luni la serviciu dupa care m-am internat pentru urgenta medico-cirurgicala pentru hdl L5-S1 .
    Am ajuns la un nr. de 90 de zile de medical . as vrea sa stiu cat as putea sa mai stau in medical , pt. ca nu pot merge la munca atat de repede si trebuie sa ma recuperez. Mentionez ca serviciul meu consta in foarte mult stat in picioare si foarte mult efort fizic. Daca m-as pensiona un an de zile cu cat as fi platita la salariul meu de 600 ron pe cartea de munca ?

    Răspunde
    • duminică, 05-09-10 la 16:08
      Permalink

      am fost in concediu medical 21zile lucratoare am fost platita75% am hernie de disc L3-L4am reiceput serviciu 5lile si am facut o criza la care urmeaza sa ma operez mai am dreptu la C.M. SI SA FIU PLATITA

      Răspunde
  • vineri, 04-07-08 la 18:24
    Permalink

    am un concediumedical pentru o criza biliara.La servici refuza sa mi-l plateasca.Pot face acest lucru?

    Răspunde
  • joi, 10-07-08 la 22:53
    Permalink

    va rog sa-mi spuneti cum platesc o angajata cu concediu medical 75% salariu brut 600ron.se calculeaza 75% din venitul net?MULTUMESC!

    Răspunde
  • duminică, 13-07-08 la 19:58
    Permalink

    va rog sa-mi spuneti daca in cazul in care nu am prezentat concediul medical in termenul de 5 zile din luna care a urmat concediului si l-am prezentat mai tarziu, acesta se mai plateste in conditiile in care zilele de concediu medical mi-au fost motivate? caci administratia ma instiintat ca nu imi va plati concediul medical pe motivul mai sus mentionat. va multumesc!

    Răspunde
  • vineri, 18-07-08 la 14:56
    Permalink

    am fost operata de apendicita, si in luna iulie sunt in concediu medical pe certificatul medical codul de indemniztie este 01 si este bifat si urgenta medico-chirurgicala.este sau nu platit 100%????

    Răspunde
  • duminică, 24-08-08 la 12:59
    Permalink

    sunt in concediu medical de 10 luni avand cod de boala 14 si iau 430 lei si vreau sa stiu daca imi mai da 1 an voi lua aceeasi suma/

    Răspunde
  • joi, 28-08-08 la 16:59
    Permalink

    Doresc sa stiu daca se poate reveni din concediul medical inainte de expirarea acestuia si daca se poate plati deci mai putine zile decat au fost acordate prin certificat?
    multumesc

    Răspunde
  • luni, 08-09-08 la 18:04
    Permalink

    am fost internat in spital in perioada 18.07.2008-11.08.2008 si mi-a fost prelungit concediul medical pana pe 25.08.2008;
    formularele de concediu medical le-am dus la societatea unde lucrez pe data de 26.08.2008 atunci cand am terminat concediul medical;
    pe perioada 18.07.2008-31.07.2008 nu mi-a fost platit concediul medical pentru ca nu l-am adus la termen.
    cum pot primii banii pe zilele lunii iulie 2008
    multumesc

    Răspunde
  • joi, 30-10-08 la 18:29
    Permalink

    am facut infart si trebuie sa ma operez urgent alfel…..sunt in medical pina la operatie programata peste 2 luni si sunt platit cu 75 la suta este normal pentru cod de urgenta chirurgicala.459 cod.Cine imi poate raspunde?

    Răspunde
  • luni, 10-11-08 la 20:40
    Permalink

    mi s-a inbolnavit copilul de 3 si 10 luni ani pot sa imi iau concediu medical pentru copil nu are cine sa aiba grija de el va multumesc

    Răspunde
  • luni, 05-01-09 la 16:31
    Permalink

    Va rog, daca se poate, sa-mi spuneti cum pot sa beneficiez de asigurare facultativa de sanatate, in conditiile in care nu realizez nici un venit; eventual care este cuantumul si durata minima de cotizare; unde ma pot adresa? Faceti-mi trimitere spre materiale informative. Va multumesc.

    Răspunde
  • vineri, 09-01-09 la 16:20
    Permalink

    Am trei luni de cand muncesc. Am o prblema medicala si vreau sa-mi un concediu medical. Pot sa fac acest lucru? Zilele din concediu medical imi sunt platite?

    Răspunde
  • joi, 29-01-09 la 10:59
    Permalink

    sunt opfrat de hernie inghinala am concediu medical cod 01 si 564 doresc sa stiu ce procent din salariul negociat voi primi.

    Răspunde
    • luni, 11-06-12 la 15:36
      Permalink

      Am si eu o antrebare,dupa 2 luni de concediu medical pot sa ma bag an somaj.Am fost operat de hernie disc si nu mai pot sa lucru fizic,pentruca lucram an domeniu constructii si eram dulger si doktoru care ma operat mia zis ca nu mai am voie sa fac efort fizic va rog sa ma ajute cnva cu aceasta antrebare va rog frumos.

      Răspunde
  • miercuri, 11-02-09 la 13:21
    Permalink

    SUNT IN CONCEDIU PTR.CRESTERE COPIL PINA LA 2 ANI POT LUCRA CU CONTRACT DE MUNCA LA ALTA SOCIETATE IN ACEASTA PERIOADA

    Răspunde
  • miercuri, 01-04-09 la 17:35
    Permalink

    AM FOST INTERNATA IN SPITAL SI LA EXTERNARE AM PRIMIT CONCEDIUL MEDICAL CU COD 01 SI 511.VREAU SA STIU DACA CODUL 01 ESTE CORECT SI NU ESTE O GRESEALA UMANA?

    Răspunde
  • miercuri, 01-04-09 la 20:22
    Permalink

    sunt in c.med.de 1 luna si jumatate (cod boala 141-operatie)si va rog sa imi spuneti si care este salarul pe care il voi primi
    venitul brut pe ultumile 6 luni a fost 3 luni-1000 lei si 3 luni-1200 lei).Eu primesc salariul in avans si lichidare ,iar patronul mi-a spus ca nu beneficiez decit de lichidare.Va rog mult sa ma lamuriti si pe mine.

    Răspunde
  • luni, 13-04-09 la 21:12
    Permalink

    am fost in concediu medical de pe data de 25 martie pana pe 1 aprilie din cauza unei pneumonii si medicul mia zis k mia dat acest concediu de 100% dar plata pe luna martie a fost doar de 710 lei si nu inteleg de ce sau daca este corect deoarece din luna februarie ni s-au marit salariile pe cartea de munca de la 803 la 950 ron iar in mana luam un pic mai mult cu tot cu sporuri de noapte,de weekend.As dori si eu sa stiu cum se calculeaza aceste concedii pentru ca nu mi se pare corect atata timp cat concediul este 100% sa iau acest salariu.Va multumesc astept raspunsul dumneavoastra

    Răspunde
  • luni, 13-04-09 la 21:27
    Permalink

    am fost in concediu medical de pe data de 25 martie platit cu 100% pt o pneumonie,lucrez la aceasta firma de pe data de 14.05.2009 cu un salar de 803 ron pe cartea de munca,iar din luna februarie 2009 cu 950 pe cartea de munca.plata pe luna martie a fost de 710 ron cu toate ca am avut concediu de 100% as dori sa stiu cum se calculeaza plata concediului de 100% si a celui de 75% va multumesc

    Răspunde
  • miercuri, 06-05-09 la 15:03
    Permalink

    sunt in concediu medical pt ca sunt internata cu copila mea .au voie patroni sati ceara sa demisionezi?

    Răspunde
  • vineri, 08-05-09 la 19:38
    Permalink

    sunt in concediu de risc maternal si venitul mediu pe ultimele 6 luni este de 1200 de ron .As vrea sa stiu daca se impoziteaza aceasta suma si cat voi lua in mana?

    Răspunde
  • miercuri, 13-05-09 la 15:20
    Permalink

    Buna ziua,vreau sa stiu daca exita vreo lege si daca da sa-mi spuneti si mie nr si anul, in care se specifica confidentialitate certificatului medical

    Răspunde
  • marți, 02-06-09 la 8:54
    Permalink

    eu am fost internata cu eminenta de avort si nu am reusit sa duc medicalul la servici datorita faptului ca nu mi se dadea voie sa ies din spital si pe de alta parte medicul meu ginecolog nu imi da medicalul decat in momentul externarii si l-am dus mai tarziu cam pe data de 15 a lunii(normal ar fi trebuit sa-l duc pana pe 5).au dreptul sa nu ma plateasca?

    Răspunde
  • miercuri, 22-07-09 la 10:08
    Permalink

    la bugetari,daca nu am constituit fondul pentru medicale necesar platii concediilor medicale din luna respectiva, pot plati concediile mai tarziu cand voi constitui fondul? sau sunt obligata sa-l platesc in luna respectiva?

    Răspunde
  • marți, 04-08-09 la 10:00
    Permalink

    Buna ziua,

    As dori sa ma ajutati in urmatoarea problema:
    Cum pot proceda ca si angajator, fara sa incalc legea in conditiile in care:
    1. un angajat a intrat in concediu de odihna, cu o cerere prealabila de 24 h – fara sa astepte sa i se spuna cate zile de CO are dreptul, i se trimite acasa o instiintare prin care este anuntat ca are dreptul la un numar de X zile avand in vedere ca in timpul anului a avut un numar considerabil de absente nemotivate, dar care au fost platite de angajator;
    2.acelasi angajat in momentul in care a primit aceasta instiintare s-a prezentat la sediul firmei cu un concediu medical;
    3.de retinut faptul ca in ziua in care s-a prezentat cu cererea pentru concediul de odihna s-a prezentat si cu cererea de demisie si cf legii ar trebui sa vina la serviciu 15 zile, dar acest preaviz a fost intrerupt de concediul medical;
    4. stiu ca angajatului i se poate cere sa faca un set de analize in urma carora sa se ateste veridicitatea acelui concediu medical, dar….. medicul de medicina muncii este in concediu de odihna;
    5. cum pot iesi din aceasta situatie ca si angajator, fara sa platesc acest concediu medical inainte de a fi verificat de medicul de medicia muncii fara sa incalc legea??
    Va multumesc anticipat si astept raspunsul dumneavoastra pentru a putea rezolva aceasta situatie fara precedent pentru firma la care lucrez!

    Răspunde
  • miercuri, 19-08-09 la 17:48
    Permalink

    as vrea sa stiu si eu ce suma ar trebui sa primesc in plata concediului medical daca salariul meu este de 750 lei, concediul medical fiind de 100% eu suferind de o forma de tuberculoza.,.astept un raspuns urgent.,.multumesc,..

    Răspunde
  • marți, 01-09-09 la 7:55
    Permalink

    doresc sa stiu daca un angajat care nu are stagiu de cotizare are dreptul la plata concediului medical . Mentionez ca primele doua concedii medicale au fost cu cod 06 , iar urmatoarele cu cod 01 . Pe cele cu cod 06 societatea le plateste dar cum se procedeaza cu celelalte doua cu cod 01 se platesc sau nu . Va multumesc astept raspuns.

    Răspunde
  • luni, 14-09-09 la 17:44
    Permalink

    as dori si eu sa stiu daca plata concediului medical se face :75% din salariul brut sau 75% din salariul net?

    Răspunde
  • joi, 01-10-09 la 20:55
    Permalink

    am 6 zile de CM,am spasmofilie si am facut o criza.am trimis concediul meu la firma care lucrez si nu vor sa mi-l plateasca pe motiv ca nu le-am dus reteta si bonul de la farmacie.au voie sa faca asa ceva?si cica imi taie si bonurile pe lua respectiva ca nu am anuntat-o pe ea de CM,desi am anuntat-o pe sefa mea.au voie sa faca asa ceva?va rog sa imi raspundeti careva

    Răspunde
  • sâmbătă, 05-12-09 la 22:14
    Permalink

    Doresc sa intreb pe cineva care cunoaste legislatia in domeniul :
    Cine plateste primele 5 zile de concediu medical in urma urgentelor chirurgicale: firma la care este angajat bolnavul sau Casa de Asigurari de Sanatate? Ce penalizari are Casa de Asig. daca nu-si onoreaza plata concediilor medicale catre firmele care sunt coreste si-si platesc lunar impozitul catre sanatate?

    Răspunde
  • duminică, 03-01-10 la 12:38
    Permalink

    Rog sa ma lamuriti si pe mine cu un lucru:concediul medical se plateste 75%din salarul brut sau din salarul net?.salarul fiind munimul pe economie

    Răspunde
  • joi, 04-02-10 la 22:13
    Permalink

    Buna ziua,eu am lucrat la o societate de pe 9 noiembrie 2009,apoi din cauza conditiilor de lucru(10 grade celsius,uneori 8),m-am imbolnavit de pneumonie,avand concediu medical de pe 9 decembrie pana pe 18 decembrie.Am aflat in luna ianuarie ca nu se poate plati concediul.Vreau sa stiu de catre cine trebuie platit.Mentionez ca pe data de 9 ianuarie contractul de munca s-a incheiat(a fost pe o perioada de 2 luni).Innainte de a lucra si dupa incheierea contractului sunt coplatitoare de CAS,intrucat sotul meu este salariat si sunt trecuta pe adeverinta lui de salariat.Societatea nu a platit drepturile salariale pe luna decembrie,si nici ianuarie la salariati.Vreau sa stiu care imi sunt drepturile.Multumesc

    Răspunde
  • marți, 09-02-10 la 17:19
    Permalink

    am fost angajat la o firma de paza si ordine cu contract pe perioada determinata din 30oct 2009 pana in 30 ian 2010,iar pe dat de data de 28 12 2009 am fost dus de la lucru la spital si internat iar pe data de 08 01 2010 am fost operat la spate de hernie de disc si acm ma afluin concediul medical post operator.Pana pe 30 01 2010 concediul medical il plateste firma la caream fost angajat ,cine plateste concediul medical dupa 30.01.2010 cand a expirat contractul meu de minca
    multumesc

    Răspunde
  • vineri, 12-02-10 la 17:38
    Permalink

    am fost angajata pe 12 august 2009, am ramas insarcinata si urmeaza sa nasc pe 29 septembrie 2010 ,asa a calculat medicul, vreau sa stiu daca o sa pot benefecia de indemnizatia de 600 lei pentru cresterea copilului. daca o sa imi iau concediu medical in timpul sarcinii nu o sa imi afecteze cele 12 luni care trebuie sa le ai ca sa iei banii? si cand o sa pot pleca in concediu prenatal? multumesc!!!

    Răspunde
  • sâmbătă, 20-02-10 la 18:12
    Permalink

    as vrea sa stiu cit este concediul medical la boala cu codul 931 la un salariu de 600ron

    Răspunde
  • luni, 01-03-10 la 14:16
    Permalink

    am la o unitate un concediu de maternitate,stiu sa calculez salariul de baza,dar nu stiu ce contributii se mai platesc in acest caz.Adica ce mai suporta angajatul si ce mai platescte angajatorul.Multumiri.

    Răspunde
  • miercuri, 17-03-10 la 11:51
    Permalink

    Sanbata si duminica se platesc in concediu medical?

    Răspunde
  • marți, 27-04-10 la 11:03
    Permalink

    in urma cu cateva luni am avut un accident rutier in urma caruia am fost nevoita sa stau aprox 2sapt in concediu medical.pana in momentul accidentului am avut 1 an de zile vechime la aceasta societate!Intrebarea mea este:cine imi plateste acest concediu medical?patronul unde am fost angajata a spus ca nu este obligat sa imi plateasca concedul medical doar cand primeste banii respectivi intre un an si 3 ani!va rog tare mult sa imi da-tyi si mie un raspuns in legatura cu aceasta nelamurire!
    va multumesc,

    Răspunde
  • luni, 17-05-10 la 14:38
    Permalink

    va rog sa-mi spuneti cum se plateste o angajata cu concediu medical 75% salariu brut 600ron.se calculeaza 75% din venitul net sau cu salar brut?MULTUMESC!

    Răspunde
  • duminică, 23-05-10 la 10:48
    Permalink

    imi puteti spune va rog daca este posibil ca CAS-UL SA NU VIREZE BANII PT. CONCEDIILE MEDICALE DIN LUNILE IAN.,FEBR.,MARTIE.APRILIE SAU ANGAJATORII NU LE PLATESC?

    Răspunde
  • miercuri, 07-07-10 la 19:39
    Permalink

    Am un angajat care e in concediu medical din vara anului trecut cum ca ar fi suspect de ceva boala la plamani insa de cate ori aduce concediul medical lunar imi spune ca se simte foarte bine si in ianuarie a vrut sa-si reinceapa activitatea si sa revina la munca .Din cauza crizei am fost nevoiti sa reducem personalul asa dar i-am spus in ianuarie ca trebuie sa i se reduca postul din motive de neputinta platii angajatilor .A zis ca ultimul concediu medical va fi in urmatoarea luna ….dar de atunci continua luna de luna sa vina cu alte concedii medicale (cred ca acum are cam un an de cand e in concediu medical ).Mentionez ca pretinde chiar aceasta persoana ca se simte f. bine .Ce pot face ,ca angajator, sa determin persoana cu pricina sa incetezesa-si rezolve acele concedii medicale ?

    Răspunde
  • joi, 22-07-10 la 15:19
    Permalink

    am dus la unitate un concediu medical in data de 22.07.2010, certificatul fiind eliberat pe 21.07.2010 cod 08.Unitatea refuza sa-l plateasca pe motiv ca pe data de 21.07.2010 a incheiat salarile pe luna iulie?????. Ce pot face sa-mi plateasca concediul medical?

    Răspunde
  • joi, 12-08-10 la 13:54
    Permalink

    sunt bolnava de tbc din octombrie 2009.angajatorul meu nu mai vrea nici sa-mi primeasca certificatul m-a dat afara din birou .ce pot sa fac .am doi copii in intretinere.

    Răspunde
  • joi, 16-09-10 la 19:38
    Permalink

    buna!lucrez in cadrul unei firme private si ulterior am fost diagnosticat de catre medicul neochirurg cu discopatie lombala,si as dori sa stiu daca am dreptul la concediul medical,cit timp si la un salariul de 900ron,cit la 100 voi fi platit in concediul medical.va multumesc mult

    Răspunde
  • joi, 23-09-10 la 10:07
    Permalink

    as vrea sa stiu la concediu de boala cu cod 458 la un salariu de 907 cat se plateste.

    Răspunde
  • vineri, 24-09-10 la 8:24
    Permalink

    Vreau sa stiu daca imi pot lua concediu medical daca eu lucrez la firma de 2 luni si jumatate.Si cum voi fi platita?

    Răspunde
    • marți, 28-12-10 la 19:05
      Permalink

      Am lucrat la o firma pana la 1 aug 2010,apoi am intrat in somaj tehnic.M-am angajat la 1 nov 2010 in alta parte,iar de pe 20 dec pana pe 24 dec 2010 am concediu medical.Sefii spun ca nu mi-l pot plati.Ce pot sa fac ? Multumesc !

      Răspunde
  • joi, 14-10-10 la 19:20
    Permalink

    va rog sa-mi spune-ti si mie daca am fost in concediu medical 120 de zile mi se vor taia din concediul de odihna nr de zile aferente celor 4 luni de concediu medical? (adica nu voi primi concediu de odihna pe cele 4 luni ca si cand as fi fost in concediu fara plata sau nu as fi lucrat de loc?) In codul muncii scrie ca concediul de odihna se da in functie de zilele lucrate intr-un an dar nu face nici o referire clara la conce diul medical. Va rog sa-mi raspunde-ti!

    Răspunde
  • miercuri, 11-05-11 la 15:07
    Permalink

    Va rog sa-mi dati si mie un model dispozitie pentru aducerea unui om la biblioteca in perioada de concediului medical al bibliotecarului angajat.Va multumesc

    Răspunde
  • miercuri, 01-06-11 la 10:42
    Permalink

    am activa cartea de munca la data de 04-05-2011 si la data de 27-05-2011 am fost internat. cu dovada de concediu de la spital imi este platit concediu?

    Răspunde
  • vineri, 18-05-12 la 11:13
    Permalink

    care sunt motivele pentru care angajatorulnu pateste concediulmedical chiar daca este elibeat pe urgenta 100%.va multumesc.

    Răspunde
  • luni, 18-02-13 la 16:54
    Permalink

    va rog sami spuneti cine trebuie sa_mi plateasca concediu de risc maternal?sunt in concediu din noiembrie si nu am primit banii.va multumesc.

    Răspunde
  • miercuri, 05-06-13 la 20:54
    Permalink

    Buna!

    Sunt angajata la o firma de 2 luni si in prima luna am avut 21zile lucrate si apoi mi-am luat concediu medical (forma subacuta de faringita). Mi s-a spus de la resurse umane ca nu au cum sa imi plateasca zilele de concediu medical ca nu indeplinesc niciuna dintre conditiile urmatoare:
    – 22 zile lucrate
    – nu am nicio diploma de finalizare de studii (in conditiile in care eu termin masterul acum in iunie – si l-am facut la zi);
    – nu am lucrat in ultimile 12 luni (nu am avut contract de munca).

    Este adevarat? Va rog sa ma ajutati pentru ca nu am gasit nicaieri informatiile necesare.

    Si mi s-au propus urmatoarele variante:
    – sa imi iau concediu de odihna (pt zilele in care am avut medical). nu cred ca este stipulat asa ceva undeva.. si normal ca nu am acceptat (pt ca nu as mai fi beneficiat de acele zile)
    – sa imi iau concediu fara plata si mi s-a inmanat o cerere de suspendare a contractului de munca.

    Va multumesc frumos!

    Răspunde
  • joi, 11-07-13 la 13:00
    Permalink

    Buna, lucrez la o firma de 2 ani si 5 luni, in luna mai am aflat ca sunt insarcinata, iar in luna iulie, din cauza problemelor de sanatate, am intrat in concediu de risc maternal, in cei 2 ani si 5 luni, am absentat nemotivat de 2 ori, fiind sanctionata disciplinar (nu am mai primit prima de sarbatori), intrebarea mea este daca din cauza acestor 2 nemotivate imi va afecta in vreun fel indemnizatia pt. cresterea copilului, si a 2 intrebare este, daca salarul meu net in ultimile 12 luni a fost de cca 1200 roni, cat voi primi pt cresterea copilului, daca voi opta sa primesc 85% din salarul nett. Va multumesc foarte mult pt. ajutor.

    Răspunde
  • marți, 24-03-15 la 19:56
    Permalink

    Va rog sa-mi spuneti si mie daca este normal sa nu primesc avansu, pentru ca am fost in concediu medical 3 zile din data de 15, 16, 17, si am predat medicalu in data de 17 a luni, si mi sa zpus ca nu mai primesc avansu din cauza ca am fost in medical si trebuia inainte de data de 15 sa aduc medicalu, si data de avans este de 20 sau 21 al luni depinde cum pica ziua si de salariu este data de 9, sau 10. va rog sa-mi spuneti daca este normal sa nu primesc avansu, doar la salar, asa mi sa zis la servici. va multumesc.

    Răspunde
  • miercuri, 20-05-15 la 10:54
    Permalink

    Am fost operata clasic chirurgical de colecist si mi se spune dupa 70 de zile ca nu am voie sa-mi mai dea medical ptr.ca am depasit nr. de zile.Inainte de operatie am fost internata la sectia interne si de acolo am avut 9 zile de cocediu medical.Acolo mi s-a descoperit colecistul la ecograf.Pe data de 22 martie am fost operata de colecist iar astazi mi se spune ca nu mai am voie la prelungire de concediu desi taietura nu e vindecata.Ce pot face?
    Sant platitor CAS.Ce pot face?

    Răspunde
  • vineri, 17-07-15 la 18:13
    Permalink

    Va rog sa-mi spuneti,daca am fost internata in spital, cu trimitere de la medicul de familie,nu prin urgenta, direct la medicul de la sectia endocrinologie, cu diabet si hipertensiune, la externare primesc concediul medical 100%100%..? sau cu 75%..? sunt salariat la stat cu vechime de 27 ani, am stat 8 zile….
    Va multumesc!

    Răspunde
  • sâmbătă, 31-10-15 la 13:35
    Permalink

    As dori sa stiu ce plateste angajatorul la carti de munca pentru perioada cand angajatul este in concediu medical. Va multumesc mult.

    Răspunde
  • vineri, 25-03-16 la 23:17
    Permalink

    As dori sa stiu după cât timp am dreptul la concediul medical.pt ca sunt suspectă de cancer la colul uterin si eu numai din april merg la muncă și trebuie să îmi fac operație.mulțumesc.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.