Românii care muncesc în Occident investesc în imobiliare

Preţul apartamentelor şi terenurilor pentru construcţii a crescut simţitordupă ce românii care lucrează în Occident au investit în această iarnă în imobile.

Reîntorşi în ţară pentru petrecerea Sărbătorilor de iarnă, o parte dintre cei care lucrează de ani buni în ţări precum Spania, Italia, Grecia, Germania şi-au cumpărat din banii obţinuţi acolo apartamente cu două sau trei camere, sau terenuri pentru construcţie. Simţind intenţia românilor care lucrează în străinătate de a investi pe piaţa imobiliară, cei care au scos la vânzare case sau terenuri au săltat preţurile cu aproximativ 20 la sută faţă de cele cerute până în luna decembrie.

Astfel, un apartament cu două camere a ajuns să coste acum peste 40.000 euro, în condiţiile în care, în urmă cu o lună de zile pentru acelaşi apartament din cartierul arădean Micălaca se cerea 30 – 35.000 euro. Tot în acelaşi cartier preţul unui apartament cu trei camere a ajuns la sfârşitul anului trecut să depăşească 50.000 euro. Mai puţin căutate de „occidentali“ au fost apartamentele din zonele centrale ale municipiului, astfel că preţurile acestora s-au menţinut în limitele anului 2005, nefiind consemnate creşteri de preţ.

În schimb, valoarea terenurilor pentru construcţia de case a crescut vertiginos, atât în municipiu, cât şi în localităţile limitrofe. Dacă pe parcursul anului trecut metrul pătrat se vindea în municipiu cu preţuri cuprinse între 15 şi 50 de euro, în funcţie de zonă, în luna decembrie pentru aceleaşi terenuri s-au cerut preţuri mai mari, adică 25 – 60 de euro pentru fiecare metru pătrat.

În judeţ, terenurile destinate construcţiilor au urcat de la preţuri 5-10 euro/mp la 8 şi chiar 20 euro/mp. Cele mai căutate au fost terenurile din localităţile aflate în apropierea municipiului.

Românii care lucrează în străinătate spun că au ales să-şi investească banii pe piaţa imobiliară deoarece este o afacere sigură şi în continuă expansiune. „Am preferat să-mi plasez banii munciţi în Italia în două apartamente şi într-un teren pentru că, dacă în plasam într-un cont bancar nu aveam aproape deloc profit. Am studiat îndelung piaţa imobiliară şi am văzut că a adus profituri substanţiale în ultimii ani. Eu şi familia lucrăm de cinci ani în Italia, dar nu vrem să ne stabilim acolo. Vom mai sta câţiva ani acolo, după care ne vom întoarce la Arad. Până atunci, cele două apartamente le-am închiriat, astfel mai obţinem un ban şi de aici. Încă nu ne-am hotărât ce vom face cu terenul, poate vom construi o casă sau poate îl vom vinde peste câţiva ani când sigur vor mai creşte preţurile. Am vorbit cu mulţi români care lucrează în alte ţări şi cam toţi au spus că vor să cumpere apartamente, case sau terenuri în România“, a declarat Angelica Boroş, care în perioada Sărbătorilor de iarnă petrecute în ţara natală a investit în imobiliare.

Majoritatea românilor care lucrează în ţări din Occident care şi-au cumpărat apartamente, iar acum le-au închiriat, şi-au împuternicit rude sau prieteni pentru administrarea lor. Desigur, contra unui comision.

Reprezentanţii agenţiilor imobiliare au spus că numărul mare al apartamentelor şi terenurilor pentru construcţie cumpărate în această iarnă este fără precedent.

„În anii trecuţi, această perioadă o petreceam în concedii, pentru că numărul tranzacţiilor era foarte mic. Am avut semnale că mulţi dintre românii care muncesc în alte ţări vor să-şi investească în piaţa imobiliară. Aşa că ne-am făcut şi noi temele, iar când au început cererile de cumpărare am fost pregătiţi, putându-le pune la dispoziţie o ofertă bogată. Mai sunt şi români care nu au venit în ţară, dar prin intermediul unui apropiat de-al său vrea să cumpere apartamente sau terenuri. Mare parte dintre aceştia le închiriază la preţuri ce variază între 100 şi 300 de euro, în funcţie de aşezarea sa în municipiu“, a spus Elena Băitan, agent imobiliar.

Agenţii imobiliari se aşteaptă ca în perioada Paştilor să crească din nou numărul românilor care muncesc în străinătate care doresc să investească în imobiliare, ţinând cont că în acea perioadă mulţi dintre aceştia revin în România.

Sursa: Florin TOMUŢA, Amos News

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.