Primăria refuză să ia în patrimoniu casa lui Vasile Alecsandri

→ Cu toate acestea, ei iau în calcul să cumpere un fost depozit de grâne din centrul Bacăului, cu suma de 450.000 de euro

Casa care a aparținut vornicului Alecsandri, tatăl poetului național, zace în paragină. Cu toate insistențele oamenilor de cultură din Bacău dar și din restul țării, ca imobilul să intre într-un program de renovare, Primăria Bacău este de neînduplecat.

Momentan, locuința care a aparținut familiei Alecsandri se află pe lista monumentelor protejate de Ministerul Culturii și se află din iulie 2000 în proprietatea firmei Info – Terra, administrată de un cetățean italian.

El este dispus să o vândă mai departe contra sumei de 250.000 de euro. ”Inițial, italianul a cerut un milion de euro. După câtva timp, a scăzut prețul. Acum vrea doar un sfert din această sumă pentru că i se pare o pacoste. Nu o poate restaura așa cum vrea el pentru că se află pe lista monumentelor istorice. Când a cumpărat-o, nu știa acest lucru”, a explicat conf. univ. Ioan Dănilă, de la Universitatea Vasile Alecsandri din Bacău.

Casa poetului este doar un corp de clădire dintr-un ansamblu de conace ce a aparținut familiei sale și care în timp s-a dărâmat. În ultimii ani, locuința a devenit adăpost pentru boschetarii orașului.

Primăria refuză casa Alecsandri dar vrea un fost porumbar

Chiar dacă Istoria Literaturii Române îl situează pe Alecsandri ca fiind cel mai mare poet al României până la Mihai Eminescu, edilii băcăuani ridică din umeri când vine vorba de cumpărarea casei sale. În schimb, ei negociază achiziționarea unei case aflate în buricul târgului, care a fost în urmă cu 45 de ani depozit de cereale. Ba mai mult, prețul de 450.000 de euro cerut de proprietarul fostului grânar li se pare unul acceptabil. ”E un preț corect. Suntem dispuși să-l plătim. Merita!”, afirma în urmă cu o săptămână Roxana Mironescu, viceprimarul municipiului Bacău.

În schimb, același viceprimar afirmă că cei 250.000 de euro ceruți pentru casa lui Alecsandri reprezintă o sumă mult prea mare pentru bugetul local. ”Nu avem bani. Este un buget restricționat anul acesta și probabil că așa va fi și la anul. Nu ne ajunge să acoperim nici măcar nevoile primare. Avem mari restricții financiare”, a afirmat Mironescu. Totodată, oamenii de cultură din Bacău au strâns peste 500 de semnături în care cer instituțiilor statului să salveze casa Vasile Alecsandri.

Mioara Iacob, TRADUCĂTOR

M-am implicat în adunarea unor fonduri pentru a salva această casă. Dacă noi nu, atunci cine? În fond, Alecsandri este o emblemă pentru Bacău și România.

Eliza Noemi Judeu, ACTRIȚĂ

Sunt dispusă să fac două spectacole pentru strângere de fonduri. Noi trebuie să salvăm ce a mai rămas din patrimoniul Bacăului. Dacă fiecare ar face câte puțin s-ar aduna mult. Este nevoie de solidaritate.

Olimpia Filip

Inainte - Editie de Bacau Articole publicate pe Bacaul.ro cu permisiunea autorului.

3 comentarii la „Primăria refuză să ia în patrimoniu casa lui Vasile Alecsandri

 • sâmbătă, 22-01-11 la 22:35
  Permalink

  “Hai, să dăm mână cu mână cei cu inima română”,
  Casele Alecsandri spre-a salva de la ruină !

  Tu, Moldovo, şi Ardeale, şi Muntenie, şi-o Ţară,
  Nu-i lăsaţi pe ticăloşi să ne prăpădească iară!

  Scuturaţi de pe grumaz ciurda boaitelor-lichele
  Ce-au distrus şi au furat să se-mbogăţească ele…
  Stopaţi jaful şi minciuna bandelor conducătoare
  Care spurcă România şi o calcă în picioare!

  Tu, Moldovo, nu mai sta frântă-n două de istorii,
  Redevino ce ai fost sub Ştefan: Măreaţă-n glorii!

  Tu, Ardeal, nu te lăsa dezbinat de l-a ta Mamă,
  Că noi toţi suntem de-un nat, de-o făptură, de o samă!

  Dobrogeni şi voi, Munteni… şi Banatule huniad
  Daţi cu răii de pământ şi trimiteţi-i în iad!

  Ridicaţi-o, din ţărână, biata noastră Românie!…
  Dacă vreţi să-i fie bine: Bine vouă-ntâi vă fie!

  Dar, deschideţi ochii bine: să ne stea mereu în frunte
  Numai dintre cei cuminţi şi plecaţi să ne asculte
  Păsul nostru milenar : de-a avea şi demnitate,
  Şi legi drepte!… Că, apoi, bucuroşi le-om duce Toate!

  Şi vom reclădi ce-a fost fala şi a noastră casă,
  Iar nemernicii-au distrus şi-n mizerie ne lasă…
  Casele Alecsandri spre-a salva de la ruină,
  “Hai, să dăm mână cu mână cei cu inima română”!

  Răspunde
 • duminică, 06-02-11 la 16:53
  Permalink

  Rusine sa va fie nesimtitilor. Defapt ce aveti voi de a face cu Bacaul veneticilor!

  Răspunde
 • vineri, 25-03-11 la 14:21
  Permalink

  Cel care a intermediat vanzarea spre o persoana straina a patrimoniului de stat ar trebui sa plateasca in instanta. Este un monument istoric atestat, domnii mei. Cei care isi bat joc de istoria acestui neam trebuie pusi la zid, la un zid moral fireste. Sunt unii care se lauda ca s-au implicat in strangerea de fonduri pentru salvarea monumentului, unde sunt rezultatele?
  Sau sunt doar niste vorbe goale care ascund de fapt ideea ca nu vreti sa se intample nimic cu acea casa din moment ce clientul lor este chiar proprietarul italian in mana caruia a ajuns casa… Strangeti fonduri ca sa ce? Clientul respectiv cere 250.000 de euro de la statul roman pe un monument istoric pe care primaria vrea sa-l demoleze. Mafia locala trebuie pusa la punct.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.