Marti il serbam pe sfintul Antonie cel Mare

Marti, 17 ianuarie, il vom serba pe Sfintul Antonie cel Mare, unul dintre cei mai cunoscuti pustnici din istoria Bisericii. Sfintul Antonie era originar din Haracleopolis, din Egiptul de Sus. A invatat din copilarie credinta in Hristos. La virsta de douazeci de ani, in urma mortii ambilor parinti, a ramas mostenitorul unei impresionante averi.

Auzind intr-o biserica Evanghelia prin care Mintuitorul l-a invatat pe tinarul bogat calea mintuirii, a impartit toata avutia saracilor si s-a dus in manastire. In scurt timp, s-a retras in pustie, si dupa doua decenii de rugaciune, invatat de Dumnezeu, s-a reintors intre oameni. “Nimic din lume sa nu cinstiti mai mult decit dragostea lui Hristos. Ostenelile de aici se vind cu pret vesnic.

Oricit ar fi greu, sa nu ne intristam ca si cum am pieri, sa indraznim si sa ne bucuram ca niste mintuiti, ca Dumnezeu este cu noi”, spunea el. In timpul prigoanelor contra crestinilor, venea in Alexandria impreuna cu ucenicii sai, marturisindu-l pe Hristos, dar Dumnezeu a rinduit ca el sa fie crutat.

Cind Constantin cel Mare i-a cerut sfatul, Sfintul Antonie l-a rugat sa fie iubitor de oameni, de dreptate si de cei saraci. Marele pustnic a trait o suta cinci ani, facind numeroase minuni si ajutind pe toti cei care ii cautau.

Mormintul lui nu este cunoscut de nimeni. Viata i-a fost scrisa de Sfintul Atanasie cel Mare si a fost tradusa si in limba romana, intr-un volum din colectia “Parinti si scriitori bisericesti”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.