SERVICII NOI PENTRU PERSOANE CU NEVOI SPECIALE LA BIBLIOTECA JUDEŢEANĂ „C. STURDZA”

Lumea bibliotecilor s-a schimbat foarte mult şi din această cauză ele trebuie să răspundă nevoilor de informare ale tuturor categoriilor de cititori, inclusiv ale cititorilor cu dizabilităţi. Tocmai de aceea, luând exemplul ţărilor occidentale, România cere tuturor bibliotecilor publice să înfiinţeze secţii cu carte în formate accesibile persoanelor cu deficienţe de vedere sau de citire, în conformitate cu Legea 448/2006 privind Protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap (capitolul IV, articolul 65, alineat 2).

Astăzi putem să anunţăm, că după Biblionet, Biblioteca Judeţeană „C. Sturdza” continuă implementarea modelelor de bună practică (cărţi audio, servicii suplimentare, precum cursuri de limbi străine pe computer etc.) şi vine, începând cu luna octombrie 2009, cu o altă noutate, oferind, prin Secţia de Artă, un serviciu nou, de împrumut cărţi audio Daisy (sistem digital de acces la informaţii), accesibile persoanelor cu deficienţe de vedere sau citire. În felul acesta, strădania permanentă a bibliotecii de a-şi extinde serviciile şi resursele pe care să le pună la dispoziţia utilizatorilor, oferă acestor persoane cu nevoi speciale, posibilitatea de a se putea bucura de oferta bibliotecii ca oricare alta persoană.

Standul de carte de la Secţia de Artă, a fost deschis cu sprijinul Fundaţiei „Cartea Călătoare” din Focşani, în cadrul proiectului naţional „Acces nediscriminativ la educaţie şi cultură pentru persoanele cu deficienţe de vedere”, finanţat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein şi Norvegiei, prin mecanismul financiar al Spaţiului Economic European (Incluziune socială şi acces la servicii sociale). Nu întâmplător, proiectul şi-a luat numele de la cea mai populară colecţie de cărţi din România, „Biblioteca pentru toţi” şi se derulează sub moto-ul Singura lumină pe care o puteţi dărui unui orb, este aceea a cunoaşterii”.

Scopul principal al proiectului la care suntem parteneri din ianuarie 2009, prin Gabriela Muraru, directorul instituţiei, îl reprezintă implementarea standardului Daisy- standard internaţional de  accesibilizare a informaţiei pentru persoanele cu deficienţe de vedere sau cuCARTI DAISY 002 dificultăţi de citire, în bibliotecile publice. Aceste cărţi digitale audio revoluţionează stilul de lectură al persoanelor fără vedere sau cu dificultăţi de citire şi oferă o lectură din ce în ce mai flexibilă şi mai plăcută prin intermediul cititoarelor de cărţi Daisy prin care se poate naviga în interiorul lor ca şi cum s-ar răsfoi o carte.

Cărţile Daisy, care reprezintă mult mai mult decât cărţile de tip Audio Book, pot fi împrumutate de către persoanele cu deficienţe de vedere împreună cu aparatul care le permite lectura. Aceste aparate – cititoare sunt asemănătoare cu MP3-CD-player-ul, dar oferă foarte multe posibilităţi de navigare prin cuprinsul cărţii audio, ceea ce alte aparate nu pot face: salt de la un capitol la altul, de la o pagină la alta, revenirea la un anumit paragraf, citire cu viteză variabilă, punerea unui semn de carte etc. Menţionăm că la împrumutarea lor, utilizatorii cu dizabilităţi de vedere, vor primi şi instrucţiunile de folosire a aparatelor.

Biblioteca Judeţeană „C. Sturdza” dispune de două cititoare de cărţi Daisy şi de un stand de 30 de cărţi, urmând ca pâna la 1 iunie 2010 să ajungă la 90 de volume. Exemplificăm cu câteva titluri, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi, din noul stand de carte Daisy de la Secţia de Artă: Pacientul englez, Harry Potter şi prinţul Semipur, Harry Potter şi talismanele morţii, Lupul de stepă, Legendele Olimpului, vol. I şi II, Împăratul muştelor, Suferinţele tânărului Werther, Cărţile Junglei şi multe altele.

O altă facilitate pe care o putem acorda, după înscrierea gratuită, utilizatorilor nevăzători, este biblioteca mobilă. Nevăzătorii pot comanda prin telefon anumite titluri din lista cărţilor existente care le este înmânată la înscriere, iar un salariat al bibliotecii îi poate duce acasă titlurile noi sau numai să-i preia cărţile şi cititoarele Daisy împrumutate deja. Pentru alte informaţii: tel. 0234 / 513126

Ana Chiscop, Secţia de Artă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.