Profile ale artiştilor aflaţi pe simezele Bibliotecii Judeţene „C. Sturdza” Bacău (1): Constantin Răducan si Maria Modesta Lupaşcu

Concursul Internaţional de Ex-libris este un proiect de „lungă respiraţie”, lăsând urme, după terminarea lui, în viaţa culturală a comunităţii şi în colecţiile speciale ale Bibliotecii Judeţene „C. Sturdza”, instituţie organizatoare. Acest proiect, ajuns la a XXII-a ediţie, urmăreşte prezentarea şi popularizarea valorilor culturale prin temele alese, realizările artistice, dar şi prin suscitarea interesului utilizatorilor reali şi potenţiali pentru artă şi opera de artă.

Privind retroactiv, putem afirma că unele ediţii s-au bucurat de o participare mai largă, stârnind un interes deosebit din partea creatorilor profesionişti sau amatori şi acest lucru s-a datorat personalităţilor alese ca temă de concurs. Amintim doar câteva nume: George Enescu, Constantin Brâncuşi, Lucian Blaga, Ştefan cel Mare, George Bacovia etc. Premianţii ediţiilor de până acum au arătat publicului că au un discurs plastic convingător, cu o grafică puternică, cu nerv stăpânit şi au dobândit o notorietate consolidată de numeroasele expoziţii şi concursuri la care au participat.

raducan3Începem exemplificarea noastră cu Premiul I din acest an, la Concursul Internaţional de Ex-libris Eugen Ionescu – 100, ediţia a XXII-a, obţinut de pictorul CONSTANTIN RĂDUCAN din Lugoj, cu trei „mici bijuterii” de grafică mică, executate cu vigoare şi delicateţe, ex-librisuri care trezesc emoţia reîntâlnirii culturale şi recunoaşterii unor opere ale lui Eugen Ionescu.

Domnul C. Răducan este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAP) din anul 1980 şi al Asociaţiei Internaţionale a Artiştilor Plastici (AIAP), cu lucrări în colecţii particulare în ţară, Europa şi până în America de Nord.

Ex Libris Raducan 21Numeroasele expoziţii personale şi de grup, premiile obţinute în ţară sau străinătate (Premiul primăriei oraşului Orleans, premiul I la Simpozionul Internaţional de Pictură „DORP”, Wijk-aan-Zee, Olanda etc.), îl recomandă ca un reprezentant de seamă al artei plastice contemporane.

La Bacău, domnul C. Răducanu a mai obţinut şi în 2005, la ediţia dedicată lui George Enescu, premiul al doilea cu o lucrare deosebită, de o simplitate plină de poezie, expresivă, sugestivă, care a ilustrat şi afişul manifestării, iar în 2008, deşi a luat doar menţiune, lucrarea sa pe tema Bacău 600 a atras atenţia juriului prin calitatea plastică şi viziunea inedită asupra temei, cu impact imediat asupra celor care se simt băcăuani.

Lupascu 3Continuăm incursiunea printre premianţi cu MARIA MODESTA LUPAŞCU care a obţinut la această ediţie a concursului Premiul Primăriei Bacău , după ce în anul 2008 obţinuse premiul Universităţii „George Bacovia” Bacău. Lucrările tinerei artiste de numai 27 de ani, doctorand, preparator universitar la Universitatea de Arte ”George Enescu” – Iaşi, Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Design, Secţia Grafică arată un talent autentic.

Putem enumera doar câteva repere din activitatea sa artistică: 3 expoziţii personale în Canada, 2 expoziţii de grup la New York, Italia etc.; foarte multe premii şi nominalizări[Nominalizare pentru Essl Award, Essl Museum of Contemporary Art, Austria; Medalia de Bronz, European Week of Creativity at apArte, Galeria apArte, Universitatea de Arte „George Enescu” – Iaşi; Distincţie I, România, Aiud, Intercontinental Biennale of Small Graphics, ediţia II, organizată de Fundaţia Inter-Art, Centru Cultural Liviu Rebreanu; 2008: Premiul pentru Grafică, Salonul Artis, World Trade Centre, Iaşi, manifestare organizată de UAP Iaşi, partener: Primăria Iaşi etc.

Amintim doar că printre preocupările artistice ale Modestei Lupaşcu, se situează şi fotografia şi filmul de animaţie, film experimental cu tehnici mixte, acesta din urmă cu nominalizări importante şi ne oprim doar la un singur exemplu din cele multe: 2007- filmul Fără sfârşit, 12min. şi 53 sec. – film de ficţiune cu aspecte documentare; tehnici de filmare mixte: framing şi filmare normală; film de cartoane decupate, decoruri de sticlă pictată şi cu actor –film nominalizat Essl Award etc. etc.

Lupascu 6Nu putem încheia succinta prezentare a Mariei Modesta Lupaşcu, premiata Primăriei din Bacău, fără să menţionăm că în 2008 a coordonat un proiect important Workshop internaţional româno-francez de bandă desenată, proiect realizat prin parteneriatul Universităţii de “Arte George Enescu” Iaşi, al Ambasadei Franţei în România, Delegaţiei Wallonie-Bruxelles, Centrului Cultural Francez – Iaşi şi Centrului Belgian de Bandă Desenată – Bruxelles.

Ca organizatori ai Concursului de ex-libris, suntem bucuroşi că am putut avea pe simezele Bibliotecii lucrările artistei Modesta Maria Lupaşcu, atât de moderne, fără ostentaţie, care experimentează, cu succes, mai multe genuri de artă plastică şi pe care o aşteptăm în continuare cu lucrări de grafică mică.

Ana Chiscop,
Secţia de Artă

One thought on “Profile ale artiştilor aflaţi pe simezele Bibliotecii Judeţene „C. Sturdza” Bacău (1): Constantin Răducan si Maria Modesta Lupaşcu

  • joi, 10-11-11 la 22:09
    Permalink

    doamna ana chiscop
    va scriu din calgary,canada unde locuiesc ptr o perioada,si va felicit ptr concursul de ex- libris.am participat la primele editii,la concursurile despre eminescu,alexandri,stefan cel mare,etcma bucur ca acest concurs care a lansat valori,mi amintesc ca unul din castigatori este azi presedintele federatiei intern. a ex librisistilor.am luat chiar o mentiune atunci.mi amintesc cu placere de asta si as dori sa mai particip.sunt membru in DESIGN 21SI PUTETI VEDEA PROFILUL MEU PE GOOGLE.va urez mult succes in continuare si numai bine. cu drag elena

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.