Proba cu martori

Ai nevoie de un martor? Nu te baza pe rude, medic sau preot! Poti sa iti indeplinesti visul de a intra intr-o sala de judecata si fara sa comiti o infractiune! Rolul de martor este unul foarte important in stabilirea verdictului, astfel ca marturia ta mincinoasa cu mana pe Biblie e un pacat crestinesc pedepsit cu inchisoarea.

Tribunalele au mai mereu intentia de a fi populate de personaje “cheie”, de obicei bine informate cu privire la spetele analizate in dosare. Daca multi inchid ochii si casca gura la anumite evenimente de natura juridica, altii vin dotati cu carnetele de notite si trec algoritmic toate etapele unui act mai putin prieten cu legalul.

Deschideti poarta surprizelor: L-am adus pe martor!

Credeai ca ai scapat cu camasa nesifonata din delictul ce tocmai l-ai comis? Afla ca vecinul de la 4 nu avea ce face in dupa-amiaza ta de actiune model Jackie Chan si a vazut cum ai aplicat loviturile specifice eroului tau in sacul de box numit nevasta.

Bineinteles ca, datorita spiritului civic ce il caracterizeaza, accepta cu plecaciune invitatia judecatorului de a face un rezumat al filmului de actiune regizat chiar de dumneavoastra, infractorul luptator. Benevol, el va descrie cu acuratete tehnica de lupta, va prezenta o statistica a loviturilor aplicate pe chipul sotiei, eventual, in caz ca detine, si date legate de timpul alocat sesiunii de bataie, reactia sotiei sau a copiilor.

Lista neagra a martorilor

Desi ar detine informatii pretioase in legatura cu problema juridica dezbatuta, unele persoane, datorita statutului de care se bucura, primesc certificat de scutire, astfel ca pot sa lipseasca de la audieri.

La tribunal nu e ca la sarbatori, unde se aduna toata familia si se fac marturisiri reciproce. In cazul audierii martorilor, rudele si afinii pana la gradul al treilea inclusiv sunt, cum s-ar zice, persona non grata, si asta nu din cauza lipsei de charisma sau inteligenta, ci pentru ca e risc de subiectivitate mare, placile tectonice ale relatiei de rudenie fiind sensibile cand vine vorba de procese.

In categoria scutita mai intra si cei condamnati pentru marturie mincinoasa, un pic incurcati de poruncile lui Moise, mai precis la capitolul “Sa nu minti”. Daca in cazul categoriilor mai sus mentionate, scutirea se face de catre autoritatile legale, urmeaza o categorie mai speciala, care isi poate permite luxul de a refuza invitatia la proces.

Astfel, daca esti preot, avocat, medic, notar, actual sau fost functionar public, afla ca iti poti rezerva dreptul de a pastra confidentialitatea delictelor care ti-au parvenit, profesia ta fiind ca un burete pentru pacatele altora. Ramane doar la latitudinea ta daca storci buretele de spuma delictelor urat mirositoare sau daca il pastrezi in conditiile insalubre; prin urmare, daca ti-e frica de dispretul public sau de o pedeapsa penala, poti pastra tacerea cu privire la anumite evenimente, constiinta fiind singurul companion in framantarile tale de ordin juridic.

Marturiile unui martor

Cum ai fost declarat eligibil la rolul de martor, sa nu crezi ca instanta nu te poate obliga sa o onorezi cu prezenta daca o refuzi. In caz contrar, pregateste-te sa ii oferi un cadou in cuantum de 50 pana la 300 de lei, acest cadou repetandu-se ori de cate ori refuzi citatia cu iz de invitatie la process, si asta pana vei fi pregatit sa-i raspunzi la interfon instantei judecatoresti.

Dialogul cu judecatorul incepe in mod firesc, nu sunt adresate intrebari de genul “Vrei sa fii miliardar”, gradul de dificultate fiind zero. Va trebui sa iti confirmi numele din buletin, sa precizezi natura relatiei pe care o ai cu una dintre parti, iar apoi vei depune un juramant in acordurile crestine ale dreptatii, adevarului si nepartinirii, Biblia fiind instrumentul validator de morala. Vei avea parte si de exclusivitate, fiecare martor fiind ascultat separat, asta pentru a nu asculta si face uz de depozitiile martorului concurent. Examenul este unul oral, nu ai voie cu fituici, eventual poti sa detii anumite inscrisuri privitoare la cifre sau denumiri. Dupa ce s-a terminat proba cu pricina, vei avea de semnat rodul muncii tale ca martor, grefierul avand grija sa scrie dupa dictare tot ce ai povestit tu.

Despagubiri de martor

Faptul ca ti-ai rupt din timpul tau pretios si aproape ca te-ai certat cu seful din cauza zilei pierdute la tribunal, iti permite sa redactezi o cerere de despagubire prin care sa ti se plateasca eventualele cheltuieli de drum si suma corespunzatoare eventualului profit pe care l-ai pierdut in perioada respectiva.

Sursa: Avocat TV (www.avocat-tv.ro)

Liste avocati Bacau si notari din Bacau

Avocat TV

Informare juridica pe intelesul tuturor: Avocat TV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.