Slujbe bisericesti transpuse in limbaj mimico- gestual

Biserica are intre multiplele sale misiuni, si pe aceea de a include in trupul sau mistic o categorie de oameni cu totul lipsita de posibilitatea comuniunii reale cu ceilalti membri ai Bisericii, din cauza deficientei de auz si de vorbire cunoscuti sub denumirea de surdo-muti.

Ei sunt fiinte umane care, prin voia Lui Dumnezeu, au o anumita deficienta. Oamenii acestia sunt fapturi a Lui Dumnezeu, cu dorinte, vise, opinii si interese, cu virtuti si caderi in pacat, duc o viata abundenta, cu un mare potential, care poate fi canalizat in folosul Bisericii si al societatii din care fac parte.

Tinand cont de adevarul indubitabil ca sufletul lor este intreg, fara deficiente, in Imparatia Lui Dumnezeu vom fi toti egali.

Astazi Biserica si societatea incearca sa intervina in viata lor, in formarea lor, in pregatirea pentru viata de familie si in ocuparea unor locuri de munca, ajutandu-i sa inlature barierele create de atitudinea de mila si ignoranta. Astfel si-ar gasi un loc in mijlocul celor care sunt sanatosi din punct de vedere fizic, purtand toti cu demnitate numele de copii ai Lui Dumnezeu, putand aparea langa noi in fata Sfantului Altar la momentul Euharistic.

PAROHIE PENTRU DEFICIENTII DE AUZ IN MUNICIPIUL BACAU

In cadrul Eparhiei Romanului, incepand cu data de 01 februarie 2007, cu binecuvantarea Prea Sfintitului Episcop Eftimie al Romanului si a Prea Sfintitului Ioachim Bacauanul arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, s-a infiintat Parohia pentru deficientii de auz, din cadrul Asociatiei Nationale a Surzilor, Filiala Bacau, cu hramul “Acoperamantul Maicii Domnului” din orasul Bacau. Numarul persoanelor surdo-mute din cadrul Asociatiei Surzilor –Filiala Bacau este de peste 925, majoritatea membrilor fiind de religie ortodoxa (95%).

Persoanele deficiente de auz si de vorbire sunt o categorie sociala cu probleme mari de integrare in societate, din cauza handicapului auditiv. Acest handicap aduce dupa sine mari lacune informationale si culturale, din cauza dificultatilor de perceptie si comunicare. Vocabularul unui surdo-mut este incomparabil mai sarac decat al unei persone auzitoare. Limbajul mimico-gestual, specific membrilor acestei categorii sociale nu este un limbaj usor accesibil persoanelor auzitoare, motiv pentru care comunicarea dintre surzi si auzitori se face foarte greu.

In acest context, pentru a-si completa vocatia slujitoare, Biserica si-a indreptat atentia si spre acest segment de populatie, lipsit de posibilitatea de a intra in comuniune reala cu ceilalti membri ai Bisericii, datorita dificultatii de comunicare. Ei traiesc printre noi, dar folosesc o comunicare bazata pe un limbaj mimico-gestual. Prefera societatea unor oameni ca si ei, caci numai asa isi pot accepta mai usor deficienta. Ei au limbajul lor, au modalitatea lor de comunicare, oarecum straina noua celor auzitori.

Si totusi…sunt oameni deosebiti! Isi duc greutatea vietii lor, asa cum este. Sa ne imaginam macar o clipa ca ne imbolnavim, iar boala ne tine tintuiti la pat o zi sau doua, ni se pare mult. Daca ne doare o mana sau un picior si nu ne putem desfasura activitatile zilnice in mod normal, ni se pare greu. Daca nu am putea vorbi doar cateva ceasuri si ar trebui sa ne facem intelesi altfel in afara de a vorbi, ni se pare aproape imposibil. Dar, sunt oameni ca noi si dintre noi care se pot face intelesi si pot fi intelesi intr-un mod aparte folosind un altfel de limbaj bazat pe semne; insa sa ne gandim macar o clipa ca ei, toata viata lor comunica prin semne.

PAROHIE FARA BISERICA

Toate acestea ne determina sa ne construim o biserica destinata oficierii slujbelor in limbajul mimico-gestual, fiind un pionerat in cadrul Eparhiei Romanului si al judetului Bacau.

Durerea noastra este ca nu avem unde sa ne facem slujbele in duminici si sarbatori caci si surdo-mutii au nevoie de consiliere spirituala si religioasa si ca orice crestin si ei au nevoie de serviciile divine ale Bisericii: botez, spovedanie, impartasanie, cununie, inmormantare etc.

Prin urmare, in speranta ca nu ne veti marginaliza si ignora in aceasta mare de necazuri, facem apel la oameni cu sufletul mare, pentru a ne ajuta si sprijini in a ne duce la indeplinire dorinta noastra de a avea propria biserica in care sa se faca cunoscut Dumnezeu si celor care nu aud.

Preot paroh Ichim-Radu Gabriel,

Parohia pentru deficientii de auz, ”Acoperamantul Maicii Domnului”, Municipiul Bacau.
e-mail: ichim_radu_gabriel@yahoo. com
Telefon contact:0742/973355

Bacau Online

Cele mai noi informatii din Bacau le gasiti pe Bacaul.ro

7 comentarii la „Slujbe bisericesti transpuse in limbaj mimico- gestual

  • joi, 10-06-10 la 7:57
    Permalink

    FELICITARI PT. CA TOT CE FACETI!!!BUNUL DUMNEZEU SA VA AJUTE!CU MULTA CONSIDERATIE.

    Răspunde
  • sâmbătă, 11-09-10 la 21:10
    Permalink

    ASAESTE,MULTA PUTERE SAIDEACELDESUS SATERMINE LUCRAREA ACESTUI LACAS,,,,POATE VA GASI MULTI OAMENI MINUNATI CA DVS DOAMNA, CARE ESTE ATAT DE GRIJULIE,,,,,

    Răspunde
  • miercuri, 03-11-10 la 19:22
    Permalink

    Tot respetul din lume ca asa un parite foarte tinar pote sa aduca si tineretu sa intelega ca trebuie sa l cautam pe Dumnezeu

    Răspunde
  • sâmbătă, 25-06-11 la 14:27
    Permalink

    asa este…un adevarat preot! felicitari parinte!

    Răspunde
  • luni, 14-01-13 la 1:57
    Permalink

    felicitari parinte aveti un suflet ffff mare sa va dea dumnezeu sanatate sa ne puteti pastori

    Răspunde
  • sâmbătă, 09-02-13 la 21:49
    Permalink

    sunteti un preot cu mult har sa va dea bunul dumnezeu multa sanatate

    Răspunde
  • duminică, 29-09-13 la 20:10
    Permalink

    Maine este ziua d-voastra,parinte. Va doresc tot binele din lume si sa ne slujiti multi ani,sa aveti parte numai de bucurii din partea copiilor,sanatate multa si pace sufleteasca! Cu stima si mult,mult respect va urez un sincer *La multi ani!*si multa rabdare cu noi,parinte!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.