Sâmbăta sunt „Moșii de iarna”

In simbata dinainte de Duminica infricosatei judecati (a lasatului sec de carne) in Biserica Ortodoxa se pomenesc mosii si stramosii nostri.

Fiind o zi cu data schimbatoare, in functie de serbarea Pastilor, mosii de iarna din acest an vor cadea in ziua de 1 martie.

Este o pomenire generala a mortilor, avind in vedere ca a doua zi, duminica, se va face referire in Evanghelia de la Sfinta Liturghie la ziua judecatii de la sfirsitul lumii, cind si cei vii, dar si cei morti vor primi pe vecie locul din rai sau din iad. Cealalta zi de simbata din cursul anului bisericesc consacrata in chip special pomenirii mortilor este simbata dinaintea Dumincii Pogoririi Duhului Sfint (Simbata Rusaliilor).

Daca la 40 de zile de la trecerea din lumea aceasta in lumea cealalta are loc, pentru fiecare, judecata particulara in urma careia, in functie de faptele fiecaruia, se va stabili un loc vremelnic de osinda sau de fericire, la sfirsitul lumii va avea loc o noua judecata, cu o sentinta definitiva.

La aceasta judecata se vor arata si urmarile faptelor noastre, dar vor avea mare importanta si rugaciunile pe care cei vii le vor fi facut pentru cei morti.

Drept urmare, Biserica Ortodoxa a introdus aceaste zile speciale spre a aminti periodic credinciosilor despre datoria pe care o au de a nu da uitarii pe cei morti si de a-si aduce aminte de moarte si de judecata viitoare, spre a-si indrepta viata.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.