Podul care a inundat Bacăul valorează 16 lei

Consilierii locali au aprobat ca podul de peste pârâul Trebeș, considerat de către autorități ca fiind principalul “vinovat” de inundarea orașului în vara acestui an, să fie scos la casare. Dat în folosință în anul 1975, podul valorează în actele contabile ale Primăriei 16 lei dar prețul real rămâne o enigmă.

Primăria speră să obțină mai mulți bani după ce îl va dezmembra și vinde pe bucăți la fier vechi.  Construcția de peste pârâul Trebeș se află la ieșirea din oraș înspre Moinești și în vară a fost acoperit de viitură.

Singurele “date tehnice” cunoscute de specialiștii primăriei sunt cele legate de “depășirea duratei de funcționare” și “uzura fizică și morală foarte ridicată”.

“Cei 16 lei reprezintă valoarea de inventar a podului. După ce va fi dărâmat el va fi valorificat la fier vechi și cu siguranță că vom obține mai mulți bani pe el. Suma va fi inclusă în bugetul local”, a spus Dragoș Luchian, viceprimarul municipiului Bacău.

Edilul a recunoscut că nimeni din primărie nu știe cât a costat ridicarea podului în urmă cu 35 de ani și nici nu există o persoană care să afle acest lucru.

“Doar experţii pot stabili cât valorează construcţia”

Chiar dacă valoarea podului este de 16 lei, edilul admite că nu aceasta este cota de piață reală. Totuși, pentru a stabili cu exactitate cât valorează el în prezent, constructorii spun că este nevoie de realizarea unei expertize. “Dacă cineva ar fi intrat cu mașina în pod și l-ar fi distrus nu înseamnă că ar fi plătit 16 lei pe el și pleca acasă. În acel moment se făcea o expertiză și se stabilea care este valoarea lui de piață. Este clar că podul, în acest moment, costă mult mai mult”, a spus Mihai Țibu, inginer constructor.

Demolarea podului se va realiza, cel mai devreme, în primăvara anului viitor. În locul său va fi ridicat un alt pod a cărui investiție face parte din proiectul “Modernizare Calea Moinești” iar valoarea totală a acestuia se ridică la aproximativ 7,5 milioane de euro. “În urma stabilirii studiului hidrologic s-a contatat faptul că pârâul Trebeș are un debit ce nu poate fi tranzitat de actualul pod. Pentru a se evita inundații ca cele înregistrate în această vară trebuie ridicat un nou pod”, a mai spus Luchian.

Noul pod va avea o lățime de 14,8 metri și, spre deosebire de vechea construcție, va fi dotat cu borduri înalte și parapeți pietonali iar instalațiile de pe pod și cele din preajma lui vor fi mutate pe un alt tronson.

Consilierii locali au aprobat ca podul de peste pârâul Trebeș, considerat de către autorități ca fiind principalul “vinovat” de inundarea orașului în vara acestui an, să fie scos la casare. Dat în folosință în anul 1975, podul valorează în actele contabile ale Primăriei 16 lei dar prețul real rămâne o enigmă.

Olimpia Filip

Inainte - Editie de Bacau Articole publicate pe Bacaul.ro cu permisiunea autorului.

2 comentarii la „Podul care a inundat Bacăul valorează 16 lei

  • joi, 13-01-11 la 17:58
    Permalink

    ce treaba are podul cu inundatia..nu inteleg….

    Răspunde
  • marți, 01-02-11 la 9:30
    Permalink

    Nu vezi ca podul e de vina? Ce mai intrebi care e legatura lui cu inundatia. In pod este un izvor care a crescut in debit si a inundat Bacaul. Pod rau! Hai la casat cu el!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.