In Romania democratia nu functioneaza. De ce as vota?

Aceasta este viziunea cel mai des intalnita asupra democratiei. Buna sau rea, aceasta determina mai multe alegeri din partea potentialului alegator. Avem:

Votul pentru razbunare: Sa piarda nenorocitul! Pedepsirea unui candidat votand cu cel care are sanse mai mari sa-l infranga. Este o alegere lipsita de viitor, ca si razbunarea. In plus, este o alegere inutila in primul tur. Niciunul dintre candidati nu are sustinerea necesara pentru a invinge din primul tur. Asadar, poti vota fara probleme candidatul pe care il sustii, cu ale carui valori te identifici.

Votul fara candidat: Niciunul nu e bun de presedinte! Ideea ca nu ai cu cine sa votezi este gresita. Ai cu cine sa votezi. Exista o lista. Cineva de pe acea lista va ajunge presedinte. Astea sunt regulile jocului. Daca nu le accepti inseamna ca admiti ca modelul democratic nu functioneaza in general, cata vreme nu permite exceptii. Asadar, ori votezi, ori renunti la democratie.

Votul impotent: Sunt toti la fel! Partial adevarat. Candidatii mai mult se aseamana decat se deosebesc. Unii sunt catastrofali, altii sunt sigur mai aproape in practica de ideile tale. Cand nu sunt, multa vreme, lasa loc unor aparitii importante. Acesta este cazul Monicai Macovei, care sustine independent un alt tip de valori. Oricat de greu ar fi, poti sa votezi pentru principiile tale cata vreme crezi in democratie. Altfel, vorbim doar de o scuza convenabila pentru a nu-ti asuma o decizie, si accepti sa o ia altii pentru tine.

Votul inutil: Un vot nu face diferenta! Gresit. Votul tau e vocea ta. Nu poti sa tipi si sa-i acoperi pe toti, dar poti sa cresti volumul unui grup. Cand vocea ta nu se aude, se va auzi mai puternic vocea altora. Altii vor vorbi in numele tau. Indiferent de rezultat, castigi azi pentru ca iti spui cuvantul. Matematic niciun vot nu e mai puternic, deci niciunul nu va face diferenta. Asta nu schimba insa efectul cumulativ al fiecarui vot.

Votul nul: Ii votez pe toti, sa crape! Desi amuzanta, aceasta nu este o solutie, e doar o manifestare a neputintei. Daca tot ajungi pana la sectie, alege-l pe cel mai potrivit dintre candidati. Daca nu crezi in democratie, cauta un sistem mai bun. Pana atunci, regulile democratiei spun ca votul tau conteaza. Daca il anulezi, le faci pe toate celelalte putin mai relevante. Fa-ti vocea auzita, e mai important decat sa castigi imediat.

Exista cei care cred ca democratia nu functioneaza, cei care considera ca nu sunt pregatiti pentru o decizie si cei care te considera vinovat daca nu votezi.

Indiferent de cum vei fi clasificat este datoria ta sa te gandesti care este cea mai buna solutie pe care o vezi. Daca nu e niciuna evidenta, inseamna ca trebuie sa incepi sa cauti.

Regulile societatii romanesti nu se schimba imediat. Acum suntem in pragul unor alegeri. Consideram ca varianta cea mai buna este sa faci o alegere acum si sa te gandesti la imbunatatiri majore imediat.

Afla ce optiuni raman daca tu crezi ca democratia nu functioneaza.

One thought on “In Romania democratia nu functioneaza. De ce as vota?

  • vineri, 24-10-14 la 7:56
    Permalink

    Lumea trebuie sa mearga la vot,intradevar nici unul dupa parerea mea nu merita sa fie presedinte,dar trebuie sa mergeti.Si in primul rind tineretul sa mearga ca e vorba de viitorul lor,nu lasati numai pe pensionari care au creierele spalate de unele televiziuni,care toata ziua vorbesc despre Basescu,in loc sa intrebe pe candidati ce ginduri au despre Coruptie ca parlamentul e plin de Penali si se acopera unul pe altul.Pensionarii se bucura ptr.citeva produse,dar nu ar fi mai bine sa le dea niste banila pensie ca sa-si cumpere ei ce vor.Vorba cintecului:pleaca ai nostrii,vin ai vostrii,noi votam si raminem tot ca prostii!.De la 1Ianuare d-na ministru tot spune de 5%,dar asta e lege si sunt obligati sa dea.Unii au 400 si altii 150000 pensie,aici ar trebui de umblat,ca 5% au si unii si altii.Dar cu cit sunt mai multi saraci si prosti cu atit poti sa-i manipulezi mai bine….

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.