Ghid de prevenire: inselaciuni prin mica publicitate, metoda SINGER

Şase persoane din judeţul Covasna au căzut victime înşelăciunilor în ultima perioadă, după ce au răspuns unor anunţuri de mica publicitate din presa scrisă, transmite corespondentul AMOS News.

Mai mulţi oameni au fost păcăliţi prin anunţurile din cotidiene sau prin distribuirea acestora în cutiile poştale, care conţineau informaţii despre interesul unor persoane de a cumpărara maşini de cusut marca SINGER şi alte mărci germane, având o anumită serie.

Persoanele care erau interesate de a vinde o maşină de cusut SINGER sunau la numărul de telefon publicat în anunţ şi aflau că valoarea maşinii de cusut se ridica la 30.000 euro.

Totodată, oamenilor li se spunea că cetăţeanul german care le achiziţionează cumpără maşinile numai dacă cel dispus să vândă are două astfel de maşini cu aceeaşi serie. Cel care dăduse anunţul preciza că ştie o persoană care are o maşină de cusut cu aceeaşi serie, persoană dispusă a vinde cea de-a doua maşină cu 5.000 euro.

Când persoana de bună credinţă contacta pe cel care dorea să vândă o maşină de cusut cu aceeaşi serie cu cea deţinută de el, acesta era de acord cu tranzacţia, se stabilea o altă locaţie, de regulă în alt judeţ şi astfel, persoana de bună credinţă mai cumpăra o maşină de cusut SINGER ori altă marcă.

Ulterior, când victima încerca să-l contacteze pe cetăţeanul german pentru a-i vinde acestuia cele două maşini de cusut contra sumei de 60.000 euro, acesta nu mai răspundea la telefon.

Una dintre victimele din Sfântu Gheorghe a fost înşelată astfel, după ce s-a deplasat în judeţul Hunedoara, de unde a cumpărat o maşină de cusut marca Singer cu suma de 3000 Euro. Când omul a încercat să vândă mai departe maşina de cusut, şi-a dat seama că a fost înşelat, cumpărătorul nemaifiind de găsit.

Metoda SINGER, varianta B

Apoi a apărut o nouă metodă, vânzătorii creduli de maşini de cusut fiind contactaţi telefonic pentru maşina de cusut “ieftină” şi cerându-li-se să vireze într-un anumit cont diverse sume de bani drept “ taxă de urgenţă”, “taxă de deplasare”, „taxă de virament bancar” sau alte taxe inventate. În speranţa că odată achiziţionată maşina de cusut vor ajunge să o vândă apoi pentru o mică avere, victimele depuneau achitau taxele, fiind ameninţaţe că dacă nu continuă să depună în diverse conturi alte taxe, vor pierde toţi banii.

Cu un astfel de mod de operare, din anul 2007 şi până în prezent, o femeie în vârstă de 40 de ani din Sfântu Gheorghe a fost înşelată şi “convinsă“ să depună în mod repetat (de 17 ori) în diverse conturi, suma de 5.440 lei.

Potrivit IJP Covasna, deşi autorii ar putea fi judecaţi pentru înşelăciune, în instanţă ei pot scăpa doar cu acuzaţia de “abuz de încredere”.

Mica publicitate Bacau Publicitate Bacau

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.