Senatul a votat o lege privind evitarea baligii pe drumurile publice

Plenul Senatului a adoptat, cu 45 de voturi „pentru”, 21 de voturi „impotriva” si 6 abtineri, un proiect de lege care obliga detinatorii de animale de tractiune sa le doteze pe acestea cu cate un sac in care sa se adune… baliga.

Dezbaterile pe aceasta tema s-au prelungit pe parcursul catorva zeci de minute si au provocat in repetate randuri hohote generale de ras si intrebari retorice.

Proiectul dezbatut de senatori a fost initiat de deputatul UDMR Antal Istvan si aduce modificari la legii 82/1998 privind regimul juridic al drumurilor.

Documentul depus de deputat continea si o prevedere care instituia obligatii pe care trebuiau sa le indeplineasca animalele si nu proprietarii lor. Senatorul liberal Teodor Melescanu a solicitat o modificare a articolul doi, aratand ca este „o formulare nefericita”, iar obligatia trebuie sa ii revina proprietarului.

In hohote de ras, senatorii au votat modificarea articolului astfel ca „proprietarii animalelelor de tractiune care circula pe drumurile publice trebuie sa asigure purtarea de catre animale a unui dispozitiv special care preintampina imprastierea excrementelor pe partea carosabila a drumului public”.

Problema identificarii

Modificarea prevede sanctiuni pecuniare pentru proprietarii care nu curata in termen de o ora urmele lasate de propriile animale pe partea carosabila a drumului public.

Pus pe glume, senatorul PRM Gheorghe Funar a intervenit de la tribuna Senatului cu intrebari retorice: „Cum stie cel care aplica amenda care animal si ce a facut pe sosea si cum stie care este proprietarul lui? Cum afla proprietarul de la propriul animal ca a facut ceva pe sosea, ca in maxim o ora sa se duca curete soseaua?”.

Argumentele istoriei

In hohote de ras tot mai pronuntate, initiatorul modificarii, Antal Istvan, a incercat sa ofere o argumentare.
„Oamenii se duc la biserica duminica si observa cum arata drumurile, spre deosebire de anii ’60, cand animalele purtau un sac, iar soselele erau curate. Ce ar putea crede turistii care vin in Romania si viziteaza o localitate pe al carei drum public a trecut o cireada?”, i-a intrebat Antal pe senatori.

In ceea ce priveste detaliile concrete cu privire la „dispozitivele” cu care vor trebui sa fie dotate animalele, deputatul UDMR a fost evaziv: „Acum 50 de ani in Ardeal caii aveau saculete atasate pentru a nu face murdarie.
Fiecare taran roman sau proprietar de animale trebuie sa revina la aceea perioada si sa foloseasca acele metode pe are le foloseau parintii lor pentru a pastra curatenia pe drumuri. Aspectul neplacut al drumurilor cu excremente si, in plus, pericolul de accidente vor indeparta turistii, care vor evita sa mai viziteze Romania”.

Misto de senator

Argumentele deputatului UDMR au dus la continuarea seriei de interventii ironice. Un liberal a vorbit despre „pampers pentru animalele de tractiune”, iar un social-democart a intrebat daca si vacile din cirezi trebuie sa poarte „saculeti”.

Senatorul PRM Ghoerghe Funar a revenit la tribuna si mai in gluma, mai in serios, a propus un amendament prin care consiliile locale sa fie obligate sa asigure curatarea drumurilor imediat dupa trecerea animalelor. „Proprietarii sunt la diverse localitati, nu sunt in localitate dimineata sau seara, cand se intoarce turma”, a argumentat Funar.

Amendamentul a fost, insa, respins, motivandu-se ca „poluatorul” trebuie sa plateasca si proprietarul trebuie sa curete, nu Consiliul Local.

Senatorii PC Constantin Gheorghe si Gavrila Vasilescu foarte interesati de subiect si, deloc amuzati, au vorbit despre utilitatea strangerii „materialului lasat pe drum de animale”, astfel incat el sa fie folosit pentru tencuieli sau incalzire.

Luat peste picior de colegii din sala, senatorul PC, Gavrila Vasilescu a incheiat interventia la apelul presedintelui de sedinta. In final parlamentarii, relaxati si binedispusi, au votat proiectul de lege.

Urmeaza Camera Deputatilor

Proiectul de lege urmeaza sa fie dezbatut si la Camera Deputatilor, care este forul decizional in acest caz. Deputatul initator al actului normativ a declarat ca propunerea sa va suferi modificari in comisia de specialitate a Camerei Deputatilor.

Istvan Antal: „O sa intre la comisia industriilor si acolo sunt membru. Voi depune un amendament prin care sanctiunile pentru proprietarii de animale care nu respecta curatenia pe drumurile judetene, nationale si internationale sa varieze intre 100-500 RON”.

Sursa: HotNews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.